Spring naar inhoud

Waarom we vandaag even pas op de plaats maken na Utrecht

De tragische gebeurtenissen in Utrecht van maandag hebben ons, na lang wikken en wegen, doen besluiten vandaag even geen nieuwe stukken te publiceren. Graag vertellen we je onze overwegingen hiervoor.

De gevolgen van de schietpartij – of er sprake was van een terroristisch motief was gisteravond nog niet duidelijk – zijn hoe dan ook groot. In de eerste plaats voor de slachtoffers en hun naasten natuurlijk. Daarnaast werd het hoogste dreigingsniveau ingesteld: de infrastructuur van Utrecht ging plat, scholen sloten de deuren en inwoners van de stad bleven thuis. Ongeacht het motief van de dader hield de acute angst voor aanslagen Nederland gisteren in zijn greep.

Natuurlijk hield dat ons op de redactie ook bezig. In persoonlijke zin – een aantal van ons woont in Utrecht, velen van ons hebben er vrienden en familie wonen – maar ook in journalistieke zin. Want een gebeurtenis als deze plaatst ons, zelfverklaard medicijn tegen de waan van de dag, voor een terugkerend dilemma: hoe te reageren?

De gewone verhalen brengen zoals we die gepland hadden – in dit geval: over de Provinciale Statenverkiezingen – voelt ongepast. Alsof we de gebeurtenissen negeren of de tragiek ervan bagatelliseren.

De gebeurtenis in een bredere context plaatsen, zoals we vaker met groot nieuws doen – daarvoor missen we nog te veel feitelijke informatie.

Is er bijvoorbeeld überhaupt sprake van een terroristische aanslag? Zo ja, houdt deze verband met de aanslag in Nieuw-Zeeland van afgelopen vrijdag? Zo nee, waarom schoten de autoriteiten dan wel acuut in de terrorisme-modus? Geen van deze vragen kunnen we nu beantwoorden. En speculeren: dat doen we liever niet.

Vandaar ons besluit: vandaag even geen nieuwe verhalen in je inbox (en zeker geen instant-analyses). Mocht je de laatste ontwikkelingen rondom de gebeurtenis willen volgen: nu.nl houdt een helder en feitelijk liveblog bij. Ondertussen maken wij even een pas op de plaats. Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden.

Morgen vind je weer een normale nieuwsbrief in je inbox.

Dank voor je begrip, namens iedereen bij De Correspondent,

Rosan Smits en Rob Wijnberg

Hier vind je het live-blog van Nu.nl