Cultuurwerkplaats R10 in Zwolle is een broeinest van creatief talent. In de ateliers en studio’s steken ze elkaar aan, de jonge en geëngageerde makers. Zwolle heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van de hiphop.

Rapgroepen Opgezwolle en komen er bijvoorbeeld vandaan. Niet zo gek dus dat ook Glenn de Randamie, alias Typhoon (Zwolle, 1984), zijn broedplaats heeft gevonden bij R10. Daar sleutelt hij op dit moment aan zijn tweede album, dat in juni moet uitkomen.

Opmerkelijk, want al in 2004 won hij de Grote Prijs van Nederland, een vroege erkenning van zijn talent. In 2007 kwam zijn uit: Tussen lucht en licht. Het werk van een dichter, een toeschouwer, een levensgenieter, op de beat van de muziek.

En daarna? Typhoon zat zeker niet stil. Hij reisde de halve wereld rond, met bands als New Cool Collective, trad op in de Ridderzaal voor de koning en koningin, om dit land, zijn land, te bezingen in Van de regen naar de zon.

YouTube
Typhoon in de Ridderzaal.

Hij ontdekte dat het in Nederland onmogelijk is je terug te trekken, om er even niet te zijn. Anderhalf jaar weigerde hij zijn vingerafdrukken af te geven voor zijn nieuwe paspoort. Zo werd hij vanzelf de privacykwestie Intussen leerde hij van de cabaretiers om te relativeren. Met humor de dingen klein krijgen.

Maar nu is het gelukkig weer zover dat hij met een album naar buiten komt. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en bezocht Typhoon in de studio. Voor een gesprek met deze begenadigde taalvirtuoos over de flow van het leven, zwart-zijn, stotteren, de liefde en de kracht van de muziek achter de woorden.

Alle Correspondentverhalen over hiphop in je mailbox? Binnenkort starten Vera Mulder, Saul van Stapele, Thomas Heerma van Voss en meer (gast)-correspondenten een eigen hiphopnieuwsbrief. Wil jij op de hoogte blijven van hun werk? Schrijf je hier in! Meer luistervoer: Zihni Özdil over racisme in Nederland Zihni Özdil is een jonge historicus met een polemische geest. Hij kiest frontaal de aanval tegen het institutioneel racisme in Nederland. Het institutioneel racisme waar wij volgens Özdil de ogen voor sluiten. Een verdiepend gesprek over Geert Wilders, ‘allochtonen’ en een nieuw burgerschap. Podcast: Zihni Özdil over het racisme in het DNA van Nederland