Belia Heilbron

Journalist, gespecialiseerd in energie

Publicaties
Biografie

Bijna twee jaar lang werkte ik met Belia samen aan onderzoeksprojecten en journalistieke verhalen over energie en klimaat. Ze is een van de beste researchers die ik ken: zorgvuldig, scherp en grondig.

Jelmer Mommers

Correspondent Klimaat & Energie

De Paracel-eilanden. Foto: James Whitlow Delano/Hollandse Hoogte
Hoe de Chinese vraag naar olie en gas zorgde voor enorme spanningen in de Zuid-Chinese Zee
Er is ‘geen juridische basis’ voor de aanspraak die China al decennialang op de Zuid-Chinese Zee maakt. Dat oordeelde het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag dinsdagochtend. Waarom wil China toch zo graag al die zee voor zichzelf?
Leestijd 6 - 8 minuten
59 × gedeeld
Belia Heilbron
Foto: ANP
Deze brandstof kan niet groener (en toch wil niemand erop rijden)
In Nederlandse laboratoria werken wetenschappers hard aan duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen. Met succes: Nederland is Europees koploper en heeft een duurzame formule voor brandstof uit algen ontwikkeld. Maar ondertussen is de olieprijs hard gedaald en vloeit schaliegas de wereldmarkt op. Kunnen algen de wereld nog veroveren? Een kijkje in de kassen.
Leestijd 4 - 5 minuten
235 × gedeeld
Belia Heilbron
Lianyungang (China). Foto: Getty Images

Honderdduizenden smogdoden dwingen China nu eindelijk tot duurzaamheid

Smog legt het dagelijks leven in China regelmatig stil. Honderdduizenden mensen sterven jaarlijks vroegtijdig aan de gevolgen van luchtvervuiling. Daarom kondigde de premier een ‘oorlog tegen smog’ aan en investeert China miljarden in zonnepanelen, windmolens en waterkrachtcentrales. Maar is het genoeg om de ernstige vervuiling tegen te gaan?
Leestijd 6 - 7 minuten
227 × gedeeld
Belia Heilbron
Foto: Arita Baaijens (voor De Correspondent)

Deze pijpleiding gaat Rusland heel veel geld opleveren (en China heel veel macht)

Terwijl Rusland door de westerse wereld wordt geboycot, verschijnen de Chinezen ten tonele. De twee landen sloten een gascontract ter waarde van vierhonderd miljard dollar. Een tweede deal is in de maak. Wat betekent de razendsnelle opkomst van China voor Europese gasbelangen?
Leestijd 6 - 7 minuten
243 × gedeeld
Belia Heilbron
De Paracel-eilanden. Foto: James Whitlow Delano/Hollandse Hoogte
Waarom het grote China met zijn buren ruziet over een stel kleine eilanden
Dit voorjaar legde China plotseling een olieplatform neer bij de Paracel-eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Problematisch, want volgens Vietnam horen de eilanden bij hun grondgebied. Zo wordt er al eeuwen geruzied over welke eilanden tot welk land behoren. Olie en gas blijken de bron van alle onrust te zijn. Met dit verhaal trap ik mijn serie over energie in China af.
Leestijd 5 - 6 minuten
132 × gedeeld
Belia Heilbron
Zo verduurzaamt de grootste olieslurper van Amerika
Gepensioneerde Amerikaanse militairen waarschuwen voor de gevolgen van de klimaatverandering. De nationale veiligheid staat op het spel, zeggen ze. Het leger - de grootste olieverbruiker van het land - kan uitkomst bieden: het investeert nu 7 miljard dollar in duurzame energiebronnen.
Leestijd 5 - 6 minuten
112 × gedeeld
Belia Heilbron
Het ‘stopcontact’ voor in de Duitse Noordzee van het Nederlandse Staatsbedrijf TenneT. Foto: Chris Pennarts Blokland/Hollandse Hoogte
Hoe het Nederlandse staatsbedrijf TenneT ondernemer ging spelen op het Duitse elektriciteitsnet
Staatsbedrijf TenneT kocht vijf jaar geleden vol goede moed een hoogspanningsnet in Duitsland. Nu moet het daar binnen tien jaar 11 miljard euro investeren. De vraag dringt zich op: waarom moest een Nederlands staatsbedrijf zo nodig eigenaar worden van duizenden kilometers aan elektriciteitsnetten in Duitsland?
Leestijd 5 - 6 minuten
107 × gedeeld
Belia Heilbron
Hollands energiebeleid: praten over groen, investeren in fossiel
Nederland is een van de fossielste economieën van Europa, constateert het Internationaal Energie-Agentschap in een pas verschenen rapport. Maar de noodzaak van vergroening en verduurzaming blijft onverminderd groot, zegt minister Kamp. Waar hebben we dat toch eerder gehoord? Een update.
Leestijd 3 minuten
134 × gedeeld
Belia Heilbron Jelmer Mommers
Het staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden. Foto: Bas Beentjes/Hollandse Hoogte
Is de zware industrie dirty, dumb and disappearing? Integendeel
Het hoge woord is er definitief uit: Europa zet in op herindustrialisatie. Werd het continent lange tijd als ‘postindustrieel’ beschouwd, inmiddels neemt het maatregel na maatregel om de industrie te beschermen en uit te breiden. Gaan we terug naar de goede oude tijd van kolen en staal?
Leestijd 6 - 7 minuten
111 × gedeeld
Belia Heilbron
Overslag van zeer giftige gassen in de haven van Rotterdam. Foto: Freek van Arkel/Hollandse Hoogte
Het groene dilemma: windmolens bouwen kost heel veel energie
De zware industrie verbruikt heel veel niet-duurzame energie. Tegelijkertijd ligt de sleutel van verduurzaming juist bij deze grootverbruikers. Met én zonder deze bedrijven wordt het klimaat er niet beter op. Wat te doen aan dit dilemma?
Leestijd 5 - 6 minuten
162 × gedeeld
Belia Heilbron
Nabij het Noord-Groningse plaatsje Bierum langs de waddendijk gaat een 'flare stack' van de NAM tegen de vlakte. Het is de eerste van een serie gastorens die in de loop van de tijd zullen worden ontmanteld (2001). Foto: Reyer Boxem/Hollandse Hoogte

