Anne Schepers

Journalist

Publicaties
Biografie

Anne Schepers maakte als stagiaire van De Correspondent al grote indruk; als beginnend journalist gaat zij vol op die lijn door. Ik ben blij dat ze voor ons schrijft.

Maurits Martijn

Plaatsvervangend hoofdredacteur

Illustratie: Lennart Verhoeff (voor De Correspondent)
De politie van vandaag houdt iedere burger non-stop in de gaten
De Nationale Politie zet steeds meer in op het zogenoemde predictive policing: het voorspellen van crimineel gedrag door middel van grootschalige monitoring en data-analyse. Daarmee zou de politie al kunnen ingrijpen voor er een misdaad gepleegd is. Ik zocht uit wat predictive policing precies is en wat de gevolgen kunnen zijn voor de rechtspositie van burgers.
Leestijd 11 - 15 minuten
145 × gedeeld
Anne Schepers
Uit de serie 'Future People' © Davy de Lepper
Bij het nieuwe DigiD zijn bedrijven de eigenaar van je gegevens
DigiD, de tool om je online te identificeren, geeft storingen en is onveilig. Reden voor de overheid om een nieuw systeem op te laten tuigen: Idensys. De totstandkoming laat zien hoe de verschillende eisen met elkaar botsen. Want hoe veilig zijn onze data als we straks via bedrijven moeten inloggen?
Leestijd 8 - 11 minuten
227 × gedeeld
Anne Schepers
Foto: Getty Images

Hoe twee uitzonderlijke moordzaken van ieder kind een risicokind hebben gemaakt

Kinderen die mentaal of fysiek gevaar lopen, moeten in de landelijke Verwijsindex Risicojongeren worden gemeld. Dan kan de zorg van naar schatting 200.000 jongeren beter geregeld worden. Toch willen maar weinig hulpverleners de index gebruiken. Maar daar wil Den Haag niet aan.
Leestijd 9 - 12 minuten
296 × gedeeld
Anne Schepers
Illustratie: Lennart Verhoeff (voor De Correspondent)

De politie van de toekomst houdt iedere burger non-stop in de gaten

De Nationale Politie zet steeds meer in op het zogenoemde predictive policing: het voorspellen van crimineel gedrag door middel van grootschalige monitoring en data-analyse. Daarmee zou de politie al kunnen ingrijpen voor er een misdaad gepleegd is. Ik zocht uit hoe ver de politie ermee is en wat de gevolgen kunnen zijn voor de rechtspositie van burgers.
Leestijd 11 - 15 minuten
383 × gedeeld
Anne Schepers
Help mee onderzoek doen naar de risicoprofilering van jongeren
In 2010 is een gigantisch meld- en communicatiesysteem opgetuigd dat gericht is op jongeren. In contact gekomen met de politie? Staat erin. Leerproblemen? Staat erin. Ik vroeg me af: wat zijn de gevaren van deze risicoprofilering?
Leestijd 5 - 6 minuten
118 × gedeeld
Anne Schepers
Het Gouvernement, provinciehuis van Limburg, aan de rand van Maastricht. Foto: Matabia.eu

