Op De Correspondent we luisteren er ook graag naar. En met deze zeven luistertips kun je deze zomer nog even vooruit.

Against the Rules (Michael Lewis)

Lynn Berger, correspondent Cultuur en Clichés: In de Verenigde Staten, zegt schrijver Michael Lewis, is er een probleem met de scheidsrechter: die wordt niet langer vertrouwd. Of het nu om echte scheidsrechters gaat – bijvoorbeeld bij basketbalwedstrijden –, om toezichthouders op de financiële markt of om rechters, de autoriteit van de onpartijdige figuur is niet langer een gegeven. En regels lijken vooral te bestaan om overtreden te worden. In zeven afleveringen, met elk een ander thema, duikt Lewis in het verdwijnen van autoriteit, en wat daarvan de gevolgen zijn. Heerlijk vet, met verrassende voorbeelden en vol anekdotes die zich plezierig laten navertellen.

Verschijningsjaar: 2019.

De Eeuw van de Amateur (Botte Jellema, Ype Driessen en Paulien Cornelisse)

Anna Vossers, eindredacteur: Wie De Eeuw van de Amateur nog niet kent, mag hopen op een lange, lege zomervakantie (of lekker veel vrije tijd in de nazomer). Deze podcast is van radiomaker Botte Jellema en fotostripmaker Ype Driessen, en ongeveer eens per maand schuift ook cabaretier Paulien Cornelisse aan, en anders een andere gast. Het gaat over alles wat je maar kunt bedenken – dat dat niet echt gedefinieerd is, is de charme van de podcast. Het is een beetje alsof je elke week deelneemt aan een leuk gesprek, met vage vrienden die je steeds beter leert kennen. Ze hebben inmiddels zo’n honderd afleveringen gemaakt, van vaak meer dan twee uur, dus je kunt er waarschijnlijk even mee vooruit.

Verschijningsjaar: sinds 2015.

Betrouwbare Bronnen (Jaap Jansen en Pieter Gerrit Kroeger)

Marc Chavannes, correspondent Politiek: Jaap Jansen en Pieter Gerrit Kroeger bespreken actuele politiek, vaak met hoofdrolspelers uit binnen- en buitenland. ‘PG’ put uit een diep reservoir aan historische kennis om Franse presidenten en de oorsprong van het Binnenhof in een historische context te plaatsen. Zeer informatief, en geschikt voor wie veel tijd heeft of lange autoritten maakt.

Verschijningsjaar: sinds 2018.

De brand in het landhuis (Simon Heijmans)

Heiba Targhi Bakkali, correspondent Oud worden: In 2003 stierf een schathemeltjerijke man van tachtig een plotselinge dood, omgeven door mysterie. Zijn huis brandde af. Alle rijkdom verdween op mysterieuze wijze. Stuk voor stuk ingrediënten voor een bloedspannende podcast. In het Brabantse dorp Vught doen sinds de brand in het landhuis veel geruchten de ronde. Podcastmaker Simon Heijmans gaat in zes afleveringen te werk als een detective op zoek naar de waarheid.

Verschijningsjaar: 2019.

Revisionist History (Malcolm Gladwell)

Michiel de Hoog, correspondent Sport: Bestsellerauteur en The New Yorker-medewerker Malcolm Gladwell zet je aan het denken, elke aflevering van Revisionist History weer. Zijn nieuwe seizoen, het vierde, begint met twee prachtige afleveringen over toelatingstoetsen voor de hoogst aangeschreven opleidingen in de VS. Als dat niche en nerdy klinkt: dat is het niet. Bijna alle afleveringen van Revisionist History beginnen klein, maar eindigen groot, en ondertussen heb je ook nog aardig wat gelachen.

Verschijningsjaar: sinds 2016.

Met Groenteman in de kast (Gijs Groenteman)

Jasper Wissels, back-end developer: In Met Groenteman in de kast gaat journalist Gijs Groenteman wekelijks met iemand in gesprek, opgenomen in de archiefkast van de Volkskrant. Hij heeft een leuke stijl van interviewen, waardoor het meestal openhartige gesprekken zijn. Het format podcast leent zich bij uitstek voor dit type interviews. De gasten zijn erg divers – van bioloog Midas Dekkers tot kunstenaar Tinkebell en De Jeugd van Tegenwoordig-rapper Pepijn Lanen – dus soms meer en soms wat minder interessant. Niet te luchtig, niet te zwaar.

Verschijningsjaar: sinds 2017.

First Day Back, seizoen 2 (Tally Abecassis)

Maite Vermeulen, correspondent Migratie: In First Day Back vertelt podcastmaker Tally Abecassis verhalen over hoe mensen verdergaan na een gebeurtenis die hun leven volledig heeft veranderd. Het tweede seizoen gaat over de Canadese Lucy, die – hou je vast – haar man heeft vermoord. En – hou je nog een keer vast – zich daar niets van herinnert.

We volgen Lucy als ze net uit de gevangenis komt en probeert weer iets van haar leven te maken. Maar hoe doe je dat, als de liefde van je leven er niet meer is, als niemand meer iets met je te maken wil hebben, en als niemand een veroordeeld crimineel wil aannemen als werknemer? In zes korte afleveringen schetst Abecassis een prachtig portret van een vrouw met een onwaarschijnlijke levensloop.

Verschijningsjaar: sinds 2015.

Meer podcasts?

Wat is een podcast? En nog 4 vragen over luisteren op De Correspondent Hoewel podcasts voor veel mensen niet meer weg te denken zijn uit hun leven, krijgen we nog regelmatig vragen als: wat is een podcast precies? Hoe kun je ernaar luisteren? En: welke podcasts maakt De Correspondent? In dit stuk de antwoorden. Bekijk onze podcasts hier Podcast: Wat is eigenlijk het standaardgezin? In deze kost brengen we ontroerende, ontregelende, verdrietige en hoopvolle verhalen over wat het betekent onderdeel uit te maken van een van de meest basale samenleefvormen die er zijn: het gezin. Vandaag aflevering 1: De standaard. Luister hem hier