Onze correspondenten organiseren deze zomer vijf leesclubs. Doe je mee?
Deze zomer organiseren we aan de kade voor het redactiekantoor van De Correspondent een leesclub. Vijf correspondenten, vijf boeken met belangrijke inzichten, en twintig lezers. Geef je vóór maandag 8 juli 9.00 uur op en doe mee!
Deze zomer proberen we iets nieuws: we roepen een leesclub in het leven. Vijf correspondenten bespreken aan de kade voor het redactiekantoor van De Correspondent, met uitzicht op een haventje, elk een non-fictieboek met een groep van twintig lezers.
De boeken zijn werken die normaliter niet in de media besproken worden, omdat ze academisch, taai of simpelweg niet zo bekend zijn. Of omdat ze niet in het Nederlands zijn vertaald. Maar het zijn juist boeken die het verdienen om door een breder publiek gelezen te worden, omdat ze belangrijke inzichten bevatten, of van grote invloed zijn geweest op het denken binnen een bepaalde beroepsgroep.
Na afloop zal er een verslag van de avond en het boek op De Correspondent verschijnen.
Wanneer vinden de leesclubs plaats?
- 6 augustus: correspondent Modern Leven Nina Polak bespreekt The Mushroom at the End of the World van Anna Lowenhaupt Tsing;
- 13 augustus: correspondent Klimaat Jelmer Mommers bespreekt Falter van Bill McKibben;
- 20 augustus: correspondent Ruimtevaart Marjolijn van Heemstra bespreekt The End of Night: Searching for Natural Darkness in an Age of Artificial Light van Paul Bogard;
- 28 augustus: correspondent Vooroordelen Vera Mulder bespreekt So You’ve Been Publicly Shamed (Nederlandse vertaling: Dit is vernederend) van Jon Ronson;
- 4 september: correspondent extremisme Dimitri Tokmetzis bespreekt Digital Cash: The Unknown History of the Anarchists, Utopians, and Technologists Who Created Cryptocurrency van Finn Brunton.
Elke leesclub begint om 18.00 uur en eindigt ongeveer om 20.00 uur.
Kunnen jullie wat meer vertellen over de boeken?
The Mushroom at the End of the World door Anna Lowenhaupt Tsing
Nina Polak: Al tijden hoor ik uit allerlei hoeken jubelverhalen over een antropologische tekst over een zeldzame paddenstoel. Niemand heeft me nog precies kunnen uitleggen wat de Chinees-Amerikaanse antropoloog Anna Lowenhaupt Tsing doet in haar met prijzen overladen boek The Mushroom at the End of the World. Maar het is wel duidelijk dat het gaat om een boek vol originele ideeën over de invloed van het kapitalisme op onze leefomgeving en manieren om te overleven in die ‘ruïnes’.
Tsing volgt de handelsketen van de matsutake, de kostbaarste paddestoel ter wereld en een delicatesse in Japan, die groeit in bossen die door mensen zijn aangetast. Het voert haar langs Japanse haute cuisine, geitenhoeders, natuurgidsen en industriebossen. Ze ontdekt wat de geschiedenis van bossen en de ecologie van schimmels ons kunnen leren over de mogelijkheid om samen te leven in een verwoeste wereld.
Falter door Bill McKibben
Jelmer Mommers: Bill McKibben schreef in 1989 een van de eerste publieksboeken over het klimaat. Hij is sindsdien dé stem in het Amerikaanse klimaatdebat. Helder, scherp – een voorbeeld. Ik ben daarom heel benieuwd naar zijn nieuwste boek en ga er graag over in gesprek. Hij stelt een akelig spannende vraag: Has the human game begun to play itself out? Dat is een van de vragen die ik met mijn leesclub wil beantwoorden. Ben je nog niet bekend met McKibben, lees dan hier het stuk dat hij voor De Correspondent schreef naar aanleiding van mijn onderzoek naar Shell.
The End of Night: Searching for Natural Darkness in an Age of Artificial Light door Paul Bogard
Marjolijn van Heemstra: Wereldwijd verliezen we in razend tempo ons uitzicht op de sterren. In de Westerse wereld leeft 99 procent van de mensen onder een lichtvervuilde hemel en Nederland is een van de meest lichtvervuilde gebieden ter wereld. Een écht donkere nacht bestaat hier niet meer. Wat betekent het dat onze kinderen opgroeien zonder Melkweg? Wat verliezen we met het verdwijnen van de nachtelijke lucht?
