Is er iemand in de Nederlandse journalistiek met zo’n lange, diepe en brede ervaring als Marc Chavannes? Correspondent geweest voor NRC Handelsblad in Parijs, Londen en Washington en nu al jaren erg betrokken bij de kwaliteit van het binnenlands bestuur.

De belangrijkste vraag is natuurlijk wat voor dier Marc zou zijn. En als aanloop naar die vraag voeren we een gesprek over de balans tussen engagement en neutraliteit, de voors en tegens van lezersbijdragen.

Journalistiek als een postzak vol brieven over wat er allemaal misgaat

We hebben het ook over een kwestie waar ik als correspondent Slecht nieuws al bijna een jaar op kauw: journalistiek kun je zien als een dagelijkse postzak vol brieven over wat er in de samenleving allemaal misgaat, en dreigt te gaan.

Maar hoeveel stress-signalen kan een democratie eigenlijk aan?

Chavannes: ‘Er is een enorme roekeloosheid die via de a-sociale media versterkt wordt, waarbij mensen hun destructieve neigingen botvieren. Daarom zijn wij alle twee gefascineerd door het Brexit-spektakel: daar krijgen zo ontzettend veel krachten een kans die het debat als een spelletje zien, en die het heel spannend vinden om de boel in de fik te steken.’

Meer lezen of luisteren?

Luisteren: Zo glipt de democratie door onze vingers – en zó vormen we een tegenmacht We lezen voor uit ons boek Dit was het nieuws niet. Vandaag: de Haagse ambtelijk-politieke bubbel is steeds minder gediend van advies en tegenspraak. Het parlement verliest zijn functie. De rechtspraak raakt bekneld. Tijd voor tegenmacht. Lees het verhaal van Marc hier terug Operatie Democratie 2019: laat de politiek weer van iedereen worden Dat in Nederland de gele hesjes nog niet massaal stoplichten omverhalen of het Torentje van Mark Rutte in de fik zetten, wil niet zeggen dat onze democratie goed functioneert. Het rapport van de Staatscommissie-Remkes over democratische vernieuwing komt dan ook geen dag te vroeg. Haar voorstellen negeren is een recept voor grote problemen. Lees het verhaal van Marc hier terug