Craig Shaw

Onderzoeksjournalist

Publicaties
Biografie

Craig Shaw is als journalist gespecialiseerd in grensoverschrijdend onderzoek naar corruptie en mensenrechten. Met Zeynep Şentek zocht hij uit wat de nieuwe Turkse privacywet voor dat land betekent.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Uit de serie 'Oil City' door Eugenio Grosso

Met deze oliedeals steunt Turkije de onafhankelijkheid van de Iraakse Koerden

Turkije reageerde woest op de Iraaks-Koerdische stem voor onafhankelijkheid. Maar uit gelekte e-mails blijkt dat Turkije wél handel drijft met de Noord-Iraakse Koerden. Zij bezitten namelijk de olie die Turkije zo hard nodig heeft.
Leestijd 7 - 9 minuten
107 × gedeeld
Zeynep Şentek Craig Shaw Efe Kerem Sözeri
Pro-Erdogansupporters houden een opgehangen pop van de islamitische leider Fethullah Gülen vast tijdens een demonstratie op het Taksimplein in Istanbul, 18 juli 2016. Foto: Ozan Kose / AFP

Een verslag van binnenuit: hoe Turkije de coup uitlokte, zag aankomen en neersloeg

De Turkse coup van vorige week vrijdag liet de rest van de wereld met veel vragen achter. Wist Erdoğan ervan? Zat hij erachter? Of was het toch zijn tegenstrever Gülen? We vroegen het aan degenen die het kunnen weten: onze bronnen bij de Turkse inlichtingendiensten. Wat ze ons vertelden, verschaft een unieke blik op de gebeurtenissen die tot de coup hebben geleid.
Leestijd 11 - 15 minuten
1377 × gedeeld
Craig Shaw Ahmet Şık
Protesten in Istanbul in 2014 toen de regering een poging deed er een vrijwel identieke wetgeving doorheen te krijgen. Foto: Erhan Arik / NarPhotos / HH
De EU wilde een nieuwe privacywet voor Turkije. Dit is het gevaarlijke resultaat
Om oorlogsvluchtelingen uit Syrië tegen te houden, heeft de EU de aan Turkije beloofde visumliberalisatie versneld. Een vereiste hiervoor was een nieuwe Turkse privacywet, die vorige week eveneens versneld door het Turkse parlement geloodst is. Eén probleem: de wet beschermt de burgers niet en vergroot juist de macht van de staat.
Leestijd 8 - 11 minuten
112 × gedeeld
Craig Shaw Zeynep Şentek