Het zijn vragen waar schrijver Paul Bogard een antwoord op probeert te geven in zijn boek The End of Night. Reizend langs de lichtste en donkerste plekken ter wereld onderzoekt hij wat het verdwijnen van de duisternis en uitzicht op de sterrenhemel met ons doet. Het mooie van dit boek is dat het de problematiek vanuit zoveel verschillende hoeken beschrijft. Economie, astronomie, filosofie en ecologie, alles komt voorbij. Na dit boek besef je dat het belang van de sterrenhemel en de duisternis moeilijk te onderschatten is. Het is een prachtig verslag van een gigantisch verlies waar we ons nauwelijks van bewust zijn.
So You’ve Been Publicly Shamed (vertaling: Dit is vernederend) door Jon Ronson
Vera Mulder: Sociale media als Twitter maken het makkelijk om mensen publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Voor het meeslepende maar genuanceerde So You’ve Been Publicly Shamed zocht de Britse journalist Jon Ronson de slachtoffers hiervan op. Hij concludeert: online shamen heeft gevolgen die vaak ingrijpender zijn dan de ‘misdaad’ die eraan vooraf ging. Over dit shamen – en wat het betekent voor doelwit en deelnemer – wil ik het graag hebben in mijn leesclub. Waarom vinden we het zo lekker om mensen online op misstappen en fouten te wijzen, om hen vervolgens likkebaardend ten onder te zien gaan?
Digital Cash: The Unknown History of the Anarchists, Utopians, and Technologists Who Created Cryptocurrency door Finn Brunton.
Dimitri Tokmetzis: Ik ben een groot fan van het werk van de Amerikaanse technologiesocioloog Finn Brunton. Zijn boeken over technologie zijn altijd verrassend. Zo heb ik gesmuld van zijn boek Spam: A Shadow History of the Internet . Hij weet altijd relatief kleine fenomenen (spam bijvoorbeeld) te verbinden aan grote verhalen, ontwikkelingen en ideologieën.
Daarom werd ik blij toen onlangs zijn boek Digital Cash: The Unknown History of the Anarchists, Utopians, and Technologists Who Created Cryptocurrency verscheen. Het boek gaat niet alleen over de idiote wereld van bitcoins en andere digitale munten, maar vooral ook over de visies daarachter. En dat belooft een wilde rit te worden langs libertariërs, rijke stinkerds die zich laten invriezen, anarchisten, stichters van drijvende staten en andere bijzondere figuren.
Wat kun je verwachten?
Allereerst: een mooie zomeravond op onze redactie in Amsterdam, met hapjes, drankjes en een mooi uitzicht. Je leert een correspondent én andere lezers kennen, en doet nieuwe inzichten op door een boek te ontleden.
We vragen je het boek van tevoren (op eigen kosten) te bestellen en te lezen. Uiteraard staat het je vrij om notities te maken en die mee te nemen.
Iedereen is welkom, en wij vinden het belangrijk dat iedereen zich prettig voelt bij het spreken in een grote groep. Daarom bieden we deelnemers aan om van tevoren discussiepunten op te sturen.
Waar vindt dit plaats?
Je vindt ons op Barentszplein 7 in Amsterdam. Vanaf Amsterdam Centraal is dat 15-20 minuten lopen. Je kunt ook bus 48 richting Houthavens nemen (halte Barentszplein); dat duurt ongeveer 5 minuten.
Hoe geef ik me op?
Leden en niet-leden kunnen zich via dit formulier opgeven. Doe dit vóór maandag 8 juli om 9.00 uur. Geef je op voor één boekenclub. Omdat wij veel belang hechten aan een diverse groep van deelnemers, zullen wij een selectie maken op basis van leeftijd en woonplaats.
Je hoort vóór 10 juli of je bent geselecteerd. Houd er rekening mee dat je het boek bij deelname (online) moet kopen.
Kan ik ook meedoen zonder te komen?
Zeker! Niet getreurd als je niet wordt geselecteerd of niet kunt komen: van elk boek verschijnt na afloop van de leesclub ook een verslag op De Correspondent. Onder dat stuk nodigen we alle leden uit om mee te praten.