Dit is wat een Statenlid dagelijks doet

Wat doet een Statenlid eigenlijk? Ik ging op zoek naar het antwoord en kwam uit bij Weike Medendorp, scheidend Statenlid in de provincie Limburg. Ze is een zelfverklaard ‘fan van het middenbestuur’. Politici in de provincie: zijn het ploeteraars of potverteerders? Bepaal het zelf, aan de hand van dit portret.
Leestijd 10 - 13 minuten
243 × gedeeld
Anne Schepers
Dit moet je weten over de decentralisaties die deze week van start gaan
Over twee dagen gaan de decentralisaties officieel van start. De jeugdzorg, de zorg voor ouderen en langdurig zieken en taken rondom werk en inkomen zijn dan de volledige verantwoordelijkheid van de gemeenten. Ik zet de knelpunten op een rij. Wat is er nu precies gebeurd in 2014 en hoe staan we er – zo vlak voor 1 januari – eigenlijk voor?
Leestijd 7 - 9 minuten
233 × gedeeld
Anne Schepers
De beveiliging van de gegevens van miljoenen Nederlanders rammelt aan alle kanten
Medewerkers van het Ierse departement van Sociale Zaken hebben via Suwinet al bijna twee jaar lang inzicht in de persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders. Recente rapporten van het College bescherming persoonsgegevens brengen opnieuw alarmerende feiten over de beveiliging van het gegevensuitwisselingssysteem aan het licht. Ik zet de feiten op een rij.
Leestijd 6 - 7 minuten
164 × gedeeld
Anne Schepers
Niemand weet wat die sociale wijkteams vanaf 2015 gaan doen
Vanwege de decentralisaties heeft bijna iedere gemeente vanaf 1 januari sociale wijkteams: teams van hulpverleners die buurtbewoners bijstaan in de zorg, jeugdzorg en problemen rond werk en inkomen. Maar recent onderzoek laat zien dat het vaak niet duidelijk is wat deze wijkteams precies gaan doen. Hierdoor is ook de privacy van burgers in het geding.
Leestijd 5 - 6 minuten
305 × gedeeld
Anne Schepers
Morten Storm. Foto: Jude Edginton/Hollandse Hoogte

Van jihadist tot CIA-agent en anti-islamstrijder: het leven van Agent Storm

Morten Storm ontwikkelde zich van een Deens motorbendelid tot radicale jihadist tot gewezen CIA-agent en anti-islam hardliner. In gesprek met hem reconstrueerden wij zijn ontwikkeling. Zijn leven opent een venster op de wereld van de jihadstrijders en de inlichtingendiensten die hen bestrijden.
Leestijd 11 - 15 minuten
284 × gedeeld
Anne Schepers Maurits Martijn
Ook voorbeeldgemeente Enschede heeft zijn privacybeleid nog niet op orde
In ons onderzoek naar privacy bij de gemeenten hebben we tot nu toe veel óver gemeenten geschreven. Maar we waren nog niet bíj een gemeente gaan kijken, om te zien hoe daar gewerkt wordt aan het nieuwe privacybeleid dat bij de decentralisaties komt kijken. In Enschede, dat gezien wordt als een voorbeeldgemeente, is nog veel werk te verzetten.
Leestijd 4 - 5 minuten
107 × gedeeld
Anne Schepers Maurits Martijn
Illustratie: Gijs Kast (voor De Correspondent)

Als stagiair opzoeken wat de baas verdient: bij de gemeente kan het

Als stagiair even opzoeken wat de baas verdient of hoeveel het huis van Gordon kostte: dat kan gewoon bij de gemeente. Het gegevensnetwerk Suwinet heeft grote beveiligingslekken, die niemand lijkt te kunnen dichten. Wij onderzochten de beerputten en belangen die ervoor zorgen dat de privacy van burgers bij de gemeenten niet gewaarborgd is.
Leestijd 9 - 12 minuten
401 × gedeeld
Anne Schepers Maurits Martijn
Gemeenteambtenaren zonder beroepsgeheim kunnen straks het medisch dossier van je kind inzien
Instanties in de Jeugdzorg bevinden zich bij de decentralisaties in een spagaat: aan de ene kant moeten ze aanbesteden in hun gemeente om hun voortbestaan te garanderen, aan de andere kant staan ze machteloos tegenover de inrichting van de decentralisatie. Het gevolg: de zorg én de privacy van de patiënten kunnen eronder te lijden hebben.
Leestijd 4 - 5 minuten
290 × gedeeld
Anne Schepers
Decentralisaties en onze privacy: een eerste tussenstand
De komende weken doe ik onderzoek naar de decentralisaties en de rol die privacy daarbij speelt. Ik kreeg veel reacties op mijn oproep van vorige week. In deze update zet ik mijn vier plannen uiteen.
Leestijd 4 minuten
189 × gedeeld
Anne Schepers
Zijn we klaar voor decentralisatie? Niet als het om onze privacy gaat
Met de decentralisatie krijgen Nederlandse gemeenten veel intieme persoonsgegevens van inwoners te verwerken. En dat terwijl er nu al veel aan te merken valt op de manier waarop gemeenten met die informatie omgaan. Ik ga dit dossier de komende tijd volgen en heb daar jullie hulp bij nodig.
Leestijd 2 minuten
133 × gedeeld
Anne Schepers