Op 23 november 2013, De Correspondentwas nog geen drie maanden jong, publiceerde Rosanne Hertzberger een column in NRC Handelsblad. De titel? ‘De Correspondent ziet iets over het hoofd: mensen.’

Wat volgde was een genadeloze van de gebreken van De Correspondent, en die van mij (Rutger) in het bijzonder. Ik citeer:

‘De mens ontbreekt consequent in Bregmans idealen. (...) Niet alleen in Bregmans schrijfsels maar in de hele Correspondent. De mens. Dat smerige, snuivende, agressieve, geile, verwarde, irrationele kuddedier, dat tot God bidt en gelijk wil krijgen.’

Het is inmiddels bijna zes jaar later, ik ben bekomen van de kritiek en Rosanne is uitgegroeid tot een van de toonaangevendste columnisten van Nederland.

Hoog tijd, kortom, voor een podcast.

De aanleiding: een boekje dat Rosanne onlangs publiceerde, getiteld Het grote niets, over het overtrokken vertrouwen dat de moderne mens naar haar idee heeft in ‘de wetenschap’.

Het resultaat: een veel breder gesprek over meditatie en geloof, wraak en vergeving, tunnelvisie en – het blijft een microbioloog – vaginale bacteriën.