Arjen van Veelen

Correspondent Klein Nederland

Nu

Nieuwe essays vanuit Rotterdam en verre omstreken

Publicaties
Biografie
De beelden bij dit stuk zijn allemaal covers van het Negro Green Book, een reisgids voor Afro-Amerikaanse roadtrippers die tot 1966 jaarlijks verscheen. Bron: The New York Public Library

Amerikaans asfalt belooft vrijheid (maar de jonge, alleenreizende, zwarte man merkt er weinig van)

Een roadtrip door de VS is voor een zwarte, jonge man geen gezellig-spannend reisje maar een riskante onderneming. In de jaren vijftig was het niet te doen, laat de Amerikaanse reisliteratuur zien. Maar ook nu zul je merken: alleen de snelwegen zelf discrimineren niet.
Leestijd 11 - 15 minuten
103 × gedeeld
Arjen van Veelen
De beelden bij dit stuk werden verkocht aan toeristen, als een soort ansichtkaarten. Met behulp van een speciale bril ontstaat er de illusie van diepte. Deze stereoscopische techniek is de voorloper van wat we nu het 3D-effect noemen. De centrale fontein in St. Louis ten tijde van de Wereldtentoonstelling in 1904. Foto: E. W. Kelley

In deze wereld komen we terecht als we de groei van de ongelijkheid niet stoppen

Wie de Verenigde Staten wil begrijpen, moet in St. Louis, Missouri beginnen. In deze vergeten stad kun je het ‘gewone’ Amerika zien. En hoe hard dat gewone leven voor veel Amerikanen is. Hier zie je ook de trends die naar Nederland overwaaien.
Leestijd 12 - 17 minuten
406 × gedeeld
Arjen van Veelen
Foto: Arjen van Veelen

Hoe de wereld één grote kerk werd waarin anders zijn verboden is

Links, rechts, progressief, conservatief: allemaal noemen we onszelf vrijdenkers, wars van religieuze dogma’s en politieke correctheid. Maar in de strijd om ons eigen gelijk, lijken we meer en meer op de moraalridders die we zeggen niet te zijn.
Leestijd 14 - 19 minuten
721 × gedeeld
Arjen van Veelen
Illustratie: Leon Postma (voor De Correspondent)

Ik dacht dat ik Amerika kende. Tot ik naar ‘Apartheid City’ verhuisde

St. Louis, Missouri, is een van de meest gesegregeerde steden in de VS. Onze huisbaas drukte ons op het hart de gevaarlijke noordelijke wijken te mijden. Ik begon er mijn speurtocht naar het onbekende, onbeminde Amerika en schreef er een boek over. Een voorpublicatie.
Leestijd 10 - 14 minuten
345 × gedeeld
Arjen van Veelen
Alle foto's: Arjen van Veelen

Aan het jaarlijkse straatfeest van dit Amsterdam kan de Kalverstraat een puntje zuigen

Het gehucht Amsterdam in de Amerikaanse staat Missouri dankt zijn naam aan Nederlandse geldschieters. Ooit bloeide het, inmiddels is het leeggelopen. Maar ondanks de economische tegenspoed zijn de lokale Amsterdammers trots op hun woonplaats.
Leestijd 15 - 20 minuten
131 × gedeeld
Arjen van Veelen
Ansichtkaart uit de 'Boston Public Library Tichnor Brothers collection'
Amerika’s kerstdiners komen uit Christmas City - dat steeds islamitischer wordt
Heel Amerika verstuurt zijn kerstkaarten via het stadje Noel, Missouri. Recent kwam er een heel ander verhaal op: de kippenstad zou geplaagd worden door een ‘sharia.’
Leestijd 10 - 13 minuten
81 × gedeeld
Arjen van Veelen
Alle foto's door Arjen van Veelen
Kunnen we kappen met PVV-stemmers snappen?
Ik ben die invoelende benadering van PVV-stemmers strontbeu. Er ís niet weinig aandacht voor deze groep - deze verkiezingen niet, en de jaren daarvoor ook niet. En wat hebben we van al die ‘gesprekken’ geleerd?
Leestijd 7 - 9 minuten
620 × gedeeld
Arjen van Veelen
Alle foto's: Arjen van Veelen
Voor lief en leed heeft dit dorp zijn nepgrot. Voor de rest kiest het vooral de PVV
Er komen beroemde wielrenners, biljarters en criminelen vandaan; en nergens in Nederland stemt men zo veel PVV. Wat zeggen al die mensen als ze naar de nepgrot van Sint Willebrord gaan?
Leestijd 4 - 5 minuten
91 × gedeeld
Arjen van Veelen
Alle foto's: Arjen van Veelen
Welkom in de geestelijke gaarkeuken (of de troost van een handgeschreven briefje)
Als dit Nederland is, dan leven er opvallend veel mensen in hun eentje. En dat is ook zo: 40 procent van de huishoudens bestaat uit één persoon. Maar in dit restaurant van de Hema is iedereen even samen alleen.
Leestijd 6 - 7 minuten
149 × gedeeld
Arjen van Veelen

