Colette van Nunen

Journalist, gespecialiseerd in inburgering

Publicaties
Biografie

Colette van Nunen een ervaren radiomaker. Daarnaast is ze klassenassistent in een inburgeringsklas in Oss. De komende tijd doet ze elke maand verslag van haar ervaringen.

Dick Wittenberg

Correspondent Alledaagse helden

Foto's: Catharina Gerritsen (voor De Correspondent)

Jaafar en Kenren laten zien hoe moeilijk het Nederlandse onderwijs voor vluchtelingen is

40.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen geen diploma halen omdat hun Nederlands te slecht is. Steeds vaker zijn dat vluchtelingen. In de internationale schakelklas krijgen ze drie jaar om de achterstand in te halen. In mijn klas zag ik hoe lastig dat is.
Leestijd 9 - 12 minuten
198 × gedeeld
Colette van Nunen
The city of Amersfoort, the Netherlands. Photo by Robbert Frank Hagens / HH
Tien tips om als nieuwkomer een geschikte inburgeringscursus te kiezen
Op geen enkele manier kunnen nieuwkomers prijs, kwaliteit en resultaat van inburgeringscursussen vergelijken. Dus geeft minister Lodewijk Asscher taalspecialisten van drie universiteiten de opdracht om de kwaliteit te beoordelen, ontdekte ik. Over twee jaar moet duidelijk zijn waar je goed onderwijs kan volgen. Tot die tijd: tien tips.
Leestijd 8 - 11 minuten
102 × gedeeld
Colette van Nunen
Tijdens de kerstborrel van de inburgeringsklas waar Colette van Nunen klassenassistent is. In het midden lerares Marieke de Peuter, links en rechts van haar cursisten. Foto: Romi Tweebeeke (voor De Correspondent)
Inburgeren in Nederland: Vier adviezen hoe het beter kan
De weg naar een Nederlands paspoort is lang en moeizaam en maar weinig vluchtelingen leggen deze af zonder te struikelen. Dat is mijn conclusie nu ik een half jaar klassenassistent ben geweest in een inburgeringsklas in Oss. Met migratiehoogleraar Godfried Engbersen vergelijk ik zijn theoretisch onderzoek met mijn ervaringen uit de praktijk.
Leestijd 9 - 12 minuten
81 × gedeeld
Colette van Nunen
Anab (20) bij het winkelcentrum in de buurt van haar huis. Foto: Romi Tweebeeke (voor De Correspondent)
Vergeet even alle succesverhalen over vluchtelingen: Anab (20) droomt weer van Somalië
Ze mocht niet naar de middelbare school omdat ze moest inburgeren. En nu mag ze niet naar het mbo omdat ze moet reïntegreren. Vergeet even alle succesverhalen over vluchtelingen, want Anab droomt weer van Somalië. Om te lezen en te luisteren.
Luistertijd 10 minuten
75 × gedeeld
Colette van Nunen
Safwan (35) werkt sinds een half jaar als metaalbewerker. Volgende week heeft hij zijn eerste examen voor de inburgeringscursus. Foto: Romi Tweebeeke (voor De Correspondent)
De Syrische Safwan heeft al een baan. Daardoor voelt hij zich beter thuis in Nederland
Moeten vluchtelingen inburgeren voordat ze aan het werk gaan? Of kunnen ze al tijdens de inburgeringscursus aan de slag? Dat laatste wil minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken, omdat twee derde van de vluchtelingen werkloos is. Een verslag vanuit de inburgeringsklas. Om te lezen en te luisteren.
Leestijd 8 - 10 minuten
63 × gedeeld
Colette van Nunen
Mina en docent De Peuter tijdens een inburgeringscursus. Foto: Romi Tweebeeke (gefotografeerd voor De Correspondent in een reeks reportages over de inburgeringscursus)
Ja, weinig mensen halen het inburgeringsexamen. Maar hoe kan dat beter?
Meer nieuwkomers halen het inburgeringsexamen op tijd, blijkt uit een nieuw rapport. Maar er is een probleem: er is weinig zicht op de kwaliteit van de opleidingen en de docenten. Een paar suggesties uit de praktijk om dat op te lossen.
Leestijd 5 - 6 minuten
72 × gedeeld
Colette van Nunen
Foto: Romi Tweebeeke (voor De Correspondent)
Inburgeren in Nederland, hoe doe je dat?
Tienduizenden vluchtelingen moeten in Nederland een inburgeringsexamen doen. Duizenden zakken daarvoor. Wat gaat er mis? Ik help bij een inburgeringscursus en zoek het uit in een reeks reportages. Om te lezen en te luisteren.
Leestijd 6 - 7 minuten
199 × gedeeld
Colette van Nunen