Douwe Schmidt

Privacy-activist

Publicaties
Biografie

Douwe Schmidt is een onvermoeibare activist en zet zich continu in voor een beter internet. En hij kan ook nog goed schrijven en uitleggen. Een ideale gids in de gecompliceerde digitale wereld.

Dimitri Tokmetzis

Correspondent Extremisme

Illustratie: Wijtze Valkema (voor De Correspondent)

Dit bedrijf beheert het telefoonboek van het internet (maar van wie is het internet eigenlijk?)

Het vaststellen en verdelen van internetadressen en domeinnamen lijkt een puur technische kwestie. Maar schijn bedriegt. Vandaag in Red ‘t Web: de geopolitiek achter deze vitale internettaken.
Leestijd 10 - 13 minuten
273 × gedeeld
Douwe Schmidt Dimitri Tokmetzis
Illustraties door onze redactioneel vormgever, Leon Postma
In deze vijf stappen word je baas in eigen database
Het internet is veel minder vrij dan het vaak lijkt. Overheden en bedrijven halen sites offline, kijken mee in onze communicatie en verbieden publicaties. Het roept de vraag op: welke barrières moet je slechten om tot meer autonomie te komen? Met twee techneuten en een baby ga ik in Red ‘t Web op zoek naar de digitale grenzen van de vrijheid.
Leestijd 5 - 6 minuten
152 × gedeeld
Douwe Schmidt
Illustraties door onze redactioneel vormgever, Leon Postma
Maakt Mailpile veilig mailen eindelijk mogelijk?
E-mail is nog steeds de meest gebruikte communicatievorm op internet. Wil je een veiliger internet, dan moet e-mail beter worden beveiligd. Probleem is dat de alternatieven vaak verre van gebruiksvriendelijk zijn. De ontwikkelaars van Mailpile dachten er precies zo over. Vandaag in Red ‘t Web: is Mailpile een geslaagd alternatief? Ik zocht het uit.
Leestijd 4 - 5 minuten
83 × gedeeld
Douwe Schmidt
Illustraties door onze redactioneel vormgever, Leon Postma
Hoe versleuteld mailen makkelijk werd (maar nog steeds niet veilig genoeg)
In Red ‘t Web laten we de – mogelijke – toekomst van het internet zien. Versleuteld mailen is een van de grootste uitdagingen voor de bouwers daarvan. Neem PGP-sleutels: die zijn redelijk veilig, maar erg gebruiksonvriendelijk. Daarom vandaag een alternatief: Peerio. Zit er toekomst in deze technologie?
Leestijd 6 - 7 minuten
115 × gedeeld
Douwe Schmidt
Illustraties door Leon Postma
Deze app laat je bellen zonder luistervinken op de lijn
Bellen is een van de onveiligste manier van communiceren. Alles gaat via een centrale waar inlichtingendiensten en criminelen eenvoudig alle telefoontjes af kunnen tappen. Maar nu is er Redphone: een veilige, goedkope en gebruiksvriendelijke app om versleuteld te bellen.
Leestijd 3 minuten
216 × gedeeld
Douwe Schmidt
Illustraties door Leon Postma
Zo bouw je je eigen internet (en hou je gluurders buiten de deur)
Het is een van de radicaalste oplossingen voor een vrij en open web: je eigen internet beginnen. Vandaag in de serie Red ’t Web: Superglue, een minicomputer waarmee je helemaal zelf een website in de lucht kan houden. Ik leg hier uit hoe het werkt.
Leestijd 5 - 6 minuten
198 × gedeeld
Douwe Schmidt
Dit is de beste en gebruiksvriendelijkste oplossing om online anoniem te blijven
Online trackers, nieuwsgierige hackers en overheden: zodra je op internet gaat word je gevolgd, geanalyseerd en verkocht aan de hoogste bieder. Op De Correspondent hebben we er uitgebreid over geschreven. Maar wat kun je doen om je te weren? Vandaag in Red ’t Web: dé manier op anoniem te surfen.
Leestijd 6 - 7 minuten
351 × gedeeld
Douwe Schmidt
Illustratie: Leon Postma
Vergeet Skype of WhatsApp, met Off-the-Record kun je echt veilig en anoniem chatten
Correspondenten Maurits Martijn, Dimitri Tokmetzis en ik schrijven regelmatig over privacy en surveillance. Dat zijn niet altijd de meest opwekkende verhalen. Daarom zijn we een zoektocht begonnen naar oplossingen: hoe redden we het web? Vandaag beschrijf ik een bewezen veilige manier om te chatten: Off-the-Record.
Leestijd 4 minuten
405 × gedeeld
Douwe Schmidt
Beeld: Getty Images
Wie het internet wil redden, kan niet om deze voorwaarden heen
We schrijven regelmatig over privacy en surveillance. Dit zijn niet altijd de meest opwekkende verhalen. Daarom begonnen we onlangs een zoektocht naar oplossingen: hoe redden we het web? Vandaag zet ik de voorwaarden op een rij waaraan een oplossing moet voldoen.
Leestijd 5 - 6 minuten
183 × gedeeld
Douwe Schmidt
Hoe redden we het web? Begin van een serie
Samen met Dimitri Tokmetzis en Maurits Martijn ga ik uitzoeken hoe het web te redden. We kunnen jullie hulp goed gebruiken.
Leestijd 2 minuten
138 × gedeeld
Douwe Schmidt
Illustratie: Typex

