Arjen van Veelen

Correspondent Klein Nederland

Nu

Nieuwe essays vanuit Den Haag en verre omstreken

Publicaties
Biografie
Ansichtkaart uit de 'Boston Public Library Tichnor Brothers collection'
Amerika’s kerstdiners komen uit Christmas City - dat steeds islamitischer wordt
Heel Amerika verstuurt zijn kerstkaarten via het stadje Noel, Missouri. Recent kwam er een heel ander verhaal op: de kippenstad zou geplaagd worden door een ‘sharia.’
Leestijd 10 - 13 minuten
80 × gedeeld
Arjen van Veelen
Alle foto's door Arjen van Veelen
Kunnen we kappen met PVV-stemmers snappen?
Ik ben die invoelende benadering van PVV-stemmers strontbeu. Er ís niet weinig aandacht voor deze groep - deze verkiezingen niet, en de jaren daarvoor ook niet. En wat hebben we van al die ‘gesprekken’ geleerd?
Leestijd 7 - 9 minuten
618 × gedeeld
Arjen van Veelen
Alle foto's: Arjen van Veelen
Voor lief en leed heeft dit dorp zijn nepgrot. Voor de rest kiest het vooral de PVV
Er komen beroemde wielrenners, biljarters en criminelen vandaan; en nergens in Nederland stemt men zo veel PVV. Wat zeggen al die mensen als ze naar de nepgrot van Sint Willebrord gaan?
Leestijd 4 - 5 minuten
91 × gedeeld
Arjen van Veelen
Alle foto's: Arjen van Veelen
Welkom in de geestelijke gaarkeuken (of de troost van een handgeschreven briefje)
Als dit Nederland is, dan leven er opvallend veel mensen in hun eentje. En dat is ook zo: 40 procent van de huishoudens bestaat uit één persoon. Maar in dit restaurant van de Hema is iedereen even samen alleen.
Leestijd 6 - 7 minuten
149 × gedeeld
Arjen van Veelen

Twee geloven die elkaar de hand schudden: dit beroemde Roermondse graf laat zien dat het kan

Begraafplaatsen zijn net als Funda: locatie is alles. En elke rang, stand en religie heeft er zijn eigen wijk. Maar in Roermond trekt het beroemde ‘graf met de handjes’ een lange neus naar de gevestigde orde. Ga je met me mee kijken?
Leestijd 5 - 6 minuten
226 × gedeeld
Arjen van Veelen
In de wijk Transvaal. Foto's: Arjen van Veelen (voor De Correspondent)

Stel, meer dan de helft van de Nederlanders is straks moslim. Wat voel je daarbij?

Hij schreef een van de boeiendste boeken van het jaar: Maarten Zeegers, de journalist die zich drie jaar voordeed als moslim om de groeiende invloed van religie in de Haagse wijk Transvaal te peilen. Wat het over de Nederlandse identiteit vertelt, is razend actueel.
Leestijd 6 - 7 minuten
416 × gedeeld
Arjen van Veelen
Verandert de vensterbank in een verzetshaard?
De Nederlandse vensterbanken staan bekend om hun rustieke symmetrie. Twee ganzen. Twee vazen. Maar ik zie in mijn wijk ook veel vensterbanken met Zwarte Pieten. Om een punt te maken, lijkt wel.
Leestijd 3 minuten
98 × gedeeld
Arjen van Veelen
Foto: Arjen van Veelen (voor De Correspondent)

Heel veel Nederlanders hebben het ‘als dit zo doorgaat’-gevoel. Kijk maar in Ypenburg

Veel Nederlanders hebben het ‘als dit zo doorgaat-gevoel’: als dit zo doorgaat, wordt studeren onbetaalbaar, ben ik de enige witte in mijn wijk, lig ik te creperen in een verzorgingstehuis. Je treft het gevoel in de buitenwijken van Nederland. Zoals Ypenburg.
Leestijd 7 - 9 minuten
801 × gedeeld
Arjen van Veelen
Foto's: Arjen van Veelen

Wie wil weten hoe het ervoor staat met Nederland, moet het een trambestuurder vragen

Als er iemand is die elke dag de samenleving aan zich voorbij ziet trekken, dan is het wel een trambestuurder. Daarom leen ik vandaag de ogen van Wilma van de Pol, bestuurder van Tram 11 in Den Haag. Vanuit haar glazen hokje heeft ze een uniek zicht op verdeeld Nederland.
Leestijd 4 - 5 minuten
212 × gedeeld
Arjen van Veelen

Hoe (on)tevreden is Nederland echt?

