Ewoud Poerink

Journalist, gespecialiseerd in kinderopvang

Publicaties
Biografie

Ewoud Poerink is expert op het gebied van de kinderopvang. Hij toetst beleid, ontleedt belangenconflicten en denkt na hoe het beter kan. Het levert zeer scherpe, leerzame stukken op.

Marilse Eerkens

Correspondent Kinderomgang

Illustratie: Martyn F. Overweel (in opdracht van De Correspondent).

Waarom de crash van de ene crèche de andere niet is

2014 was het jaar van twee ‘flitsfaillissementen’ in de kinderopvang. Kinderopvanggigant Estro én opvangbedrijf Triodus gingen failliet en maakten direct daarna een doorstart. Maar: met zeer verschillende resultaten? Wat leren deze twee faillissementen ons?
Leestijd 8 - 11 minuten
222 × gedeeld
Ewoud Poerink
Illustratie: Hannah Kay Piché (voor De Correspondent)
2014 was het jaar waarin ouders een crèche overnamen. Hoe doen zij het?
Begin 2014 kwam een groep Rotterdamse ouders in opstand tegen de nieuwe eigenaar van de crèche van hun kroost, die het personeel wilde ontslaan. De ouders namen de crèche over. Hoe gaat het nu met dit ouderinitiatief? En met de rest van de branche?
Leestijd 5 - 6 minuten
119 × gedeeld
Ewoud Poerink
Valt het Bureau Kwaliteit Kinderopvang nog te redden?
De stichting die verantwoordelijk is voor het verhogen van de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang valt uiteen door interne ruzies. Ondertussen stuurt minister Lodewijk Asscher een optimistische brief aan de Kamer waarin wordt gesuggereerd dat de rust bij de stichting is weergekeerd. Hoe gaat Bureau Kwaliteit Kinderopvang de kwaliteit waarborgen?
Leestijd 4 - 5 minuten
61 × gedeeld
Ewoud Poerink
Waar moeten de kinderen van kinderopvanggigant Estro heen?
Het nieuws op vrijdag 4 juli: de grootste kinderopvangaanbieder van Nederland – de Estrogroep - is failliet en maakt een doorstart. Het is nog maar de vraag of dit goed nieuws is voor ouders en medewerkers. Want aan de doorstart zit een luchtje. En wisselen van opvang is niet zo gemakkelijk als wisselen van telefoonaanbieder.
Leestijd 7 - 9 minuten
132 × gedeeld
Ewoud Poerink
De waakhond voor ouders in de kinderopvang zal nooit echt bijten
Wat zou er gebeuren als de Consumentenbond werd gefinancierd door Albert Heijn, Unilever en het ministerie van Economische Zaken? In de kinderopvang is dat een feit. Hoe is die beroepsvereniging zo’n machtige vertegenwoordiger van gevestigde belangen geworden?
Leestijd 8 - 11 minuten
120 × gedeeld
Ewoud Poerink
Albert Drent. Foto: Joost van den Broek/Hollandse Hoogte
Hoe Albert Drent door Robert M. op het hakblok terechtkwam
Direct na het bekend worden van de Amsterdamse zedenzaak rondom Robert M. dacht ik: alle verantwoordelijken moeten nu tekst en uitleg komen geven. Ruim drie jaar later gaat het enkel en alleen nog om voormalig directeur van het Hofnarretje, Albert Drent. Een gesprek met de man van wie nog steeds onduidelijk is of hij vervolgd wordt.
Leestijd 6 - 8 minuten
65 × gedeeld
Ewoud Poerink
Het bestuur van kinderbewaarplaats Beatrix, opening 31 januari 1939. De echtgenote van burgemeester (en latere oprichter van de VVD) P.J. Oud zit in het midden.
Hoe een groep ouders in opstand kwam en de crèche overnam
De oudste crèche van Rotterdam, geopend op de eerste verjaardag van prinses Beatrix, kwam onlangs in handen van een nieuwe eigenaar die flink wilde saneren. Maar de ouders lieten het niet zover komen en namen de crèche over. Ook in Amsterdam zijn ouders nu hetzelfde van plan. Is de tijd van power to the parents aangebroken?
Leestijd 7 - 9 minuten
208 × gedeeld
Ewoud Poerink
Albert Drent (op 2 februari 2012). Foto: Joost van den Broek/Hollandse Hoogte
Op zoek naar de ware Albert Drent, oud-directeur van het Hofnarretje
Na het bekend worden van de Amsterdamse zedenzaak in 2010 dacht ik: ik wil bloed zien! Albert Drent, voormalig directeur van Het Hofnarretje, waar mijn kind ook op zat, was daarvoor de perfecte kop van Jut. Maar waarom eigenlijk?
Leestijd 7 - 9 minuten
74 × gedeeld
Ewoud Poerink
(v.l.n.r.) De benen van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher, minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en staatssecretaris Sander Dekker
De gezins(s)top
De kinderopvangsector en de politiek kwamen vorige week samen in een zogenoemde ‘gezinstop’. De conclusie: vrouwen moeten meer gaan werken en er moeten flexibeler contracten komen. Over kinderen ging het niet.
Leestijd 5 - 6 minuten
67 × gedeeld
Ewoud Poerink
Selectie aan de crèchepoort: laat hier uw kind achter als u geld heeft
De bezuinigingen op de kinderopvang gaan ten koste van de pedagogische kwaliteit en er is betere opvang voor kinderen van ouders 'die hier meer geld voor over hebben,' leerden wij op een symposium over kinderopvang. Wat zijn jullie ervaringen? Is dit een trend of een uitzondering?
Leestijd 4 minuten
78 × gedeeld
Ewoud Poerink