De meeste mensen deugen - Een nieuwe geschiedenis van de mens
De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens.
Maar wat als we het al die tijd mis hadden?
In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het goede of het kwade?
Adembenemend, weids en revolutionair – De meeste mensen deugen herschrijft niet alleen de geschiedenis, maar werpt ook nieuw licht op onze toekomst.
Nu in de boekhandel!
‘Een onverbiddelijke bestseller.’
tv-maker ‘Dit boek daagt je uit, prikkelt tot tegenspraak, en zet je – het belangrijkste – zelf in beweging.’
publicist ‘Rutger Bregman sleept je mee. En zet al je vooroordelen op zijn kop.’
schrijver ‘Cynici en zwartkijkers kunnen inpakken. Een heerlijk boek voor iedereen die echt realistisch wil zijn.’
terrorismedeskundige ‘Toen ik het boek dichtsloeg, had ik een brede glimlach op mijn gezicht.’
psychiater ‘Fascinerend boek, lees het.’
tv-maker
Rutger Bregman in de media

Wat gebeurt er als jongens aanspoelen op een onbewoond eiland? Rutger vertelde dat en meer in De Wereld Draait Door.
In Volkskrant Magazine vertelde Rutger niet alleen over zijn boek, maar ook over wat het betekent om internationaal door te breken.
‘We moeten mensen veel meer vertrouwen, want de mensheid is zo slecht nog niet.’ Dat was de insteek van een leerzaam gesprek bij radioprogramma Dit is de Dag.
Nadia Ezzeroili schreef in de Volkskrant over De meeste mensen deugen: ‘Ik moet toegeven dat het eerste hoofdstuk [...] mij heeft geprikkeld.’
In het radioprogramma Nieuwsweekend vertelde Rutger over zijn nieuwe boek. Zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede?
‘Toen ik het interview met Rutger Bregman in de Volkskrant las, wist ik dat Pangloss helemaal terug was,’ reageerde Arnon Grunberg in de Volkskrant.
AD ging dieper in op zijn ideeën. ‘We zijn gehersenspoeld met het idee dat we egoïsten zijn.’
‘De mens is geen engel. We kunnen heel naar doen. De vraag is: welk deel van jezelf wil je trainen?’ Rutger gaat in op kritische vragen in het Nederlands Dagblad.
Psychologie Magazine recenseert: ‘Laten we dat cynisme van ons afgooien. Na dit boek wil je, kún je niet meer anders.’
Frits Abrahams blijft daarentegen sceptisch in NRC: ‘Bregman is een geboren optimist, ik niet.’
Een voorpublicatie in Trouw: ‘Wie gelooft in de goedheid van de mens heeft de wetenschap aan zijn zijde.’
‘Mensen snakken weer naar radicale ideeën.’ De Morgen voelde ‘ideeëngoeroe’ Rutger stevig aan de tand.
Ook het FD is is kritisch: ‘Ik gun u van harte het positieve mensbeeld dat Bregman schetst. Toch vliegen mensen én organisaties geregeld uit de bocht.’
‘Jong. Slim. Dwars. Hoe Rutger Bregman wereldwijd zieltjes wint. ‘Als deze man in pilvorm bestond, ik nam ‘m zo.’ Een podcast van De Standaard.
‘In het weekblad van De Standaard een uitgebreid portret. ‘Je hebt doemdenkers, domdenkers en omdenkers. Bregman behoort tot het laatste soort.’
Ja, hoe is het om viral te gaan? En dan niet in Nederland, maar wereldwijd? Linda Nieuws wilde het weten.
In De Ongelooflijke Podcast: Een gesprek met Rutger Bregman over religie, zonde en de goedheid van de mens.
'Heb je het laatste seizoen van Temptation Island gezien?' Met die vraagt begin het interview met Knack.
Kunststof had Rutger te gast en gaat dieper in op zijn nieuwe én zijn vorige boeken.
Jan Smit in HP/De Tijd: ‘Rutger Bregman: ik vond hem eerst een nogal zelfingenomen, blije eikel. Maar een paar dagen na de lancering van zijn nieuwste boek, ben ik helemaal om.’
Meer opinie kwam van Max Pam in de Volkskrant: ‘Bregmans boek is leerzaam en aandoenlijk, al waan je je als lezer soms een leerling op de zondagsschool.’
‘We zijn nu eenmaal geen engelen’, aldus Naema Tahir in Trouw. Precies wat Rutger ook in De meeste mensen deugen betoogt.
Ook het theologisch elftal boog zich in die krant over de vraag of de mens van nature goed is. Met reacties van Bas van der Graaf en Janneke Stegeman.
Op 12 september was Rutger te gast bij talkshow Vandaag en sprak hij over de banaliteit van het goede, het Stanfordexperiment, en kritiek op zijn boek.
