Goed nieuws met Joris Luyendijk
Op de kermis spelen volwassenen nog (en dat zouden meer mensen moeten doen)
SoundCloud
Deze podcast laat zich het best beluisteren met een koptelefoon

Wat Vera Mulder niet snapt aan sommige journalisten? Dat ze vanachter een bureau verhalen schrijven. Voor Vera is het duidelijk: de mooiste verhalen liggen voor het oprapen, je hoeft er je deur maar voor uit te stappen.

Ze neemt ons op sleeptouw naar de kermis, een biotoop waar ze al jaren verhalen maakt, om een voor Vera volstrekt logische reden: ‘Noem me één andere echte speeltuin voor volwassenen. Waar alles puur is gemaakt voor vermaak.’

Wie nooit naar de kermis gaat, mist, kortom, plezier.

We nemen op het Malieveld in Den Haag een kijkje achter de schermen, in de kassahokjes van Hans van de turbopoliep en bij Jan van de draaiende theekopjes en de vliegende olifanten. Ondernemers die al jarenlang heel Nederland doorreizen.

En dan hoor je: het kermisleven bestaat uit veel meer dan vermaak. Het is namelijk ook een keiharde concurrentiestrijd. Als je er maar nooit vergeet dat je op de verjaardag van je kermisfamilie nog met elkaar moet kunnen lachen.

Meer van Vera?

Lees en luister: Deze drie strijders knokken op de kermis en in de rechtbank tegen vooroordelen Omdat er een tijd is van lezen en een tijd van luisteren, brengen we onze verhalen de komende tijd ook in audiovorm. Vandaag: mee op pad met een kermispriester, een woonwagenadvocaat en een vrouwenrechtenactivist, die elk op hun manier vechten tegen ongelijkheid en vooroordelen. Luister de verhalen van Vera hier terug Iemand die ik niet had willen kennen Heel vet: mijn verhaal is genomineerd voor de European Press Prize in de categorie opinie! Het gaat over de man die elke vrouw lijkt te kennen, maar liever nooit had ontmoet. De aanrander, de nafluiter, de hashtag. Lees het verhaal van Vera hier terug Religie gaat niet over aanbidden, maar over helpen, vindt deze priester. Dat kan in de kerk, maar ook in de botsauto’s Priester Bernhard van Welzenes (77) is de geestelijke voor de kermis-, circus- en binnenvaartgemeenschap van Nederland. Hij preekt vanuit de botsauto’s en op zijn eigen schip, maar bovenal helpt hij zijn gemeente met praktische zaken. ‘Als meer Nederlandse priesters zo dachten, zouden de kerken misschien wat minder leeg zijn.’ Lees het verhaal van Vera hier terug