Daan Borrel

Journalist, gespecialiseerd in seksualiteit

Publicaties
Biografie

Daan Borrel is het komende jaar jullie correspondent Seksualiteit. Zij gaat het hebben over seks, en over hoe we het daarover hebben. Want als het over seks gaat, wordt het al gauw ongemakkelijk. Dat kan anders.

Nina Polak

Correspondent Cultuur

Het hele alfabet is geïllustreerd door Henkerchief.
Van bankhanglesbo tot skolioseksueel: 99 roze begrippen verklaard
Even de weg kwijt tijdens de Gay Pride? Dit lexicon biedt uitkomst. Met bijna 100 Nederlandse termen, van Androgyn tot Queer, dé gids op onbekend terrein.
Leestijd 26 - 31 minuten
144 × gedeeld
Lisa Peters Daan Borrel
Illustraties: Xaviera Altena

Hoe je seksualiteit beter in beeld kunt krijgen

Een jaar geleden stelde ik de vraag hoe we opener over seksualiteit kunnen praten. Door de vele gesprekken die ik voerde, kwam ik erachter dat de hele beeldvorming van seksualiteit anders kan. In dit slotstuk geef ik een aanbeveling hoe de media hiermee kunnen beginnen.
Leestijd 7 - 9 minuten
193 × gedeeld
Daan Borrel
Uit het filmpje 'Koospraten in 5 stappen'. Beeld: PIT
Vandaag presenteren wij het nieuwe woord voor het gesprek over seksualiteit: koospraatje
Ik zocht een jaar naar manieren om het gesprek over seksualiteit opener en minder normatief te voeren. Maar om dat gesprek te voeren, zijn nieuwe woorden nodig. Daarom: nieuwe woorden om over seks te praten. Met instructievideo.
Leestijd 5 - 6 minuten
120 × gedeeld
Daan Borrel
Foto: Fox Photos / Getty Images
Sekstalk voor ouderen: een gebruiksaanwijzing
Ook na je tachtigste is het normaal behoefte aan seks te hebben. Maar hoe praat je met je oma over seks? En hoe begin je, als je zelf als oudere behoefte hebt aan raad, je zoektocht naar een goede gesprekspartner? Seksuoloog en huisarts Peter Leusink over de do’s and don’ts.
Leestijd 5 - 6 minuten
68 × gedeeld
Daan Borrel
Uit de serie Old Love van Annabel Oosteweeghel

Je bent nooit te oud voor seks. Jan (89) en Riet (79) leggen het uit

Maakt het uit of je 19 of 91 jaar oud bent als het gaat om seksuele gevoelens? Dat die op een dag verdwijnen, is een veelgehoorde misvatting. De waarheid is dat een groot deel van de ouderen seks en intimiteit fijn blijft vinden.
Leestijd 9 - 12 minuten
409 × gedeeld
Heiba Targhi Bakkali Daan Borrel
'Eva na de Zondeval' van Auguste Rodin. Foto: Hollandse Hoogte
Waarom kunstenaars bloot mogen zijn, maar kunstkijkers niet
We vinden het niet gek om naakten in het museum te zien hangen, maar wat als de kunstkijkers zelf bloot zijn? Ik onderzocht wat naakten in de kunst over onze omgang met het blote lichaam vertellen. ‘Kunst kan het taboe op naaktheid doorbreken.’
Leestijd 6 - 8 minuten
101 × gedeeld
Daan Borrel
Betty Draper bij de wasmachine in Mad Men.
Alleen sukkels en vrijgevochten vrouwen masturberen (op het witte doek)
Op tv en in film wordt nauwelijks gemasturbeerd. En als het gebeurt, heeft het vaak iets ongemakkelijks. Waarom rust er zo’n cultureel taboe op zelfbevrediging?
Leestijd 5 - 6 minuten
153 × gedeeld
Daan Borrel
De scène uit de film La Grande Bellezza waarin tijdens een voorstelling een blote kunstenaar tegen een stenen muur aan rent.
Als we elkaar wat vaker bloot zien, wordt de seks dan beter?
Alledaagse blote lichamen - waar zie je ze nog? Wie er niet mee werkt, ziet naaktheid toch vooral op afbeeldingen en video’s. En die zijn meestal seksueel of pornografisch. Kan kunst hierop een antwoord bieden? Met kunstcorrespondent Marian Cousijn - en jullie! - zoek ik het uit.
Leestijd 2 minuten
99 × gedeeld
Daan Borrel
Het hele alfabet is geïllustreerd door Henkerchief.
Van bankhanglesbo tot skolioseksueel: 99 roze begrippen verklaard
Even de weg kwijt tijdens de Gay Pride? Dit lexicon biedt uitkomst. Met bijna 100 Nederlandse termen, van Androgyn tot Queer, dé gids op onbekend terrein.
Leestijd 26 - 31 minuten
291 × gedeeld
Lisa Peters Daan Borrel
Play with van Janne
Nieuw design uit Eindhoven: een masturbatiepak en een dildo voor de tong
Seks is een ondergewaardeerd onderwerp in de designwereld, vindt docent Tom Loois. Dus mochten studenten van zijn Design Academy Eindhoven een ‘seksueel ontwerp’ maken. De resultaten zijn verrassend.
Leestijd 2 minuten
116 × gedeeld
Daan Borrel
Uit de serie 'School' gemaakt in 2001. Foto: Ellen Kok / Hollandse Hoogte
Deze jongens krijgen seksles: ‘Ik voel me wel een gay nu’
Weinig zo belangrijk als goede seksuele voorlichting. Maar hoe doe je dat? Ik keek mee op een vmbo-school in Amsterdam, waar jongens gescheiden van de meisjes les krijgen. En ook sociale structuren en dubbele moralen aan het licht komen.
Leestijd 5 - 6 minuten
143 × gedeeld
Daan Borrel
Foto: Eline van Strien (voor de Correspondent)

