Cees Wiebes

Politicoloog, gespecialiseerd in inlichtingendiensten

Publicaties
Biografie

Een wandelende spionnenwikipedia' noemde NRC Cees Wiebes ooit. Na intensief met hem samengewerkt te hebben, kan ik dat alleen maar beamen. Voeg daar 'wandelende spionnenrolodex' aan toe.

Maurits Martijn

Plaatsvervangend hoofdredacteur

Illustratie: Lennard Kok (voor De Correspondent)
Waarom operatie-Leunstoel vruchtbaar én frustrerend was
We deden anderhalf jaar onderzoek naar operatie-Easy Chair: een samenwerking tijdens de Koude Oorlog tussen de CIA en een klein bedrijf uit Noordwijk, het Nederlands Radar Proefstation. Het was een vruchtbaar en tegelijkertijd frustrerend onderzoek. Hierbij een verantwoording.
Leestijd 5 - 6 minuten
26 × gedeeld
Maurits Martijn Cees Wiebes
Waarom wil Plasterk niet vertellen hoe vaak zijn geheime dienst afluistert?
Minister Ronald Plasterk en zijn AIVD weigeren tapstatistieken te openbaren, terwijl de toezichthouder op de inlichtingendiensten dit wel wil en het in andere landen doodnormaal is. In dit stuk vraag ik mij af waarom Plasterk zo krampachtig doet.
Leestijd 3 minuten
75 × gedeeld
Cees Wiebes
Hoe amateuristische CIA-spionnen de Duitsers op de kast jagen
Vorige week werd een hoge ambtenaar van de Amerikaanse CIA door de Duitse regering het land uit gestuurd. Het is niet de eerste keer dat een inlichtenmedewerker persona non grata wordt verklaard. Hoe kan het dat de Amerikanen zo klungelig opereren in Duitsland?
Leestijd 5 - 6 minuten
95 × gedeeld
Cees Wiebes
18 februari 2014: PvdA-leider Diederik Samsom spreekt met de pers over de ‘commissie-Stiekem’. Foto: Valerie Kuypers/ANP
De commissie-Stiekem kan beter de commissie-Afwezig heten
Vandaag komt het kabinet met een reactie op het rapport van de commissie-Dessens over de toekomst van de Nederlandse inlichtingendiensten. Zal de commissie-Stiekem zijn taak als controleur van de diensten eindelijk serieus nemen? Ik vrees van niet.
Leestijd 4 - 5 minuten
82 × gedeeld
Cees Wiebes
Wat zijn de internationale gevolgen van Plasterkgate?
Vanaf vandaag zal ik op onregelmatige basis bijdragen leveren aan De Correspondent. Vandaag over de gevolgen van Plasterkgate voor de relatie met de VS en de rol van Frans Timmermans.
Leestijd 5 - 6 minuten
100 × gedeeld
Cees Wiebes