Evelyn Groenink

Onderzoeksjournalist

Publicaties
Biografie

Wie zijn betere gidsen om het Afrikaanse continent te begrijpen dan Afrikaanse onderzoeksjournalisten zelf? Evelyn Groenink brengt namens ZAM hun verhalen bij elkaar en maakt deze toegankelijk voor een Nederlands publiek.

Maite Vermeulen

Correspondent Migratie

Observanten voor de Nigeriaanse presidentiële verkiezingen van 2015  controleren de verzegelde dozen met stemmen voordat deze worden opgehaald, Kano, Nigeria. Foto: Samuel Aranda / Panos Pictures

Gezocht: integere ambtenaar in een corrupt systeem (v/m)

Afrikaanse overheden staan bekend als corrupt. Maar er zijn natuurlijk ook talloze ambtenaren die wél integer zijn. Drie journalisten in drie Afrikaanse landen spraken met overheidsdienaren die hun rug recht proberen te houden. Hoe houden die zich staande?
Leestijd 8 - 10 minuten
219 × gedeeld
Evelyn Groenink
27 januari 2016: Tijdens een ceremonie ter nagedachtenis van de slachtoffers van een confrontatie tussen Al-Shabaab en het Keniaanse leger in het zuidwesten van Somalië. Foto: Tony Karumba / AFP

Intussen in Afrika: Hoe de oorlog tegen terreur nieuwe terroristen kweekt

Wat is toch de aantrekkingskracht van terreurgroepen op jonge mannen? En wat is daaraan te doen? Vier journalisten in vier Afrikaanse landen spraken met strijders en deserteurs, spijtoptanten en politici. Op zoek naar een aanpak die wél werkt.
Leestijd 9 - 12 minuten
321 × gedeeld
Evelyn Groenink
Maiduguri in Nigeria na een aanslag van Boko Haram in maart 2014. Foto: ANP

De buurjongens van deze journalist vechten nu voor Boko Haram

Vlak voor de aanslagen in Parijs pleegde Boko Haram een aanslag in Nigeria, die met naar schatting 2.000 doden de dodelijkste was sinds nine eleven. Door een gebrek aan belangstelling én aan journalisten in het gebied kwam de tragedie nauwelijks in het nieuws. Maar de Nigeriaanse journalist Ahmad Salkida blijft ondanks alle gevaren via Twitter over zijn geboortegrond berichten. Ik tekende zijn verhaal op.
Leestijd 7 - 9 minuten
219 × gedeeld
Evelyn Groenink