In de Westelijke Sahara gaat de opstand door
In oktober bezocht ik de door Marokko bezette delen van de Westelijke Sahara en schreef ik twee verhalen over de situatie waarin de oorspronkelijke bewoners van het gebied, de Saharanen, leven.
De onrust die ik toen beschreef ging de afgelopen maanden onverminderd door. Zo werden verschillende demonstraties tegen een nieuwe visserij-overeenkomst tussen Marokko en de EU, die in februari werd afgerond, hardhandig uiteengeslagen.
De overeenkomst, die in december 2011 om humanitaire redenen nog werd tegengehouden door Noorwegen, is ook gunstig voor Nederlandse vissers. Zij mogen ruim 24.000 ton vis vangen in wateren die voor een groot deel in de Westelijke Sahara liggen. Marokko ontvangt als tegenprestatie ruim 36 miljoen euro van de EU.
De plannen van het Amerikaanse oliebedrijf Kosmos Energy om in oktober 2014 te starten met olieboringen in de Westelijke Sahara leiden ook tot veel protest. Veel Saharanen beschouwen de boringen als roof van hun natuurlijke hulpbronnen.
Ondertussen is het de jongeren van ‘The Coordination of Refusing Moroccan’s Nationality,’ de jongerenbeweging die ik interviewde, wel gelukt om een vijfde editie van hun tijdschrift De martelaar uit te geven. Het blad is in alle steden van de Westelijke Sahara verspreid.
Een van de jongens die ik sprak, Lomadi Abdessalam, hieronder op de foto, zit sinds 21 januari gevangen in de regionale hoofdstad Laayoune. Hij wordt onder andere verdacht van smokkel en het in de brand steken van een politieauto. Abdessalam is het hier hartgrondig mee oneens en ging twee keer in hongerstaking, waarvan de laatste keer achttien dagen. Op 7 april moet hij voor de tweede keer voor de rechter verschijnen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