Het is volstrekt normaal als kinderen van anderhalf masturberen. Maar waarom weet niemand dat dan?

Vier op de tien meisjes hebben last van grensoverschrijdend seksueel gedrag. De helft van de jongens reageert negatief op homoseksualiteit. Goede voorlichting kan seksualiteit en het gesprek erover verbeteren. Maar een overzicht van wat eraan gedaan wordt, ontbreekt.
Leestijd 8 - 11 minuten
397 × gedeeld
Daan Borrel
Tips voor hygiëne op Wipsite (v.l.n.r.): 1. Was je geslachtsdeel niet met zeep; 2. Laat je tampon niet langer dan acht uur in de vagina; 3. Draag katoenen ondergoed; 4. Na anale seks, geen vaginale seks. Foto's: Kelly Nederlof / Wipsite
Hoe ziet de toekomst van de seksuele voorlichting eruit?
Sinds de incidenten in Keulen wordt er in de media veel gesproken over het belang van goede seksuele voorlichting. Maar wat houdt dat idealiter in? En hoe dichtbij zijn we bij die situatie?
Leestijd 3 minuten
100 × gedeeld
Daan Borrel
Op een tantraworkshop in het Finca San Pedro verblijf in Sogamoso (Colombia). Foto: Natan Dvir / HH
Seks gaat niet alleen over genot of voortplanting. Het gaat ook over jezelf
Veel seksgesprekken gaan over genot of voortplanting. Het taoïsme en de tantra proberen daar een diepere laag aan toe te voegen: die van het zelfbewustzijn. Hoe werkt dat?
Leestijd 7 - 9 minuten
373 × gedeeld
Daan Borrel
Illustratie: Levi Jacobs (voor De Correspondent)
Uit onderzoek blijkt: het gesprek over seks kan veel genuanceerder
Psychologen, biologen, sociologen, antropologen, taal- en cultuurwetenschappers. De halve universiteit houdt zich bezig met onderzoek naar seks. Toch gaat het meeste onderzoek nog altijd over moraal en gezondheid. Voor onderzoek naar plezier is vaak minder geld. Hoe kan de wetenschap ons beeld van seks - en ons gesprek daarover - naar een hoger plan tillen?
Leestijd 8 - 10 minuten
235 × gedeeld
Daan Borrel
Onderdeel van het kunstproject CLITERACY. © Sophia Wallace
Vrouwelijkheid gaat vooral over zorgen en kinderen krijgen. Het moet ook over genot gaan
De mensheid heeft de clitoris nog niet volledig in de samenleving opgenomen. Terwijl mannen lachen, schreeuwen en schateren, kunnen vrouwen alleen maar fluisteren. Dat meent de kunstenares Sophia Wallace (1978). Met haar project CLITERACY wil ze dit veranderen.
Leestijd 5 - 6 minuten
207 × gedeeld
Daan Borrel
Fresco in Pompeii (Italië, 1ste eeuw na Christus).

Wat de geschiedenis van de penis en clitoris ons kan leren over seks

Hoe kunnen we een beter gesprek over seks voeren? Voor een antwoord op die vraag dook ik in de geschiedenis van de penis en de clitoris. Hoe spraken filosofen, geestelijken en wetenschappers daarover? En wat zijn we daarmee opgeschoten?
Leestijd 7 - 9 minuten
423 × gedeeld
Daan Borrel
Foto: Getty
Waarom zijn het altijd vrouwen die over seks schrijven?
Het regende reacties na mijn oproep om samen op zoek te gaan naar de ingrediënten voor een beter gesprek over seks. De interessantste zet ik hier op een rij. Ook vertel ik met welke van jullie vragen ik mijn zoektocht zal voortzetten. Een voorlopige conclusie: dat goede gesprek is op De Correspondent alvast begonnen.
Leestijd 3 minuten
218 × gedeeld
Daan Borrel