Belia Heilbron

Journalist, gespecialiseerd in energie

Avatar Belia Heilbron
Avatar Jelmer Mommers

Bijna twee jaar lang werkte ik met Belia samen aan onderzoeksprojecten en journalistieke verhalen over energie en klimaat. Ze is een van de beste researchers die ik ken: zorgvuldig, scherp en grondig.

Jelmer Mommers
Correspondent Klimaat & Energie

Foto: ANP

Update

31

Deze brandstof kan niet groener (en toch wil niemand erop rijden)

In Nederlandse laboratoria werken wetenschappers hard aan duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen. Met succes: Nederland is Europees koploper en heeft een duurzame formule voor brandstof uit algen ontwikkeld. Maar ondertussen is de olieprijs hard gedaald en vloeit schaliegas de wereldmarkt op. Kunnen algen de wereld nog veroveren? Een kijkje in de kassen.

Leestijd 4 - 5 minuten
De Paracel-eilanden. Foto: James Whitlow Delano/Hollandse Hoogte

Essay

15

Waarom het grote China met zijn buren ruziet over een stel kleine eilanden

Dit voorjaar legde China plotseling een olieplatform neer bij de Paracel-eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Problematisch, want volgens Vietnam horen de eilanden bij hun grondgebied. Zo wordt er al eeuwen geruzied over welke eilanden tot welk land behoren. Olie en gas blijken de bron van alle onrust te zijn. Met dit verhaal trap ik mijn serie over energie in China af.

Leestijd 5 - 6 minuten

Essay

16

Zo verduurzaamt de grootste olieslurper van Amerika

Gepensioneerde Amerikaanse militairen waarschuwen voor de gevolgen van de klimaatverandering. De nationale veiligheid staat op het spel, zeggen ze. Het leger - de grootste olieverbruiker van het land - kan uitkomst bieden: het investeert nu 7 miljard dollar in duurzame energiebronnen.

Leestijd 5 - 6 minuten

correspondent logo