Vanuit ontwikkelingsland Amerika zag ik: in weinig landen hebben mensen het zo goed als in Nederland. Toch las ik in het nieuws steeds over de ‘boze Nederlander’. Nu ik terug ben, wil ik op zoek naar een antwoord op de vraag: is Nederland gelukkig? Of is dat schone schijn?
Leestijd 7 - 9 minuten
382 × gedeeld
Arjen van Veelen
All photos by Arjen van Veelen for The Correspondent

Er groeit een perfecte storm in Amerika. Vaar maar mee de Missouri af

Na twee jaar als correspondent Klein Amerika neem ik afscheid met een kanotocht over de mythische Missouri. Vaar mee in de sporen van twee beroemde Amerikaanse ontdekkingsreizigers. En ontdek wat de bittere bron is van de Amerikaanse droom, die nu weer opspeelt in de aanloop naar de presidentsverkiezingen.
Leestijd 11 - 15 minuten
468 × gedeeld
Arjen van Veelen
#Bluelivesmatter: De mythe van een oorlog tegen de politie gaat weer rond
Na de schietpartij in Dallas ging direct de hashtag #bluelivesmatter het internet over. Er zou een ‘war on police’ aan de gang zijn. Ex-politiechef Jeff Roorda beschreef dit frame al in zijn boek ‘Ferghanistan’. De politie is volgens hem vooral slachtoffer, en zou vrijwel nooit iets fout doen. De cijfers vertellen een heel ander verhaal.
Leestijd 6 - 7 minuten
95 × gedeeld
Arjen van Veelen
De ziel van Amerika zit onder de dop van de grootste ketchupfles ter wereld
Dit verkiezingsjaar spreek ik onbekende Amerikanen die campagne voeren om hun stad of straat beter te maken. Vandaag: Judy DeMoisy, die meteen verliefd was toen ze de - destijds nogal vervallen - Grootste Ketchupfles ter Wereld bezocht, en haar redde.
Leestijd 6 - 7 minuten
90 × gedeeld
Arjen van Veelen

Migranten zijn de enige reden dat dit geen spookstad is. Toch willen velen ervanaf

Migranten worden steeds vaker gezien als de bron van vrijwel alle kwaad. Zie de campagne voor een Brexit, of de recente blokkade van Barack Obama’s plan om miljoenen migranten te behoeden voor deportatie. Op reportage in Amerika’s oudste metropool ontdekte ik iets heel anders: het stadje heeft zijn bloei aan zijn migranten te danken.
Leestijd 9 - 12 minuten
156 × gedeeld
Arjen van Veelen
Foto's: Arjen van Veelen
Hier woonde Miles Davis
Dit verkiezingsjaar spreek ik onbekende Amerikanen die campagne voeren om hun stad of straat beter te maken. Vandaag: twee mensen die het vervallen huis van Miles Davis willen omtoveren tot museum en muziekschool.
Leestijd 3 minuten
56 × gedeeld
Arjen van Veelen
Alle foto's: Arjen van Veelen
Dit stadje heeft z’n hoop gevestigd op de man die steenkool weer groot zal maken
Dit verkiezingsjaar spreek ik onbekende Amerikanen die campagne voeren om hun stad of straat beter te maken. Vandaag: mijnwerkers die steenkool weer ‘great’ willen maken.
Leestijd 5 - 6 minuten
70 × gedeeld
Arjen van Veelen
In de cel komen omdat je broek te laag hangt, deze advocaat wil daar wat aan doen
Dit verkiezingsjaar spreek ik onbekende Amerikanen die campagne voeren om hun stad of straat beter te maken. Vandaag spreek ik een advocaat die opkomt voor arme Amerikanen die door kleine kwesties in grote problemen komen.
Leestijd 4 minuten
104 × gedeeld
Arjen van Veelen
Hoe ik 605 verkiezingen op één dag probeerde te verslaan
Dit verkiezingsjaar spreek ik onbekende Amerikanen die campagne voeren om hun stad of straat beter te maken. Vandaag doe ik verslag van 605 regionale verkiezingen op één dag.
Leestijd 7 - 9 minuten
97 × gedeeld
Arjen van Veelen

Hoe activisten uit Ferguson Donald Trump stil kregen (en triomfeerden in de gemeenteraad)

Dit verkiezingsjaar spreek ik onbekende Amerikanen die campagne voeren om hun stad of straat beter te maken. Vandaag: hoe Fergusonactivisten Donald Trump stil kregen en een overwinning vierden in de gemeenteraad.
Leestijd 7 - 9 minuten
244 × gedeeld
Arjen van Veelen