In dit dorpje proberen dappere hackers het internet te redden

In een klein Spaans dorp kwam deze zomer een groepje hackers bijeen. Hun missie: hoe redden we het internet uit de klauwen van de National Security Agency en Google? Ik doe verslag van deze Matrix van Calafou, met illustraties van striptekenaar Typex.
Leestijd 6 - 8 minuten
391 × gedeeld
Douwe Schmidt
Spullen die op internet werden aangeboden ‘wegens overlijden’. Deze foto’s zijn onderdeel van het project ‘Re(-)collect’ van Monique Scuric.

Gratis af te halen bij Marktplaats: persoonsgegevens van derden

Wie zijn gegevens opvraagt bij Marktplaats, krijgt niet alleen inzage in de eigen transacties, maar ook in de persoonsgegevens van derden. Ik kreeg van 32 gebruikers zomaar het IP-adres toegestuurd en van 14 het mobiele telefoonnummer. Dat is in strijd met de privacyvoorwaarden van de site zelf en waarschijnlijk ook met de wet. En het blijkt geen incident, maar een structureel probleem bij de grootste koopjesmarkt van Nederland.
Leestijd 6 - 7 minuten
225 × gedeeld
Douwe Schmidt
In drie stappen naar een veiliger digitaal leven
In een wereld van surveillance en identiteitsdiefstal is digitale veiligheid geen luxe, maar noodzaak. Maar hoe bereik je die veiligheid, is een vraag die we vaak krijgen. Ik geef drie essentiële tips voor een beter beschermd digitaal leven. Zodat de kans dat je de klap overleeft, een stuk groter wordt.
Leestijd 5 - 6 minuten
378 × gedeeld
Douwe Schmidt
Zo word je minder makkelijk vindbaar in de digitale wereld
Ik houd voor Bits of Freedom en De Correspondent een datadagboek bij over mijn zoektocht naar het digitale spoor dat ik achterlaat. Deze week doe ik verslag van een cursus in Berlijn waar ik leerde mijn dataspoor te minimaliseren. Want alles wat je on- en offline achterlaat, kan tegen je gebruikt worden.
Leestijd 5 - 6 minuten
250 × gedeeld
Douwe Schmidt
Aan wie spelen gemeenten onze persoonsgegevens allemaal door?
Ik houd voor Bits of Freedom en De Correspondent een datadagboek bij over mijn zoektocht naar het digitale spoor dat ik achterlaat. Deze week: hoe een tweet deuren bij de gemeente wist te openen en een stichting voor deurwaarders mijn gegevens bleek te hebben opgevraagd.
Leestijd 5 - 6 minuten
222 × gedeeld
Douwe Schmidt
Hoe bedrijven bepalen of ze zaken met je doen
Ik houd voor Bits of Freedom en De Correspondent een datadagboek bij over mijn zoektocht naar het digitale spoor dat ik achterlaat. Deze week bezoek ik het bedrijf dat mij niet toestond een auto te huren. ‘Een score van elf ligt tegen het criminele aan. Daarom ben je afgewezen.’
Leestijd 6 - 7 minuten
227 × gedeeld
Douwe Schmidt
Wat de NSA doet, doet Europa al jaren in het openbaar
Ik houd voor Bits of Freedom en De Correspondent een datadagboek bij over mijn zoektocht naar het digitale spoor dat ik achterlaat. Deze week: ophef over de mogelijkheid van de NSA om telefoongegevens te verzamelen, terwijl dit in Europa gewoon bij wet geregeld is.
Leestijd 4 - 5 minuten
111 × gedeeld
Douwe Schmidt
Mormonen hebben óók toegang tot het testamentenregister
Ik ben al een jaar op zoek naar de digitale datasporen die ik achterlaat. Voor Bits of Freedom en De Correspondent houd ik een datadagboek bij over deze zoektocht. Naar aanleiding van mijn vorige stuk kreeg ik een paar nuttige en spannende tips van lezers.
Leestijd 3 minuten
68 × gedeeld
Douwe Schmidt
Mormoon worden na je dood: de gemeente regelt het voor je
Ik ben al een jaar op zoek naar de digitale datasporen die ik achterlaat. Voor Bits of Freedom en De Correspondent houd ik een datadagboek bij over deze zoektocht. Vandaag deel drie: ‘Van geboorteaangifte tot doodverklaring, van huwelijksakte tot salarisstrook en van A- tot doctoraaldiploma; de overheid houdt het bij.’
Leestijd 4 - 5 minuten
138 × gedeeld
Douwe Schmidt
Het mysterieuze stukje data dat mijn autohuur dwarsboomde
Ik ben al een jaar op zoek naar de digitale datasporen die ik achterlaat. Voor Bits of Freedom en De Correspondent houd ik tweewekelijks een datadagboek bij waarin ik verslag doe van mijn zoektocht. Vandaag deel twee: ‘Ik ben op het data-equivalent van een goudader gestuit!’
Leestijd 3 minuten
105 × gedeeld
Douwe Schmidt