Edwin van Sas

Journalist

Publicaties
Biografie

Als jonge journalist nam hij al plaats in de hoofdredactie van het vermaarde HP/De Tijd. Op De Correspondent laat hij een andere kant zien: die van toekomstgerichte, originele denker.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Dit is niet in het kantoor van het in dit verhaal geciteerde bedrijf Finext, maar de werkvloer van de Amerikaanse uitgeverij The Bold Italic, waar alle werknemers uit de kleren gingen om de werksfeer te verbeteren. Voor deze beelden is gekozen om de filosofie van 'totale transparantie' van het verhaal uit dit bedrijf op originele wijze te verbeelden. Foto: Sierra Hartman / The Bold Italic
Bij dit bedrijf weet je wat iedereen verdient én bepaal je zelf je salaris. En dat werkt
In Nederland vertel je collega’s niet snel wat je verdient. Ik ging op bezoek bij een bedrijf dat hier volledig transparant over is: je schrijft er je eigen evaluatie én doet je eigen salarisvoorstel. Daardoor is iedereen tevredener met zijn beloning. De foto’s bij dit verhaal zijn niet bij het geportretteerde bedrijf genomen.
Leestijd 8 - 11 minuten
394 × gedeeld
Edwin van Sas
De apenrots in Artis in 1938. Foto: Spaarnestad Photo
Waarom we geen vrouwenquota moeten hebben
Vaak wordt gedacht dat een vrouwenquotum helpt om meer vrouwen aan de top te krijgen. Maar vrouwen worden niet gediscrimineerd om hun vrouw-zijn. Het probleem is dat leiders ten onrechte worden geselecteerd op hun alfagedrag. Tijd dat probleem aan te pakken.
Leestijd 5 - 6 minuten
205 × gedeeld
Edwin van Sas
Vluchtelingen in het tentenkamp Heumensoord, een tijdelijke opvang van het COA in Nijmegen. Foto: Robin Utrecht / HH

Wie vluchtelingen wil helpen, kan het best een asielzoekerscentrum ontruimen

Er is een manier om het draagvlak voor vluchtelingen te vergroten, de maatschappelijke spanningen hierover te verminderen en vluchtelingen sneller uit het asielzoekerscentrum en in de samenleving te krijgen. Een probleem: die oplossing lijdt aan onbekendheid. Tijd om daar verandering in aan te brengen.
Leestijd 4 - 5 minuten
375 × gedeeld
Edwin van Sas
Foto: Hollandse Hoogte

Zo maken we versplinterd Nederland beter bestuurbaar

Vorige week werd de Eerste Kamer gekozen door de Statenleden waar wij eerder dit jaar op stemden. Nu de coalitie in de senaat met de drie ‘constructieve oppositiepartijen’ geen meerderheid meer heeft, komt de vraag op: is het politieke landschap niet te versplinterd geworden om Nederland bestuurbaar te houden? Vandaag een nieuw, relatief simpel idee om de representativiteit én bestuurbaarheid te vergroten.
Leestijd 7 - 9 minuten
262 × gedeeld
Edwin van Sas