Evert Nieuwenhuis

Journalist, gespecialiseerd in duurzaamheid

Publicaties
Biografie

Hoe voeden we op een duurzame manier de wereld? Die vraag wil voedseljournalist Evert Nieuwenhuis met jullie beantwoorden.

Karel Smouter

Journalist

Een school rode mul. Foto: A. Martin UW / Getty Images

We maken ons druk over het slachten van koeien, varkens en kippen. Maar waarom niet om vissen?

In Nederland worden jaarlijks 4 miljard vissen gevangen. Dat is bijna acht keer meer dan de 640 miljoen kippen, varkens, koeien en ander vee dat jaarlijks in Nederland wordt gedood. Moeten we niet eens naar vissenwelzijn kijken?
Leestijd 7 - 9 minuten
Evert Nieuwenhuis
Reiniging van de bakken bij visverwerker Korf Vis, partner van de Ekofish Group in de verwerking en handel van verse schol. Foto: Karijn Kakebeeke (voor De Correspondent)
Deze Urkse visser fileert - als enige in Nederland - verdoofd
Er zijn veel zorgen over het doden van de vis die we eten. In Urk vond ik een visser die een diervriendelijke oplossing heeft gevonden.
Leestijd 4 minuten
Evert Nieuwenhuis
Blauwvintonijn. Foto: iStock / Getty
Opeens zwemt er weer blauwvintonijn in de Noordzee (en nog twee voedselnieuwtjes)
Een van de grootste vleesverwerkers van Nederland gaat ook vegetarische producten verkopen. En: Nederland voedt de wereld, volgens National Geographic.
Leestijd 4 minuten
Evert Nieuwenhuis
Foto: Nick van Tiem (voor De Correspondent)
Door deze oplossingen kan vis de hele wereld voeden
Het was altijd een groot bezwaar tegen kweekvis: die eet zelf wilde vis. Maar het lukt steeds beter visetende kweekvis vegetarisch (!) te laten eten. Ook op andere vlakken is de kweekvis een duurzaam alternatief, leert viswetenschapper Johan Verreth mij.
Leestijd 6 - 8 minuten
Evert Nieuwenhuis
Foto: Imke Ligthart (voor De Correspondent)
We kunnen honderd keer zoveel vis kweken als we doen. Ik zocht uit hoe dat duurzaam kan
De meeste vis die wereldwijd wordt gegeten komt niet uit zee, maar wordt gekweekt. Nu deze week uit onderzoek blijkt dat we honderd keer zoveel vis kunnen kweken als we doen, vraag ik me af: hoe doen we dat duurzaam?
Leestijd 7 - 9 minuten
Evert Nieuwenhuis
Zeewier boerderij in Zuidoost-China. Foto: China Photos / Getty
Keurmerken zitten duurzame vis in de weg (en nog twee leestips)
Ik las drie prikkelende artikelen over hoe we ons eten kunnen verduurzamen. Bijvoorbeeld een reportage over hoe je zelf zeewier kunt kweken. Ik ben benieuwd naar jullie tips!
Leestijd 4 - 5 minuten
Evert Nieuwenhuis
Foto: Imke Ligthart (voor De Correspondent)
Vis kweken wordt een vorm van bio-industrie. Gelukkig zijn er slimme oplossingen
De meeste vis die wereldwijd wordt gegeten komt niet uit zee, maar wordt gekweekt. En daardoor ontstaan problemen die lijken op die van de bio-industrie, zoals mestproductie en overmatig antibioticagebruik. Maar er zijn manieren om die te voorkomen.
Leestijd 6 - 8 minuten
Evert Nieuwenhuis
Blikken van Coco Conserveren. Foto: Scheltens&Abbenes
Waarom groente uit blik soms duurzamer is (en nog twee leestips)
Voedsel uit blik is lang niet zo slecht als je zou denken. En verder: de aartsvijand van de zalm, plus een visrestaurant dat het helemaal anders doet.
Leestijd 4 minuten
Evert Nieuwenhuis
Vissers vangen sardientjes met ringzegen. Deze in Portugal gevangen sardientjes zijn de eerste in hun soort die binnen de grenzen van Europa het MSC-keurmerk kregen. Foto: Nacho Doce / Reuters
Dit keurmerk voor vis stinkt een beetje. Toch knapt de oceaan ervan op
Duurzame vis is niet altijd duurzaam. Achter de MSC-sticker, die je onder meer vindt op tonijn, schuilen enorme financiële belangen en flexibele standaarden. Ik zocht uit waarom die sticker omstreden is. En waarom je toch beter vis met dit keurmerk kunt kopen.
Leestijd 9 - 12 minuten
Evert Nieuwenhuis
Foto: Henrik Sorensen / Getty
Drie hoopgevende nieuwtjes over de verduurzaming van ons eten
Naast zwaardere kost kom ik veel leuke nieuwtjes tegen over de verduurzaming van ons eten. Bijvoorbeeld: onderzoek dat laat zien dat bevroren groente gezonder kan zijn dan verse. Waar kan ik dieper in duiken?
Leestijd 3 minuten
Evert Nieuwenhuis
Een visser in Kiribati bijt een door hem gevangen vis dood. Kiribati heeft een gele kaart gekregen van de EU. Foto: Jonas Gratzer / LightRocket via Getty Images
Illegale visserij is een gigantisch probleem. Zo ga je het (niet) tegen
Dat illegale visserij een probleem is (één derde van de visbestanden is overbevist), is duidelijk. De vraag is hoe je het oplost. En de oplossing die de EU heeft bedacht, kan veel beter.
Leestijd 6 - 7 minuten
Evert Nieuwenhuis
Still uit de documentaire 'Boer zoekt voedselflat.'
Kijk deze fascinerende documentaire over mensen die ons voedsel ín de stad willen verbouwen
Deze zondag is er een interessante documentaire op televisie. Overal ter wereld zijn mensen bezig met de vraag: hoe voeden we op een duurzame manier de groeiende wereldbevolking? De initiatieven die ze ontplooien, zijn fascinerend.
Leestijd 3 minuten
Evert Nieuwenhuis
Lokale vissers in een boot op de Yellow River in Sanmenxia, China. Er zit veel vis in de modder nadat de Sanmenxiadam open heeft gestaan om ruimte te geven aan het extra water. Foto:  Jie Zhao / Corbis via Getty Images