Hoe de overheid de zware industrie met miljoenen overeind houdt

Minister van Economische Zaken Henk Kamp zet alles op alles om de zware, energie-intensieve industrie te behouden. Hij spoedde twee wetswijzigingen door de Tweede Kamer waarmee hij de industrie met miljoenen per jaar tegemoetkomt. Miljoenen die niet naar duurzaamheid of innovatie gaan, maar naar lastenverlichting.
Leestijd 9 - 12 minuten
249 × gedeeld
Belia Heilbron
Tegen klimaatverandering is een Hollandse dijk niet opgewassen
Actiegroep Urgenda klaagde onlangs de Nederlandse staat aan omdat ze niet genoeg zou doen om klimaatveranderingen tegen te houden. Uit een rapport van de Algemene Rekenkamer blijkt dat we ook al nauwelijks zicht hebben op de risico's die we lopen.
Leestijd 4 - 5 minuten
33 × gedeeld
Belia Heilbron
Pandora’s Promise zegt: kernenergie is duurzaam
De documentaire Pandora’s Promise plaatst kernenergie in een duurzaam perspectief. Die alternatieve blik maakt de film de moeite waard om te kijken. Maar zijn de risico’s van klimaatverandering reden genoeg om de kernenergiediscussie weer te voeren?
Leestijd 2 minuten
72 × gedeeld
Belia Heilbron
Polen ziet investeren in fossiele brandstoffen als oplossing voor het klimaatprobleem. Foto: Gliwice in Polen, 16 april 1989, Hollandse Hoogte
Polen kiest voor kolen (en houdt vervolgens een klimaattop)
Sinds maandag is de wereldtop in Polen bijeen om onder leiding van de Verenigde Naties te spreken over de opwarming van de aarde. Het resultaat tot nu toe: het gastland gaat meer investeren in fossiele energie.
Leestijd 4 minuten
75 × gedeeld
Belia Heilbron
Het einde van fossiele brandstof?
Het is een veelgehoord argument in de discussie over duurzame energie: olie, gas en kolen raken op. Maar klopt dat wel? Wetenschapsjournalist Charles C. Mann laat in een prachtig stuk zien hoe het antwoord daarop sterk afhangt van de achtergrond van de wetenschapper.
Leestijd 3 minuten
118 × gedeeld
Belia Heilbron