Erdal Balci

Journalist, gespecialiseerd in Turkije

Publicaties
Biografie

Erdal Balci (1969) schreef vanuit Turkije voor verschillende media. Nu schrijft hij vanuit Nederland over de toekomst van dat land.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Een man bidt tijdens de opening van Istanbuls derde hangbrug. Foto: Ahmet Polat

Erdogan verkiest megaprojecten boven democratie (en zo ziet dat eruit)

Wat gebeurt er met de welvaart als de democratie wordt afgebroken? Deze vraag is in de veertien jaar dat Recep Tayyip Erdogan Turkije regeert, beantwoord. De Turkse president verkoos mega-bouwprojecten boven het lastige democratiseringsproces, met fotograaf Ahmet Polat breng ik de kwalijke gevolgen in beeld.
Leestijd 7 - 9 minuten
187 × gedeeld
Erdal Balci Ahmet Polat
Illustratie: Jasper Rietman
Een halve eeuw na verschijnen is de roman De lanterfanter actueler dan ooit
De Turkse roman De lanterfanter van Yusuf Atılgan - deze maand in de Boekenclub van De Correspondent - gaat over C., die het keurslijf van de maatschappij weigert door niets te doen dan lanterfanten. Zijn zoektocht naar genegenheid spreekt vele Turken (en Nederlanders) ruim vijftig jaar na dato aan.
Leestijd 5 - 6 minuten
73 × gedeeld
Erdal Balci
Supporters van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan houden zijn portret omhoog voor een parlementsgebouw in Ankara. Foto: Baz Ratner / Reuters

Wat de knulligste couppoging ooit over het Turkije van nu leert

Vrijdagnacht kan de geschiedenis in als de nacht waarin de republiek van Recep Tayyip Erdogan opgericht werd. De nacht waarin zijn radicaal islamitische aanhangers een bloedbad aanrichtten op straat. De nacht waarin de polarisatie nog verder vergroot werd.
Leestijd 5 - 6 minuten
635 × gedeeld
Erdal Balci
Foto: Ahmet Polat
Wat Erdogans gebouwen over Erdogan vertellen
Turkije is onder president Recep Tayyip Erdogan in een bouwobsessie beland. Van kanalen en bruggen tot wolkenkrabbers en vliegvelden: de president drukt een groot stempel op het land. Met fotograaf Ahmet Polat breng ik de komende maanden de ziel van Erdogans Turkije in beeld.
Leestijd 2 minuten
77 × gedeeld
Erdal Balci
Op het Atatürkvliegveld aan het begin van de middag, na de aanslag van dinsdagavond. Foto: Osman Orsal / Reuters
Hoe jihadisten het vliegveld troffen dat hen ooit zo gastvrij heeft verwelkomd
Gisteravond richtten zelfmoordterroristen een bloedbad aan in Istanbul, met nu al 41 doden en 239 gewonden tot gevolg. Vanuit Istanbul probeer ik de nachtmerrie die Turkije al jaren uit zijn slaap houdt te duiden. Nu IS terrein verliest in Syrië, wijken steeds meer jihadisten naar Turkije uit.
Leestijd 4 - 5 minuten
129 × gedeeld
Erdal Balci
Volksdans in de bergen van Zuidoost-Turkije ergens tussen 1990 en 1996. Foto: Chris Hellier / Corbis
Turkije wil diens volksdansen afschaffen. Want dat hoort niet bij de cultuur
Turkije is de laatste tijd veel in het nieuws vanwege de autoritaire Recep Tayyip Erdogan en diens lange arm in Europa. Maar de Turkse democraten hebben de laatste tijd andere zorgen aan hun hoofd dan de affaire-Ebru Umar. Ze willen de volksdansen afschaffen.
Leestijd 5 - 6 minuten
111 × gedeeld
Erdal Balci
Uit de serie ‘Fault Lines: Turkey/East/West’ van fotograaf George Georgiou.

Wat als Turkije wél EU-lid was geworden?

Tien jaar geleden hield de droom op. Turkije kon hoog of laag springen, maar de Europeanen lieten merken het islamitische land liever buiten de boot te willen houden. De gevolgen van die ‘allergie’ voor de Turken bleken groter dan men had kunnen voorspellen: een vluchtelingenstroom van jewelste richting de EU-landen en een Turkije in de wurggreep bij een nieuwe sultan.
Leestijd 8 - 10 minuten
244 × gedeeld
Erdal Balci