Spring naar inhoud

Help ons een belangrijke journalistieke prijs winnen door op dit project te stemmen

Hoera! De Correspondent en onderzoekscollectief Bellingcat zijn genomineerd voor De Tegel, een soort Nederlandse Pulitzerprijs voor de beste journalistiek. En wel in de categorie... nieuws, met een groot, gezamenlijk onderzoek naar de populaire fitness-app Polar.

Met die app konden we namen en adressen van duizenden militairen en geheim agenten achterhalen, informatie die staatsgeheim is. Ook vergelijkbare fitness-apps onthulden onbedoeld te veel informatie over hun gebruikers. We concludeerden dat hier geen sprake was van een alledaags privacyprobleem, maar van een veiligheidsprobleem. Groepen mensen die ongezien moeten blijven voor de buitenwereld waren vindbaar via consumententechnologie en daarmee kwetsbaar.

Het onderzoek maakte een hoop los. Zo maakte het ministerie van Defensie het technisch onmogelijk om fitness-apps te gebruiken op de werktelefoons, de ‘Defensie-telefoons’ die medewerkers krijgen.

Met Project Polar maken we ook kans op de Publieksprijs, die wordt uitgereikt aan de mediaproductie met de meeste stemmen. Stem je ook op Project Polar? Dank voor je steun!

Stem hier op Project Polar voor de publieksprijs van De Tegel Hier vind je alle artikelen over Project Polar