Beste,

Een tijdje terug stelde ik Arjan Veurink, de assistent-trainer van het Nederlands vrouwenelftal, een vraag. Welke spelers, vroeg ik hem, denken het meeste na over hun spel? Veurink noemde een flink lijstje, want vrij veel Oranjespeelsters zijn leergierig, maar de eerste naam op de lijst was die van Sherida Spitse.

Ik ging met Spitse praten, en het resultaat Zoals vaker als ik praat met spelers over hun vak, bleek dat het spel veel complexer is dan de manier waarop het besproken wordt doet voorkomen. Niet dat een voetballiefhebber dat per se hoeft te weten als hij of zij televisie kijkt, maar het is makkelijk te vergeten hoeveel pijn, moeite en denkwerk er schuilgaat achter het amusement.

Spitses spiekbriefje (lees het stuk voor uitleg)
Spitses spiekbriefje (lees het stuk voor uitleg)

Een mooie kans voor een nieuw type trainer

Een paar jaar geleden ging ik op zoek naar jong Nederlands trainerstalent. In Duitsland wemelde het van de jonge slimme trainers, waar bleven de Nederlandse versies? Op die vraag bleek een vrij precies antwoord te zijn: in een vergaderzaaltje in Arnhem.

Een van de trainers die daar van gedachten wisselden was Sjors Ultee, over wie ik eind 2016 schreef. Ook schreef ik enkele verhalen met hem, onder meer over Peter Bosz en Erik ten Hag. Deze week maakte Fortuna Sittard dat Ultee (32) daar de nieuwe hoofdtrainer is.

Met een beetje geluk zou het een omslagpunt in de Nederlandse voetbalcultuur kunnen zijn. Dat wil zeggen: dat jonge trainers, die zelf nooit profvoetballer waren, maar wel veel ervaring hebben met coachen, kansen krijgen in het betaalde voetbal.

Lees-, kijk- en luistertips

  1. Ezra Klein – journalist bij Vox met Michael Lewis, de auteur van onder andere Moneyball en The Big Short.
  2. Ik hoop later dit jaar eens een interview te hebben met schaker Anish Giri. In januari sprak Dennis Boxhoorn van NRC Handelsblad hem – dat leverde op.
  3. Naast Range van David Epstein lees ik momenteel Furious Hours, een boek dat eigenlijk twee boeken in één is. Het ene boek is een verhaal over een moordende dominee in een klein dorp in Alabama, begin jaren zeventig. Het andere boek gaat over de vraag waarom Harper Lee, de wereldberoemde en mysterieuze schrijfster van To Kill A Mockingbird, het verhaal over de moordende dominee nooit schreef. Lee had zich jaren in de zaak verdiept, maar een verhaal rolde er nooit uit. Casey Cep schreef het boek dat Lee nooit schreef, én het boek over Luister naar Cep bij Longform over het boek.
  4. Christoph Biermann – hoofdredacteur van 11 Freunde, geweldige vent – bij This Football Life over zijn boek Football Hackers.
  5. Mike Trout is misschien wel de beste honkballer aller tijden. Hoe werd hij in 2009 door zijn club Anaheim Angels gescout en gecontracteerd – en hoe kwam het dat vrijwel niemand het in hem zag zitten? Keith Law voor ESPN.
  6. The New York Times maakte een aantal prachtige stukken en visualisaties over spelers op het WK in Frankrijk, zoals over de Amerikaanse linksback
  7. Josimar over voetballer Ada Hegerberg, de beste speelster van de wereld, die het WK mist omwille van haar principes.