90 procent van de visbestanden is in gevaar. Hoe kunnen we de wilde vis beschermen?

Overbevissing ontwricht samenlevingen en leidt tot armoede, honger, slavernij, piraterij, vluchtelingen en is vervlochten met drugs- en wapenhandel. Dus ging ik op zoek naar manieren om overbevissing tegen te gaan, want die zijn er.
Leestijd 8 - 10 minuten
Evert Nieuwenhuis
Een jonge platvis. Foto: Nature Picture Library / HH
Wat het fascinerende verhaal van de platvis ons vertelt over de omgang met vis door de eeuwen heen
Over de ecologische gevolgen van onze voorliefde voor een lekker visje weten we nog altijd heel veel níet. Maar wat we wel weten, wordt smakelijk opgedist in deze biografie van de platvis.
Leestijd 4 minuten
Evert Nieuwenhuis
Foto: Reinhard Dirscherl / Ullstein bild via Getty Images
Het gaat slecht met de vissen. Kunnen we ze nog wel blijven eten?
Kunnen we met een uitdijende wereldbevolking op een duurzame manier vis blijven eten? Zo ja, hoe? Daar wil ik in een reeks verhalen - met jullie - achter komen. Eerst maar eens inventariseren: wat weten we over de staat van de vis?
Leestijd 7 - 9 minuten
Evert Nieuwenhuis
De 18-jarige winnares die in tien minuten 2,6 meter worstjes at (april 1968). Foto: Getty
Een beetje veeteelt is júist duurzaam (en nog 3 inzichten over vlees)
De afgelopen maanden deed ik onderzoek naar de verduurzaming van onze vleesindustrie. Ik schreef over voedselkilometers, insecten, een vleesvrije wereld en meer. In dit stuk zet ik mijn belangrijkste inzichten op een rij.
Leestijd 5 - 6 minuten
Evert Nieuwenhuis