Er zijn die de producten die nodig zijn om comfortabel te menstrueren niet of nauwelijks kunnen betalen. Ze moeten zich behelpen met wc-papier. Blijven thuis van school of werk. Of verwisselen hun tampons en maandverband niet zo vaak als zou moeten, waardoor ze

De naam van dit probleem: menstruatie-armoede.

Gebrek aan hygiëne en ziekte zijn maar enkele van de gevolgen ervan. Schrijnender nog dan jeuk en irritaties zijn de beperkingen die mensen erdoor ervaren in hun dagelijks leven. Bijvoorbeeld omdat ze niet naar school, werk of een feest kunnen, omdat ze daar met een grote bloedvlek zouden rondlopen. Zo kan menstruatie, in combinatie met armoede, leiden tot sociale uitsluiting en flink wat schaamte en stress.

Elders in Europa staat dit thema al op de kaart...

In krijgt het verschijnsel – oftewel, menstruatie-armoede – al veel Zo werd het Verenigd Koninkrijk begin 2017 opgeschrikt door berichten dat schoolmeisjes in Leeds regelmatig spijbelden tijdens hun menstruatie omdat ze

Er volgde onderzoek. Wat bleek: moet het tijdens hun menstruatie soms zonder tampons of maandverband stellen, omdat die te duur zijn. Een Schots onderzoek toonde zelfs aan dat daar de benodigde producten niet kan betalen. Noodgedwongen gebruiken ze sokken, oude kranten, of wc-papier.

Verschillende initiatieven en crowdfundingacties volgden, zoals en En afgelopen maart maakte de Britse minister van Financiën Philip Hammond bekend dat hulpmiddelen voor menstruatie

En bij ons?

In Nederland krijgt dit thema nog niet veel aandacht. Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs zei tot nu toe dat dit een zou zijn.

Tja. Als jij te arm was om tampons of maandverband te kopen, zou je daar dan graag ‘signalen’ over uitzenden? Waarschijnlijk zou je je uiterste best doen om niets te laten merken, omdat je je schaamde.

Dat we in Nederland nog weinig horen over menstruatie-armoede kan twee dingen betekenen. Optie één: het bestaat hier niet. Zo duur is maandverband nou toch ook weer niet, voor een euro heb je een pakje. Optie twee: het bestaat wél, maar we praten er niet over. Armoede en menstruatie zijn geen dingen waar mensen trots op zijn en op de combinatie ervan rust een dubbel stigma.

Tijd voor onderzoek. Wat weten we tot nu toe?

Feministisch platform De Bovengrondse, waarvan ik medeoprichter ben, is met aan een onderzoek begonnen om te kijken of menstruatie-armoede in Nederland bestaat. Tot dusver lijkt het antwoord: ‘ja’.

We hebben navraag gedaan bij verschillende organisaties die werken met asielzoekers, en ongedocumenteerden. Vrijwel elke organisatie die wij spreken, geeft aan dat menstruatie-armoede een probleem is voor de vrouwen waarmee zij werken. Ook uit gesprekken met ongedocumenteerde vrouwen zelf blijkt dat het soms een kwestie is van kiezen: eten of maandverband.

Als je moeite hebt om je eten te betalen, geldt dat wellicht ook voor je tampons

Over mensen in de bijstand of schuldhulpverlening hebben we nog te weinig informatie. Maar als je moeite hebt om je eten te betalen, geldt dat wellicht ook voor je tampons. Zowel de Voedselbank als geven aan dat er bij vraag is naar (gratis of goedkope) sanitaire producten.

Om uit te zoeken hoe groot het probleem in Nederland is, wil ik graag jullie hulp inroepen. Want wie menstrueert, moet dat op een zo comfortabel, gezond en zorgeloos mogelijke manier kunnen doen. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

Als dat niet mogelijk is in Nederland, en we menstruatie-armoede onbesproken – en onopgelost – laten, zetten we een rem op gelijkheid.

Oproep

Heb je zelf moeite (gehad) om je menstruatieproducten te betalen, of ken je iemand voor wie dat geldt, dan hoor ik graag van je. Dat mag ook anoniem. Bijvoorbeeld

Wat ik bijvoorbeeld graag wil weten:

  • Kun je de producten kopen die je nodig hebt om zo gezond en comfortabel mogelijk te menstrueren?
  • Hoeveel geld geef je daaraan uit? En gaat dat ten koste van andere boodschappen?
  • Zijn er, naast geld, nog andere barrières die je belemmeren aan maandverband of tampons te komen?
  • Heb je weleens iets níét kunnen doen omdat je menstrueerde en de juiste hulpmiddelen niet kon betalen? Zo ja, wat was het dat je niet hebt kunnen doen? Heb je ooit school of werk afgezegd om die reden?
  • Zou je liever iets anders gebruiken dan de producten die je nu gebruikt, als je meer geld te besteden had? Zo ja, wat en waarom?

Ik ben vooral op zoek naar:

  • Persoonlijke ervaringen van mensen die last hebben (gehad) van menstruatie-armoede
  • Mensen die werken in de armoedehulp en die ervaring hebben met dit onderwerp
  • Mensen die werken op een school of bedrijf en ooit hebben gemerkt dat meisjes of vrouwen om die reden maandelijks afwezig waren.

Meer lezen?

Feministen, veeg verschillen tussen vrouwen niet van tafel in de strijd voor gelijkheid In plaats van te bekvechten moeten feministen één front vormen, hoor ik vaak. Maar zo’n gezamenlijk perspectief laat weinig ruimte voor verschillen onderling. Die verschillen moet je juist erkennen en benoemen om verder te komen. Lees het verhaal van Bregje hier terug Deze postbode kan alleen rondkomen met hulp van zijn ouders In Nederland is het aantal werkende armen sinds 1990 alleen maar gegroeid, vooral onder zzp’ers, alleenstaanden en mensen met een migratie-achtergrond, blijkt uit nieuwe cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau. Postbode David (36) is een van hen. Hij verloor zijn vaste baan en werkt op contractbasis in deeltijd. Waar ging het mis? Lees het verhaal van Dick hier terug