Dries Muus

Journalist, gespecialiseerd in literatuur

Publicaties
Biografie

Dries Muus schrijft al jaren kraakheldere stukken over boeken en cultuur voor Het Parool en HP/De Tijd. Uit zijn kritieken spreekt behalve eruditie en humor ook vooral heel veel liefde voor literatuur.

Nina Polak

Correspondent Cultuur

Illustratie: Pieter Vaneenoge (voor De Correspondent)

In Antwerpen zijn de sporen van de oorlog nog altijd zichtbaar, toont deze schrijver

Jeroen Olyslaegers roman WIL is een springlevende getuigenis van het bezette Antwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. De schrijver neemt me mee op een wandeling langs de belangrijkste locaties van het boek, en laat me zien waarom goede verhalen zo hard nodig zijn.
Leestijd 9 - 12 minuten
73 × gedeeld
Dries Muus
Illustratie: Pieter Vaneenoge (voor De Correspondent)
Als je oorlog alleen van televisie kent, lees dan dit boek
Het is helemaal niet gek dat ons Boek van de Maand genomineerd is voor de belangrijke Libris Literatuurprijs. De roman WIL van Jeroen Olyslaegers is onvergetelijk.
Leestijd 5 - 6 minuten
90 × gedeeld
Dries Muus
Illustratie: Pieter van Eenoge (voor De Correspondent)
Dat de smeerlapperij nooit overgaat (en nog 9 dingen over ons Boek van de Maand)
Dat het boek niet alleen over de Tweede Wereldoorlog gaat. Dat er duidelijke parallellen met het nu te trekken zijn. Dat de schrijver vindt dat we solidair moeten zijn met de armen. Dit moet je weten over de grote roman WIL van Jeroen Olyslaegers.
Leestijd 3 minuten
53 × gedeeld
Dries Muus
Foto: Getty Images
Ons boek van de maand laat zien: de Tweede Wereldoorlog is nog niet voorbij
Officieel gaat het nieuwe boek van de maand, WIL van Jeroen Olyslaegers, alleen over de Tweede Wereldoorlog. Toch ontdek je bij het lezen al snel: de ethische kwesties die het aansnijdt, zeggen net zo veel over de wereld waarin we nu leven. Lees en discussieer je mee?
Leestijd 3 minuten
59 × gedeeld
Dries Muus
Illustraties: Friederike Hantel (voor De Correspondent)
Hoe je ellende laat schitteren, dat leert deze klassieke verhalenbundel
We lezen de verhalenbundel De Rode ruiterij in onze Boekenclub. Deze week analyseer ik Isaak Babels schrijfkunst. Hoe laat hij taal toch zo leven en bewegen? Nu snap ik waarom zoveel schrijvers fan zijn.
Leestijd 6 - 7 minuten
27 × gedeeld
Dries Muus
Illustraties: Friederike Hantel (voor De Correspondent)
Tien dingen die je moet weten over ons boek van de maand
We lezen deze maand met de boekenclub de verhalenbundel De Rode ruiterij van Isaak Babel (1894-1940). Het enorme talent van de Russische schrijver wordt nog altijd geprezen, maar zo bekend als Tolstoj of Dostojevski werd hij nooit. Daarom een korte introductie.
Leestijd 4 minuten
47 × gedeeld
Dries Muus
Foto: Getty Images
Deze maand in de Boekenclub: de schrijver die onder de mensen kwam
De korte verhalen van de Russische auteur Isaak Babel zijn een voorbeeld voor veel bekende schrijvers. Babel weet hoe je een kort verhaal schrijft en heeft een verbluffende techniek. Samen lezen we daarom deze maand De Rode ruiterij.
Leestijd 2 minuten
43 × gedeeld
Dries Muus
Illustraties: Nik van Es (voor De Correspondent)
Kijk mee in het hoofd van de beste debutant van vorig jaar
Als je haar zes jaar geleden had verteld dat ze een roman zou publiceren, had ze hard gelachen. Toch werd Roos van Rijswijks roman Onheilig vorig jaar lyrisch ontvangen. In dit interview vertelt ze hoe dat boek ontstond en hoe ze zichzelf al schrijvende beter maakte.
Leestijd 7 - 9 minuten
53 × gedeeld
Dries Muus
Illustraties: Nik van Es (voor De Correspondent)
Verbazing, ongeloof en dan bewondering: lees dit debuut
Soms voel je het bij een boek al na een paar alinea’s: dit kan weleens een heel goed boek worden. Na de eerste sterke pagina’s denk je dan: maar dit is een debuut. De schrijver móet wel ergens uitglijden. Dat doet Roos van Rijswijk nergens. Onheilig begint sterk, blijft sterk, eindigt sterk.
Leestijd 6 - 8 minuten
76 × gedeeld
Dries Muus
Illustratie: Nik van Es (voor De Correspondent)
Waarom ons Boek van de Maand zo vlekkeloos is (en er toch alle ruimte voor discussie is)
Het is geschreven door een jonge debutante, kreeg unaniem lovende recensies en het plaatsje Nieheim bestaat echt. Dit moet je weten over ons Boek van de Maand: Onheilig, van Roos van Rijswijk.
