Anja Vink

Journalist, gespecialiseerd in het vmbo

Avatar Anja Vink
Avatar Johannes Visser

Onderwijsjournalist Anja Vink maakt een verhalenreeks over ongelijkheid in het onderwijs. Want die neemt toe. Wat kunnen we daaraan doen?

Johannes Visser
Correspondent Onderwijs

'Metselen is nu een vaardigheid die vooral bij renovaties en restauraties wordt gebruikt. We hebben helemaal niet meer zo veel metselaars nodig. Wat deze jongens moeten leren, is een bouwplattegrond doorgronden.’ Foto: Marcel van den Bergh/HH

Update

14

Alleen een muurtje leren metselen is niet meer genoeg in het vmbo

Er is een stille revolutie gaande in het vmbo: bijna één derde van alle leerlingen volgen nu het zogenoemde Dienstverlening en Producten-traject. Daarmee kiezen ze later voor een beroep en worden ze veel breder opgeleid. Ik sprak geestesvader Harry Grimmius (63) over de voor- en nadelen van deze belangrijke verandering.

Leestijd 6 - 7 minuten
5 februari 2015: Koningin Maxima krijgt een cadeau aangeboden tijdens de opening van Almere On Stage voor VMBO leerlingen. Foto: Remko de Waal/ANP

Reportage

10

Deze moeder wil het beeld van het vmbo doen kantelen

Aan het eind van de tweede klas kiezen vmbo-leerlingen al voor een beroep. Maar volgens Corine Korrel, initiatiefneemster van Vmbo On Stage, is dat veel te vroeg. Sinds 2007 brengt zij vmbo-leerlingen daarom in contact met het lokale bedrijfsleven, zodat zij een goede keus voor de toekomst kunnen maken. Ik ging kijken in Almere.

Leestijd 5 - 6 minuten

correspondent logo