Dennis l'Ami

Journalist, gespecialiseerd in undercoverjournalistiek

Publicaties
Biografie

Dennis l'Ami begeeft zich als journalist onder de mensen. En dan niet een middag of een reis lang, maar soms maandenlang. Dat geeft zijn reportages unieke diepgang.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Illustraties: Philip Lindeman (voor De Correspondent)

Voor Antifa is er maar één antwoord op extreemrechts: keihard de kop indrukken

De extremistische antifascistische beweging ​Antifa is een gesloten groep die doorgaans niet met de pers praat. Na lang aandringen maakten ze voor mij een uitzondering. Om ook eens hun kant van het verhaal te laten zien. Dit heb ik geleerd.
Leestijd 15 - 20 minuten
183 × gedeeld
Dennis l'Ami
Illustraties: Jasmijn de Nood (voor De Correspondent)

Thierry Baudet ontmoette in het geheim een Amerikaanse racist van Alt-right

Thierry Baudet sprak in oktober vijf uur met Jared Taylor, een racistische intellectuele inspirator van de Amerikaanse Alt-right-beweging. Baudet beweert racistische denkbeelden te verwerpen, maar de ontmoeting past in een jarenlang patroon.
Leestijd 11 - 15 minuten
883 × gedeeld
Dimitri Tokmetzis Dennis l'Ami Mick van Biezen
Tijdens een demonstratie tegen TTIP. Foto: Lars Janssen

Ik liep 6 maanden mee met de Piratenpartij en leerde: iedereen is er roerganger

De afgelopen zes maanden liep ik mee met de Piratenpartij. Op weg naar de Tweede Kamerverkiezingen bezocht ik lokale afdelingen en sprak ik tientallen Piraten, zowel in Nederland als in Brussel. Geheel in de geest van het internet staat in de partij iederéén aan het roer.
Leestijd 13 - 18 minuten
214 × gedeeld
Dennis l'Ami
Pegida-demonstratie bij de Stopera in Amsterdam op 27 februari 2016. Op de foto staan aanhangers van Pegida. Zij richten zich naar de overkant van het water. Daar staan tegendemonstranten van o.a. AFA. Foto: Oscar Brak

Ik sprak met extreem-rechts over Geert Wilders. Die laatste blijkt radicaler dan ik dacht

Al maanden bezoek ik demonstraties van extreem-rechtse bewegingen. Wat blijkt: op meerdere punten is Geert Wilders radicaler dan Pegida en de Nederlandse Volks-Unie. ‘Zo gaat het van kwaad tot erger.’
Leestijd 8 - 11 minuten
324 × gedeeld
Dennis l'Ami
'Suriname. Een plantaadge slavenkamp.' Beeld: Jacob Eduard van Heemskerck van Beest / Rijksmuseum
In Nederland herdenken we de slavernij met een... prijsvraag
Als Suriname deze vrijdag zijn onafhankelijkheid viert, doemt weer de vraag op: hoe staat het met de erkenning van het slavernijverleden? In Amsterdam-Zuidoost sprak ik met een activist die zich daarvoor inzet.
Leestijd 7 - 9 minuten
74 × gedeeld
Dennis l'Ami
Foto: Oscar Brak
Hoe de bekendste graffiti-artiest van Nederland uit handen van justitie weet te blijven
Niemand weet wie hij is, toch kent iedereen hem. Want overal in de Randstad zie je de straatkunst van Ces53 langs het spoor en op treinstellen. Hoewel zijn werk illegaal is, lukt het de gerespecteerde graffiti-artiest al dertig jaar justitie te ontwijken. Ik vroeg hem hoe hij dat doet.
Leestijd 6 - 8 minuten
193 × gedeeld
Dennis l'Ami
Illustratie: Hans Klaverdijk (voor De Correspondent)

Deze misstanden zag ik toen ik tien maanden kratten tilde tussen de Polen

Vandaag komt een groot onderzoeksrapport uit dat een schokkend beeld schetst van de werkomstandigheden van Polen in Nederland. Zelf werkte ik drie jaar geleden tien maanden lang tussen de Polen - in een distributiecentrum van supermarktketen Coop. Daar zag ik hoe er stelselmatig van hun afhankelijkheid werd geprofiteerd.
Leestijd 15 - 20 minuten
597 × gedeeld
Dennis l'Ami
Deze straatpoëet wil met graffiti de wereld wakker schudden
Deze week zullen de kerken weer volstromen voor de jaarlijkse kerstnachtdiensten. Maar ook wie kerkgebouwen liever vermijdt, kan met een boodschap worden geconfronteerd: in Amsterdam zijn de teksten van graffitikunstenaar Laser 3.14 niet te missen. Wie is deze straatpoëet? Ik zocht hem op en besprak met hem zes teksten uit eigen werk.
Leestijd 4 - 5 minuten
130 × gedeeld
Dennis l'Ami
In de wereld van de stockfoto's is het callcenter een fantastische plek om te werken. Foto: Hollandse Hoogte

Ondertussen aan de andere kant van de lijn bij de klantenservice

Ik werkte de afgelopen twaalf maanden als uitzendkracht in callcenter Arvato, dat de telefoon opneemt voor onder andere kledingbedrijf Zalando, luchthaven Schiphol en energiebedrijf Oxxio. Daar ontdekte ik dat achter de belofte van klantgerichtheid en service een bedrijfscultuur van permanente monitoring en allesoverheersende efficiëntie schuilgaat. Een verslag vanaf de andere kant van de lijn.
Leestijd 9 - 12 minuten
851 × gedeeld
Dennis l'Ami