Arjen van Veelen

Correspondent Klein Nederland

Nu

Nieuwe essays vanuit Rotterdam en verre omstreken

Publicaties
Biografie
In deze stad hoeft de witte Amerikaan zich niet te schamen voor zijn geloof (of voor zijn racisme)
Op zoek naar de ziel van Amerika mocht ik Branson, Missouri niet overslaan, werd mij verteld. In dit druk bezochte vakantieoord voor de witte Amerikaan vloeien commercie, kitsch, religie en onverholen racisme moeiteloos in elkaar over. Je kunt er het ‘zuivere’ Amerika zien zoals Donald Trump het voor ogen heeft.
Leestijd 3 minuten
62 × gedeeld
Arjen van Veelen

We hebben een nieuwe podcast! Luister naar ‘Amerikanen lopen niet’ en ga mee op reis naar een vergeten Amerika

Welkom bij Amerikanen lopen niet. In deze podcast lees ik verhalen voor over het vergeten Amerika. In deze eerste aflevering bezoek ik Brooklyn, Illinois, het eerste door zwarte mensen bestuurde stadje van Amerika. Hier strijdt een dappere burgemeester tegen het beeld dat haar Brooklyn niet meer heeft te bieden dan een paar louche seksclubs.
Luistertijd 14 minuten
1083 × gedeeld
Arjen van Veelen
Illustratie door onze redactioneel vormgever Leon de Korte
Op het Amerikaanse platteland is de geest van Elvis Presley nog springlevend
Meestal lees je lijstjes met 10 plekken waar je echt naartoe moet. Deze zomer schrijf ik over drie plekken die je kunt overslaan. Vandaag: de restanten van het Elvis Is Alive Museum in Wright City, Missouri. Toen ik er bij toeval langskwam, leerde ik hoe de geest van Elvis nog over het Amerikaanse platteland waart.
Leestijd 3 minuten
68 × gedeeld
Arjen van Veelen
Illustratie door onze redactioneel vormgever Leon de Korte
Dit is het Onvrijheidsbeeld van de Verenigde Staten (en daarom des te relevanter)
De meeste mensen bezoeken in de VS het Vrijheidsbeeld van New York, maar eigenlijk is het verhaal van het ‘Onvrijheidsbeeld’, de Arch van St. Louis, veel interessanter. Dat leert je veel meer over de VS.
Leestijd 3 minuten
116 × gedeeld
Arjen van Veelen
De beelden bij dit stuk zijn allemaal covers van het Negro Green Book, een reisgids voor Afro-Amerikaanse roadtrippers die tot 1966 jaarlijks verscheen. Bron: The New York Public Library

Amerikaans asfalt belooft vrijheid (maar de jonge, alleenreizende, zwarte man merkt er weinig van)

Een roadtrip door de VS is voor een zwarte, jonge man geen gezellig-spannend reisje maar een riskante onderneming. In de jaren vijftig was het niet te doen, laat de Amerikaanse reisliteratuur zien. Maar ook nu zul je merken: alleen de snelwegen zelf discrimineren niet.
Leestijd 11 - 15 minuten
142 × gedeeld
Arjen van Veelen
De beelden bij dit stuk werden verkocht aan toeristen, als een soort ansichtkaarten. Met behulp van een speciale bril ontstaat er de illusie van diepte. Deze stereoscopische techniek is de voorloper van wat we nu het 3D-effect noemen. De centrale fontein in St. Louis ten tijde van de Wereldtentoonstelling in 1904. Foto: E. W. Kelley

In deze wereld komen we terecht als we de groei van de ongelijkheid niet stoppen

Wie de Verenigde Staten wil begrijpen, moet in St. Louis, Missouri beginnen. In deze vergeten stad kun je het ‘gewone’ Amerika zien. En hoe hard dat gewone leven voor veel Amerikanen is. Hier zie je ook de trends die naar Nederland overwaaien.
Leestijd 12 - 17 minuten
436 × gedeeld
Arjen van Veelen
Foto: Arjen van Veelen

Hoe de wereld één grote kerk werd waarin anders zijn verboden is

Links, rechts, progressief, conservatief: allemaal noemen we onszelf vrijdenkers, wars van religieuze dogma’s en politieke correctheid. Maar in de strijd om ons eigen gelijk, lijken we meer en meer op de moraalridders die we zeggen niet te zijn.
Leestijd 14 - 19 minuten
741 × gedeeld
Arjen van Veelen
Illustratie: Leon Postma (voor De Correspondent)

Ik dacht dat ik Amerika kende. Tot ik naar ‘Apartheid City’ verhuisde

St. Louis, Missouri, is een van de meest gesegregeerde steden in de VS. Onze huisbaas drukte ons op het hart de gevaarlijke noordelijke wijken te mijden. Ik begon er mijn speurtocht naar het onbekende, onbeminde Amerika en schreef er een boek over. Een voorpublicatie.
Leestijd 10 - 14 minuten
359 × gedeeld
Arjen van Veelen
Alle foto's: Arjen van Veelen