NieuwWij recenseerde De meeste mensen deugen: ‘Een mooi, belangwekkend, inspirerend en in the end optimistisch boek. Het is immers zoveel leuker om iets positiefs te lezen.’
Nieuwsblad noemt Rutger de kleine Hollander die de groten der aarde irriteert: 'Geef mij macht, en ik word een klein dictatortje.'
De meeste mensen deugen werd weer genoemd bij DWDD, deze keer door het boekenpanel. Wouter Cajot noemt het boek ‘Heel bijzonder, écht urgent en belangrijk’.
En nóg een keer DWDD: Rutger was uitgenodigd om te praten over Extinction Rebellion. Ook het boek kwam ter sprake, volgens Matthijs een ‘onverbiddelijke bestseller’.
Het Friesch Dagblad interviewde Rutger als onderdeel van hun serie ‘Een andere blik’ over originele denkers.
En verder:
‘You’re a superstar’ - Trevor Noah van The Daily Show
‘Een van de invloedrijkste politieke denkers’ - De Morgen
‘De Nederlandse historicus die de wereld over ging’ - BBC
‘De volksheld van Davos’ - Vox
‘Duizelingwekkend erudiet’ - Le Monde
‘Luister naar Rutger Bregman. Hij heeft een grote toekomst in het vormen van de toekomst.’ - The Observer
Zijn TED Talk over het onvoorwaardelijke basisinkomen is 2,5 miljoen keer bekeken.
Reacties op De meeste mensen deugen
Een meesterlijk boek. Magistraal.
Dit indrukwekkende boek rekent af met ons vaak verwrongen mensbeeld. Het is hoopgevend zonder onrealistisch te zijn. Het overtuigt, omdat het gedegen is. Het heeft me geboeid van het begin tot het einde.
Of je het nou eens of oneens bent met Rutger Bregman, hij is een belangrijke stem binnen onze generatie. Fascinerend boek, lees het.
Met veel lef en bravoure, maar ook met kennis van zaken en een open vizier, gaat Rutger Bregman in De meeste mensen deugen ons al te zwarte mensbeeld te lijf. Dit boek daagt je uit, prikkelt tot tegenspraak, en zet je – het belangrijkste – zelf in beweging.
Cynici en zwartkijkers kunnen inpakken. Idealisten en naïevelingen ook. Een heerlijk boek voor iedereen die echt realistisch wil zijn.
Rutger Bregman sleept je mee. En zet al je vooroordelen op zijn kop. Eindelijk weer een boek waar een mens vrolijk van wordt!
Een diepgravend overzicht van wat er allemaal mis is met het idee is dat wij mensen van nature slecht en onbetrouwbaar zijn. In levendige beschrijvingen en verhalen neemt Rutger Bregman ons terug naar de twijfelachtige experimenten die dit idee gevoed hebben en biedt ons een meer optimistische visie van de mens aan.
Het boek van Bregman is een geschenk in deze barre ‘Winter is coming’-tijden. De mens is slecht (vooral de andere mens), politici deugen niet en met de wereld gaat het de verkeerde richting uit - dat is de tot vandaag de dag heersende opvatting in de pers, gebaseerd op dubieus wetenschappelijk onderzoek en eeuwenlange zelfhaat. Bregman toont het omgekeerde aan: in wezen zijn wij goed en met de wereld kan het best de goede richting uitgaan. Ik heb zelden zo’n goed onderbouwde redenering gelezen, waarbij degelijk wetenschappelijk onderzoek gecombineerd wordt met verslaggevingen uit het echte leven. Toen ik het boek dichtsloeg, had ik een brede glimlach op mijn gezicht.
Rutger Bregman bestormt de hemel en toch staat hij met beide voeten op de grond. Hij is een positieve denker die met feiten overtuigt. Zulke mensen hebben we nu hard nodig.
Rutger Bregman is des werelds hoop in bange dagen. Een intelligent en zeer hoopgevend boek voor iedereen die het nieuws volgt.
Bregman doet het weer: kritisch, scherpzinnig en wetenschappelijk onderbouwd gaan voor het goede in de mens. Een noodzakelijk tegengif in tijden van cynisch populisme en false truth. Een moedig pleidooi voor beschaving en menselijkheid, schitterend verteld.

Rutger Bregman (1988) is historicus. In 2012 publiceerde hij Met de kennis van toen; een jaar later volgde het veelgeprezen De geschiedenis van de vooruitgang (bekroond met de Liberales-prijs voor het beste boek van 2013). De vertaling van Gratis geld voor iedereen verschijnt in 32 landen. Begin 2019 gaf Rutger een speech in Davos die de wereld over ging en meer dan 30 miljoen keer werd bekeken.
Nooit meer een boek van ons missen?
Met een boekenlidmaatschap van De Correspondent heb je al onze boeken als eerste in huis. Automatisch en zonder verzendkosten.
En draag je bij aan:
- Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek.
- Duurzaam uitgegeven boeken.
- Toegankelijke boeken voor iedereen.