In de Filipijnen gegijzelde Nederlander Ewold Horn omgekomen

Het Filipijnse leger berichtte deze vrijdag dat de Nederlandse vogelspotter Ewold Horn (59) om het leven is gekomen. Horn werd in 2012 gegijzeld door de lokale terreurgroep Abu Sayyaf toen hij met een Zwitserse vriend op zoek was naar een zeldzame vogel in het zuiden van de Filipijnen.

In september vorig jaar, toen ik op reportage was in de Filipijnen, vertelde de hoogleraar Octavio Dinampo me dat Horn ernstig verzwakt was, maar nog leefde. Dinampo had contact met iemand in de groep die Horn gevangen hield op het eiland Jolo en die hem drie weken eerder nog had gezien. Ook anderen vertelden me dat hij nog leefde en dat er dus nog hoop was dat hij het er levend vanaf zou brengen.

Aan die hoop kwam vrijdagochtend een eind. Volgens de Filipijnse generaal Gerry Besana heeft Horn geprobeerd te ontsnappen toen het leger het kamp waar hij gevangen zat binnenviel, maar hebben zijn gijzelnemers hem tijdens die inval om het leven gebracht.

Ik was vrijdagmiddag te gast bij radio EenVandaag om te vertellen over het eiland waar Horn gevangen zat, dat ik ook bezocht, en heb dat vrijdagavond ook op TV bij EenVandaag gedaan. In de radiouitzending is ook een vriend van Horn te gast die meer vertelt over wie hij was. Voor de uitzendingen en de videoreportage die ik in december maakte: zie hieronder.

Bekijk hier de uitzending van EenVandaag. Hier kun je mijn reportage lezen die ik in de Filipijnen maakte en in januari actualiseerde. Luister hier de radio uitzending terug. Bekijk hier de video die ik in december maakte.
Correspondent Verborgen oorlogen
Lennart Hofman