Twee geloven die elkaar de hand schudden: dit beroemde Roermondse graf laat zien dat het kan

Begraafplaatsen zijn net als Funda: locatie is alles. En elke rang, stand en religie heeft er zijn eigen wijk. Maar in Roermond trekt het beroemde ‘graf met de handjes’ een lange neus naar de gevestigde orde. Ga je met me mee kijken?
Leestijd 5 - 6 minuten
226 × gedeeld
Arjen van Veelen
In de wijk Transvaal. Foto's: Arjen van Veelen (voor De Correspondent)

Stel, meer dan de helft van de Nederlanders is straks moslim. Wat voel je daarbij?

Hij schreef een van de boeiendste boeken van het jaar: Maarten Zeegers, de journalist die zich drie jaar voordeed als moslim om de groeiende invloed van religie in de Haagse wijk Transvaal te peilen. Wat het over de Nederlandse identiteit vertelt, is razend actueel.
Leestijd 6 - 7 minuten
416 × gedeeld
Arjen van Veelen
Verandert de vensterbank in een verzetshaard?
De Nederlandse vensterbanken staan bekend om hun rustieke symmetrie. Twee ganzen. Twee vazen. Maar ik zie in mijn wijk ook veel vensterbanken met Zwarte Pieten. Om een punt te maken, lijkt wel.
Leestijd 3 minuten
98 × gedeeld
Arjen van Veelen
Foto: Arjen van Veelen (voor De Correspondent)

Heel veel Nederlanders hebben het ‘als dit zo doorgaat’-gevoel. Kijk maar in Ypenburg

Veel Nederlanders hebben het ‘als dit zo doorgaat-gevoel’: als dit zo doorgaat, wordt studeren onbetaalbaar, ben ik de enige witte in mijn wijk, lig ik te creperen in een verzorgingstehuis. Je treft het gevoel in de buitenwijken van Nederland. Zoals Ypenburg.
Leestijd 7 - 9 minuten
806 × gedeeld
Arjen van Veelen
Foto's: Arjen van Veelen

Wie wil weten hoe het ervoor staat met Nederland, moet het een trambestuurder vragen

Als er iemand is die elke dag de samenleving aan zich voorbij ziet trekken, dan is het wel een trambestuurder. Daarom leen ik vandaag de ogen van Wilma van de Pol, bestuurder van Tram 11 in Den Haag. Vanuit haar glazen hokje heeft ze een uniek zicht op verdeeld Nederland.
Leestijd 4 - 5 minuten
212 × gedeeld
Arjen van Veelen

Hoe (on)tevreden is Nederland echt?

Vanuit ontwikkelingsland Amerika zag ik: in weinig landen hebben mensen het zo goed als in Nederland. Toch las ik in het nieuws steeds over de ‘boze Nederlander’. Nu ik terug ben, wil ik op zoek naar een antwoord op de vraag: is Nederland gelukkig? Of is dat schone schijn?
Leestijd 7 - 9 minuten
382 × gedeeld
Arjen van Veelen
All photos by Arjen van Veelen for The Correspondent

Er groeit een perfecte storm in Amerika. Vaar maar mee de Missouri af

Na twee jaar als correspondent Klein Amerika neem ik afscheid met een kanotocht over de mythische Missouri. Vaar mee in de sporen van twee beroemde Amerikaanse ontdekkingsreizigers. En ontdek wat de bittere bron is van de Amerikaanse droom, die nu weer opspeelt in de aanloop naar de presidentsverkiezingen.
Leestijd 11 - 15 minuten
470 × gedeeld
Arjen van Veelen
#Bluelivesmatter: De mythe van een oorlog tegen de politie gaat weer rond
Na de schietpartij in Dallas ging direct de hashtag #bluelivesmatter het internet over. Er zou een ‘war on police’ aan de gang zijn. Ex-politiechef Jeff Roorda beschreef dit frame al in zijn boek ‘Ferghanistan’. De politie is volgens hem vooral slachtoffer, en zou vrijwel nooit iets fout doen. De cijfers vertellen een heel ander verhaal.
Leestijd 6 - 7 minuten
96 × gedeeld
Arjen van Veelen
De ziel van Amerika zit onder de dop van de grootste ketchupfles ter wereld
Dit verkiezingsjaar spreek ik onbekende Amerikanen die campagne voeren om hun stad of straat beter te maken. Vandaag: Judy DeMoisy, die meteen verliefd was toen ze de - destijds nogal vervallen - Grootste Ketchupfles ter Wereld bezocht, en haar redde.
Leestijd 6 - 7 minuten
90 × gedeeld
Arjen van Veelen