Leestijd 4 - 5 minuten
52 × gedeeld
Dries Muus
Foto: Robert Coburn / Getty Images
Roos van Rijswijk schreef het beste debuut van 2016. Laten we het samen lezen
Niet meer, maar beter lezen. Dat is het goede voornemen van de Boekenclub dit jaar. Deze maand lezen we Onheilig van Roos van Rijswijk. Haar compacte roman won in 2016 de Anton Wachterprijs voor het beste debuut. Lees en discussieer je mee?
Leestijd 2 minuten
63 × gedeeld
Dries Muus
Illustraties: Klaus Kremmerz
‘Fictie is de beste uitvinding om de ander te begrijpen’ (en meer antwoorden van schrijver Nathan Hill op jullie vragen)
Hij is niet bang voor een writer’s block. De vergelijking met John Irving vindt hij een eer. En hij denkt dat we allemaal op zoek zijn naar veiligheid. In de Boekenclub van De Correspondent vandaag de antwoorden van schrijver Nathan Hill op jullie vragen over de wervelende roman De nix.
Leestijd 8 - 10 minuten
60 × gedeeld
Dries Muus
Foto: Getty Images
Wat is jouw vraag aan Nathan Hill, de schrijver van De nix?
Volgende keer een speciale editie van de boekenclub: Nathan Hill, schrijver van de bestseller De nix, geeft antwoord op zoveel mogelijk van jullie vragen. Wat willen jullie van hem weten?
Leestijd 1 minuut
23 × gedeeld
Dries Muus
Illustratie: Klaus Kremmerz (voor De Correspondent)
Werkelijk álles komt tot leven in de briljante roman De nix
In de ambitieuze debuutroman De nix komt elke zin tot leven. Vermaken en ontroeren alle werelden, personages en stemmen. Maar vooral leert de roman, die deze week centraal staat in onze Boekenclub, dat iedereen uit meerdere personen bestaat die allemáál authentiek zijn.
Leestijd 5 - 6 minuten
87 × gedeeld
Dries Muus
Illustraties: Klaus Kremmerz (voor De Correspondent)
Om je te helpen met lezen: tien vragen over De nix, ons Boek van de Maand
Een politiek boek van een voormalig journalist die vergeleken wordt met John Irving. Dat en meer lees je in dit stuk over ons Boekenclubboek: De nix van Nathan Hill.
Leestijd 4 - 5 minuten
73 × gedeeld
Dries Muus
Foto: Getty
De nieuwe John Irving. De nieuwe Charles Dickens. Dit is ons Boek van de Maand
De overeenkomsten met Donald Trump zijn opvallend. De satire over modern Amerika beangstigend. De ambitieuze opzet en schrijfstijl om in je handjes te knijpen. Ik presenteer ons Boek van de Maand: De nix, van Nathan Hill.
Leestijd 3 minuten
74 × gedeeld
Dries Muus
Illustratie: Raymond Lemstra (voor De Correspondent)
Reis naar het einde van de nacht wordt bij elke lezing een nieuw boek
Célines klassieker Reis naar het einde van de nacht is zo’n boek waarbij één keer lezen niet genoeg is. Op bijna elke pagina schuilt wel een schitterende vondst of een onvergetelijke formulering. Zijn jullie ook zo overdonderd door ons Boek van de Maand?
Leestijd 6 - 7 minuten
78 × gedeeld
Dries Muus
Illustratie: Raymond Lemstra (voor De Correspondent)
De schrijver van ons Boek van de Maand antisemitisch? Er is een uitweg uit die discussie
Het is hét gesprek als het over het werk van de schrijver Louis-Ferdinand Céline gaat: hoe verhoudt zijn literatuur zich tot zijn antisemitische pamfletten? Er is een uitweg uit die discussie, die ook ons Boek van de Maand raakt, en die komt van een nazi-jager.
Leestijd 3 minuten
37 × gedeeld
Dries Muus
Illustratie: Raymond Lemstra (voor De Correspondent)
Het einde van ons Boek van de Maand is het aangrijpendste dat Gerard Reve ooit las
Deze maand lezen we het beruchte boek Reis naar het einde van de nacht. Grote schrijvers als W.F. Hermans en Louis Paul Boon liepen ermee weg. Kenners stellen nu: niemand kan de auteur nog volledig omarmen.
61 × gedeeld
Dries Muus
Amerikaanse actrice Joan Crawford (1904 - 1977) zit op de bank met een boek en haar poedel. Foto: Hulton Archive / Getty Images
Deze maand in de Boekenclub: Een van de meest omstreden schrijvers van de vorige eeuw
Het is een boek van een antisemiet, een schoft en een mensenhater. Het is een boek dat bijna de meeste stemmen kreeg in jullie verkiezing van het boekenclubboek van de maand. Het is Reis naar het einde van de nacht van Louis-Ferdinand Céline. Lees mee!
Leestijd 2 minuten
86 × gedeeld
Dries Muus