Femke Halsema

Correspondent Samenleving & cultuur

Publicaties
Biografie

Femke Halsema is voormalig fractievoorzitter van GroenLinks en criminoloog. Ze schrijft voor ons over cultuur, politiek en emancipatie.

Rob Wijnberg

Hoofdredacteur

Femke Halsema tijdens haar Correspondentavond over constructieve politiek in de Nijmeegse Stadsschouwburg. Foto: Willem Sluyterman van Loo (voor De Correspondent)
Het is tijd voor constructieve politiek. Een uitweg uit de polarisatie
Politici verdienen grondige, kritische beoordeling. Maar het wordt anders als ze van hun menselijkheid worden ontdaan: dat vergroot enkel de polarisatie. Een democratisch gevaar. Hoe hieruit te komen? Ik zocht naar een antwoord in mijn toespraak op mijn Correspondentavond over constructieve politiek.
Leestijd 7 - 9 minuten
254 × gedeeld
Femke Halsema
Foto: Stephan Vanfleteren
Kom naar mijn Correspondentavond over politiek waar je blij van wordt
‘Politiek vergt moed, de bereidheid te falen en af en toe flink in je hemd te staan,’ schreef ik in mijn onlangs verschenen politieke memoires Pluche. Tijd dus voor een constructieve avond over politiek op 18 mei in de Nijmeegse Stadsschouwburg. Kom je ook?
Leestijd 2 minuten
110 × gedeeld
Femke Halsema
Den Haag, 2010 - Na afloop van een gesprek met informateur Uri Rosenthal stond Femke Halsema de pers op het Binnenhof te woord. Foto: Martijn Beekman/ANP
Overleven in de mediacratie: een terugblik op mijn jaren als leider van GroenLinks
Vandaag verschijnt Pluche, mijn politieke memoires waarin ik terugblik op mijn jaren als leider van GroenLinks. In deze voorpublicatie laat ik zien hoe het scorebord waar journalisten winnaars en verliezers op bijhouden de Haagse politiek is gaan domineren. En stel ik de vraag: zijn journalisten eigenlijk wel van ‘de linkse kerk’?
Leestijd 19 - 24 minuten
591 × gedeeld
Femke Halsema
De verkiezingstoespraak die premier Rutte had moeten geven
Geen politieke peptalk zoals we die gewend zijn na verkiezingsnederlagen, maar een kritische (zelf)reflectie op de twee Nederlanden die zich openbaarden in de verkiezingsuitslag. Dat had Femke Halsema graag gehoord van onze premier.
Leestijd 4 - 5 minuten
313 × gedeeld
Femke Halsema