Edward Geelhoed

Journalist, gespecialiseerd in Griekenland

Publicaties
Biografie

Edward Geelhoed schrijft met grote betrokkenheid over alle ontwikkelingen in het land dat symbool is geworden voor de pijn en de zwakte van Europa: Griekenland.

Tomas Vanheste

Correspondent Europa tussen macht en verbeelding

Duizenden aanhangers van de Gouden Dageraad demonstreren in Athene. Foto: Maro Kouri
Hoe het nazisme groot kon worden in Griekenland
Jaren kon de Griekse nazistische beweging De Gouden Dageraad ongestoord haar gang gaan. Binnenkort begint de rechtszaak naar aanleiding van de moord op de Griekse hiphopartiest Pavlov Fyssas. Wordt de club dan eindelijk betiteld als ‘criminele organisatie?’ Een portret van de beweging vanuit Athene.
Leestijd 8 - 10 minuten
178 × gedeeld
Edward Geelhoed
Een kerstdiner voor daklozen in Athene op 24 december 2014. Foto: Aris Messinis/ANP
Hoe wil Syriza haar beloften waarmaken?
Nu Griekenland zijn schulden niet kwijtgescholden krijgt, lopen alle sociale plannen van Syriza gevaar. Hoe gaat de partij om met de ‘humanitaire Griekse crisis,’ waarbij één derde van de Grieken in armoede verkeert? Ik sprak de verantwoordelijke parlementariër en schetste een beeld van een land in nood.
Leestijd 8 - 11 minuten
173 × gedeeld
Edward Geelhoed
v.l.n.r. Chaos, Rhea en Saturnus. Illustratie: HH.

Zo ziet een Griek de wereld

De Griekse filosoof Nikos Dimou bestudeert al zestig jaar de volksaard van zijn landgenoten. Zijn analyse? ‘Grieken leven tweemaal boven hun financiële middelen. Ze beloven driemaal meer dan ze kunnen waarmaken. Ze beweren viermaal meer te weten dan wat ze echt hebben geleerd. En hun gevoelens zijn ingesteld om vijfmaal heviger over te komen dan wat ze eigenlijk voelen.’ Samen met deze bijzondere denker ontrafelde ik het wereldbeeld van de Griek.
Leestijd 11 - 15 minuten
732 × gedeeld
Edward Geelhoed