Aan het jaarlijkse straatfeest van dit Amsterdam kan de Kalverstraat een puntje zuigen

Het gehucht Amsterdam in de Amerikaanse staat Missouri dankt zijn naam aan Nederlandse geldschieters. Ooit bloeide het, inmiddels is het leeggelopen. Maar ondanks de economische tegenspoed zijn de lokale Amsterdammers trots op hun woonplaats.
Leestijd 15 - 20 minuten
134 × gedeeld
Arjen van Veelen
Ansichtkaart uit de 'Boston Public Library Tichnor Brothers collection'
Amerika’s kerstdiners komen uit Christmas City - dat steeds islamitischer wordt
Heel Amerika verstuurt zijn kerstkaarten via het stadje Noel, Missouri. Recent kwam er een heel ander verhaal op: de kippenstad zou geplaagd worden door een ‘sharia.’
Leestijd 10 - 13 minuten
81 × gedeeld
Arjen van Veelen
Alle foto's door Arjen van Veelen
Kunnen we kappen met PVV-stemmers snappen?
Ik ben die invoelende benadering van PVV-stemmers strontbeu. Er ís niet weinig aandacht voor deze groep - deze verkiezingen niet, en de jaren daarvoor ook niet. En wat hebben we van al die ‘gesprekken’ geleerd?
Leestijd 7 - 9 minuten
620 × gedeeld
Arjen van Veelen
Alle foto's: Arjen van Veelen
Voor lief en leed heeft dit dorp zijn nepgrot. Voor de rest kiest het vooral de PVV
Er komen beroemde wielrenners, biljarters en criminelen vandaan; en nergens in Nederland stemt men zo veel PVV. Wat zeggen al die mensen als ze naar de nepgrot van Sint Willebrord gaan?
Leestijd 4 - 5 minuten
91 × gedeeld
Arjen van Veelen
Alle foto's: Arjen van Veelen
Welkom in de geestelijke gaarkeuken (of de troost van een handgeschreven briefje)
Als dit Nederland is, dan leven er opvallend veel mensen in hun eentje. En dat is ook zo: 40 procent van de huishoudens bestaat uit één persoon. Maar in dit restaurant van de Hema is iedereen even samen alleen.
Leestijd 6 - 7 minuten
154 × gedeeld
Arjen van Veelen

Twee geloven die elkaar de hand schudden: dit beroemde Roermondse graf laat zien dat het kan

Begraafplaatsen zijn net als Funda: locatie is alles. En elke rang, stand en religie heeft er zijn eigen wijk. Maar in Roermond trekt het beroemde ‘graf met de handjes’ een lange neus naar de gevestigde orde. Ga je met me mee kijken?
Leestijd 5 - 6 minuten
226 × gedeeld
Arjen van Veelen
In de wijk Transvaal. Foto's: Arjen van Veelen (voor De Correspondent)

Stel, meer dan de helft van de Nederlanders is straks moslim. Wat voel je daarbij?

Hij schreef een van de boeiendste boeken van het jaar: Maarten Zeegers, de journalist die zich drie jaar voordeed als moslim om de groeiende invloed van religie in de Haagse wijk Transvaal te peilen. Wat het over de Nederlandse identiteit vertelt, is razend actueel.
Leestijd 6 - 7 minuten
416 × gedeeld
Arjen van Veelen
Verandert de vensterbank in een verzetshaard?
De Nederlandse vensterbanken staan bekend om hun rustieke symmetrie. Twee ganzen. Twee vazen. Maar ik zie in mijn wijk ook veel vensterbanken met Zwarte Pieten. Om een punt te maken, lijkt wel.
Leestijd 3 minuten
98 × gedeeld
Arjen van Veelen
Foto: Arjen van Veelen (voor De Correspondent)

Heel veel Nederlanders hebben het ‘als dit zo doorgaat’-gevoel. Kijk maar in Ypenburg

Veel Nederlanders hebben het ‘als dit zo doorgaat-gevoel’: als dit zo doorgaat, wordt studeren onbetaalbaar, ben ik de enige witte in mijn wijk, lig ik te creperen in een verzorgingstehuis. Je treft het gevoel in de buitenwijken van Nederland. Zoals Ypenburg.
Leestijd 7 - 9 minuten
806 × gedeeld
Arjen van Veelen
Foto's: Arjen van Veelen

Wie wil weten hoe het ervoor staat met Nederland, moet het een trambestuurder vragen

Als er iemand is die elke dag de samenleving aan zich voorbij ziet trekken, dan is het wel een trambestuurder. Daarom leen ik vandaag de ogen van Wilma van de Pol, bestuurder van Tram 11 in Den Haag. Vanuit haar glazen hokje heeft ze een uniek zicht op verdeeld Nederland.
Leestijd 4 - 5 minuten
215 × gedeeld
Arjen van Veelen