Luisteraars! We hebben voor deze podcast een bijzondere gast weten te strikken: de Kingmaker, het klimaatkanon, de Spitzenkandidat. We hebben het natuurlijk over Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks.

Bas wie!? De Volkskrant liet het al zien: slechts 7 procent van de kiezers kent Eickhout, de lijsttrekker voor de Europese Doodzonde, want van alle Nederlandse politici heeft hij waarschijnlijk de meeste megatonnen vermeden broeikasgas op zijn naam staan. In het Europees Parlement regelde hij de F-gassenverordening, hij werkte aan het verbeteren van de Europese emissiehandel en dit jaar onderhandelde hij over CO2-normen voor het vrachtverkeer.

In talkshows zijn het meestal abstracte discussies: ‘Willen we meer of minder Europa?’ Het leek ons leuk eens met Eickhout te praten over zijn dagelijks werk. Hoe kreeg hij die fluorgassen in de ban? Wat staat er op het spel bij CO2-normen voor het vrachtverkeer? En wat gaat er de komende periode allemaal aankomen, op het gebied van Europees klimaatbeleid?