Coen Simon

Filosoof

Publicaties
Biografie

Filosofen met een fijne pen en een oorspronkelijke, dwarse blik zijn dun gezaaid. In feite is Coen Simon een van de weinige Nederlanders die hierover beschikt. Ik was dan ook blij dat hij voor ons wilde schrijven.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Illustraties: Pieter Van Eenoge (voor De Correspondent)

Feiten en meningen danken we aan dezelfde vrijheid. Maar ze spreken niet voor zich

Onze gezamenlijke leefwereld is gefundeerd op wetenschappelijke feiten, maar deze feiten bestaan niet zonder menselijk perspectief. En wetenschap niet zonder leken. Deel acht van onze Afhankelijkheidsverklaring.
Leestijd 8 - 11 minuten
272 × gedeeld
Coen Simon
Foto: Willem Sluyterman van Loo (voor De Correspondent)
Dit is niet het kritisch volgen van de macht, dit is een greep naar de macht
De Nederlandse parlementaire pers verkeert in deplorabele toestand. Door van het politieke spel een soap te maken, komt ze steeds verder van de werkelijkheid te staan. Tijd om de burger mee te laten spelen.
Leestijd 7 - 9 minuten
80 × gedeeld
Coen Simon
'The Passion', het muzikale Bijbelevenement dat ieder jaar het failliet van het geloof viert, volgens Coen Simon. Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP
Waarom ‘in jezelf geloven’ zo schadelijk is
De kunstkritiek moet het publieke debat redden van zelfzucht, betoogt Thijs Lijster in de bundel waaruit we eerder voorpubliceerden. Ik ben het met hem eens, maar zie wel één probleem: ‘De huidige kunstkritiek krijgt van mij één ster.’
Leestijd 8 - 10 minuten
199 × gedeeld
Coen Simon
Detail uit: 'Paris'. Uit de serie 'Squares' van Raimond Wouda.
Wie is toch die ‘men’ waar we over spreken als we het over anderen hebben?
In mijn bundel Filosoferen is makkelijker als je denkt reflecteer ik op bekende clichés en dogma’s van deze tijd. Zoals de ‘men’ waar we het altijd over hebben als we spreken over de publieke opinie. Wie is men? En vindt men echt wat we denken dat men vindt? Een voorpublicatie.
Leestijd 4 - 5 minuten
196 × gedeeld
Coen Simon
Camping Stortemelk zoals het er gisteren (05-09-2014) uitzag op de eerste dag van het festival 'Into The Great Wide Open' op Vlieland. Foto: Ferdy Damman/ANP
Hoe de overvloed aan festivals het festival zelf om zeep helpt
Alleen in Amsterdam vonden de afgelopen zomer al driehonderd festivals plaats. Een record. Waarom vinden al die festival eigenlijk plaats? De oorzaak vond ik in ‘de grote verveling.’ Festivals beloven deze op te lossen, maar verergeren haar ondertussen juist.
Leestijd 7 - 9 minuten
348 × gedeeld
Coen Simon