Anja Vink

Journalist, gespecialiseerd in onderwijsongelijkheid

Publicaties
Biografie

Onderwijsjournalist Anja Vink maakt een verhalenreeks over ongelijkheid in het onderwijs. Want die neemt toe. Wat kunnen we daaraan doen?

Johannes Visser

Correspondent Onderwijs

Illustraties: Esther Aarts (voor De Correspondent)

Arme en rijke kinderen zitten steeds minder vaak bij elkaar in de klas (en daar is wat aan te doen)

De segregatie in het Nederlandse basisonderwijs overtreft die van de scherpst gesegregeerde steden in de VS en het Verenigd Koninkrijk. Vooral academisch geschoolde ouders kiezen voor scholen met kinderen die op die van hen lijken, blijkt uit unieke en alarmerende cijfers van de Inspectie van het Onderwijs. Oorzaak: de vrije schoolkeuze.
Leestijd 12 - 17 minuten
501 × gedeeld
Anja Vink
Illustratie: Gino Bud Hoiting (voor De Correspondent)

Het Nederlandse hbo segregeert de samenleving. Rotterdam doet er wat aan

Beginnende hbo’ers afkomstig van het mbo hebben alle culturele achtergronden, afstudeerders zijn vooral wit. Waarom studeren die eerstejaars niet af? Met Beylula Yosef interviewde ik Ron Bormans van de Hogeschool Rotterdam. Een bestuursvoorzitter die naar oorzaken én oplossingen zocht.
Leestijd 6 - 7 minuten
377 × gedeeld
Anja Vink
Wat kunnen we doen aan de toenemende ongelijkheid in het Nederlandse onderwijs?
Vandaag constateert de Inspectie van het Onderwijs in de ‘De staat van het onderwijs’ dat de onderwijsongelijkheid in Nederland toeneemt. Ik sprak hoofdinspecteur Arnold Jonk over de oorzaken en gevolgen. En wat kunnen we eraan doen?
Leestijd 6 - 8 minuten
294 × gedeeld
Anja Vink
Foto: Getty Images
Nee CBS, de achterstandsleerling is niet verdwenen. Die is wegbezuinigd
Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde vandaag een rapport waarin het beweert dat het aantal achterstandsleerlingen tussen 2011 en 2016 met een kwart is afgenomen. Als je verder terugkijkt, zie je echter een heel andere oorzaak: de achterstandsleerling is door herdefinitie wegbezuinigd.
Leestijd 6 - 7 minuten
114 × gedeeld
Anja Vink
Beeld: Istock
Nederland bezuinigt zijn achterstandsleerlingen weg
Door een jarenlange sluipende bezuiniging op achterstandsgelden in het basisonderwijs definieert Nederland de achterstandsleerling weg. ‘Het is hoog tijd dat we nieuw onderwijsachterstandenbeleid maken voordat het definitief is verdwenen.’
Leestijd 6 - 7 minuten
176 × gedeeld
Anja Vink
Illustratie: Michiel van den Berg (voor De Correspondent)
Geef leerlingen juniorcolleges (en nog vier suggesties voor een beter vmbo)
In dit slotstuk van mijn serie over het vmbo ga ik in op het advies van de MBO Raad aan Onderwijsminister Jet Bussemaker. Een advies dat enkel rekening houdt met de wensen van de scholen en die van de welvarende middenklasse. Het wordt tijd dat klassensysteem te doorbreken.
Leestijd 7 - 9 minuten
107 × gedeeld
Anja Vink
Divine, een van de vmbo-examenleerlingen op het Gijsbert Karel van Hogendorp in Delfshaven. Foto: Willem Sluyterman van Loo (voor De Correspondent)

Van brugpiepers tot jongvolwassenen: het verhaal van het vmbo van Delfshaven

Vier jaar geleden zat ik een schooljaar lang achter in klas 1D van een Rotterdamse vmbo-school. Nu diezelfde leerlingen vmbo-examen doen, zocht ik ze weer op. Hun school werd destijds door de Inspectie als ‘zeer zwak’ bestempeld, tegenwoordig weer als ‘goed.’ Hoe kijken ze zelf tegen hun school aan?
Leestijd 12 - 16 minuten
200 × gedeeld
Anja Vink
Illustratie: Doeke van Nuil (voor De Correspondent)

Vergeet de klagende gymnasiast. Met het vmbo-examen is pas echt wat mis

Het is een jaarlijks nieuwsritueel: de klachtenregen over de eindexamens van met name havo’ers en vwo’ers. Veel minder aandacht krijgen de vmbo-examens. Terwijl juist daar sinds de digitalisering van het examen het nodige misgaat. Wiskundeleraar René Kneyber, lid van de Onderwijsraad, trekt aan de bel.
Leestijd 5 - 6 minuten
252 × gedeeld
Anja Vink
Mbo wil haar naam zuiveren over de rug van kwetsbare kinderen
Eind april presenteerde de MBO Raad haar agenda voor 2025. Een van de plannen: de mavo en havo gaan voortaan samen. Maar dit is een regelrechte nekslag voor het vmbo, slechts bedoeld om de eigen reputatie te redden.
Leestijd 6 - 7 minuten
182 × gedeeld
Anja Vink
'Metselen is nu een vaardigheid die vooral bij renovaties en restauraties wordt gebruikt. We hebben helemaal niet meer zo veel metselaars nodig. Wat deze jongens moeten leren, is een bouwplattegrond doorgronden.’ Foto: Marcel van den Bergh/HH
Alleen een muurtje leren metselen is niet meer genoeg in het vmbo
Er is een stille revolutie gaande in het vmbo: bijna één derde van alle leerlingen volgen nu het zogenoemde Dienstverlening en Producten-traject. Daarmee kiezen ze later voor een beroep en worden ze veel breder opgeleid. Ik sprak geestesvader Harry Grimmius (63) over de voor- en nadelen van deze belangrijke verandering.
Leestijd 6 - 7 minuten
183 × gedeeld
Anja Vink
5 februari 2015: Koningin Maxima krijgt een cadeau aangeboden tijdens de opening van Almere On Stage voor VMBO leerlingen. Foto: Remko de Waal/ANP
Deze moeder wil het beeld van het vmbo doen kantelen
Aan het eind van de tweede klas kiezen vmbo-leerlingen al voor een beroep. Maar volgens Corine Korrel, initiatiefneemster van Vmbo On Stage, is dat veel te vroeg. Sinds 2007 brengt zij vmbo-leerlingen daarom in contact met het lokale bedrijfsleven, zodat zij een goede keus voor de toekomst kunnen maken. Ik ging kijken in Almere.
Leestijd 5 - 6 minuten
182 × gedeeld
Anja Vink