Fernande van Tets

Arabist & politicoloog

Publicaties
Biografie

Fernande van Tets woonde en werkte in het Midden-Oosten. Van haar geen oorlogsverslaggeving of reportages vanuit vluchtelingenkampen, maar originele stukken die de regio in een ander perspectief plaatsen.

Maite Vermeulen

Correspondent Migratie

Harde wind in het vluchtelingenkamp bij de Griekse stad Idomeni. Foto: Rodrigo Avellaneda / Hollandse Hoogte
Gevlucht met de verwachtingen van de hele familie op hun schouders
Minderjarige migranten kunnen hun familie laten overkomen als ze een verblijfsvergunning in Europa krijgen. Maar nu landen hun grenzen sluiten, lopen duizenden minderjarigen vast. En vallen ze ten prooi aan gangs, pooiers en mensensmokkelaars.
Leestijd 5 - 6 minuten
66 × gedeeld
Fernande van Tets
Een Syrische vluchteling keert terug na een mislukte poging om van het Turkse Izmir naar Griekenland te geraken begin maart 2016. Foto: Bulent Kilic / AFP
53.000 migranten zitten vast in Griekenland. Zo proberen zij dat land uit te komen
Waar een grens dichtgaat, gaat een smokkelroute open. Nu de grens met Macedonië gesloten is, overwegen steeds meer vluchtelingen in Griekenland een smokkelaar in te huren om alsnog verder te reizen. Ik zocht in Athene uit hoe zij toch nog naar Duitsland of Nederland kunnen reizen.
Leestijd 5 - 6 minuten
91 × gedeeld
Fernande van Tets
Syrische vluchtelingen in het Moria-kamp in Mytilini op het Griekse eiland Lesbos. Foto: Guillaume Pinon / Zuma Press / HH
De laatste verbinding met Europa loopt voor Syriërs via Skype (maar er zijn nog duizenden wachtenden voor u)
Nu de grens met Macedonië dicht blijft, hebben de 51.000 Syriërs in Griekenland nog een paar opties over: ze kunnen in Griekenland blijven, terug naar hun thuisland, illegaal doorreizen of Skypen met de Europese Unie om te worden herverdeeld. Maar: terugreizen gaat nog niet, doorreizen is levensgevaarlijk en die Skypelijn is permanent bezet, zo ontdek ik in Griekenland.
Leestijd 5 - 6 minuten
67 × gedeeld
Fernande van Tets
Lesbos, Griekenland (2 nov 2015). Vrijwilligers seinen vluchtelingen richting land. Foto: Hollandse Hoogte
Wat de duizenden vrijwilligers op Lesbos voor de vluchtelingencrisis betekenen
Op Lesbos zijn duizenden vrijwilligers actief om vluchtelingen te helpen. Maar er zijn zoveel organisaties actief, dat de Griekse autoriteiten orde op zaken moeten stellen. Vrijwilligers moeten zich registreren, er zijn zelfs mensen gearresteerd voor mensensmokkel. Helpen vrijwilligers wel?
Leestijd 6 - 7 minuten
101 × gedeeld
Fernande van Tets
Annemarijn en Brivan. Uit het project: The Island of All Together. Foto: Marieke van der Velden en Philip Brink
Vluchtelingen helpen? Ga op vakantie naar het eiland dat de Nobelprijs voor de Vrede verdient
Een groep wetenschappers is een petitie gestart om ze genomineerd te krijgen voor de Nobelprijs voor de Vrede: de inwoners van Griekenland, die de tienduizenden vluchtelingen die hun land aandeden zo hulpvaardig opvingen. Op Lesbos zie ik wat dat met het eiland gedaan heeft.
Leestijd 6 - 8 minuten
382 × gedeeld
Fernande van Tets

Ook dit jaar zullen duizenden deze gevaarlijke reis weer maken

Drie miljard euro beloofde de Europese Unie Turkije om de vluchtelingenstroom in te dammen. Maar op het eiland Lesbos is weinig van een vermindering te merken. Al 23.664 mensen bereikten Europa de eerste twee weken van dit jaar. Duizenden mensen, met elk hun eigen verhaal. Dit is het verhaal van Hala Mohammed en haar familie.
Leestijd 7 - 9 minuten
118 × gedeeld
Fernande van Tets
Reddingsvesten liggen op een hoop op het strand. Lesbos, Griekenland. Oktober, 2015. Foto: ANP

Zo smokkel je een vluchteling Griekenland in

Elke dag komen meer dan zevenduizend vluchtelingen in Griekenland aan. Ik volgde hun smokkelroute vanuit het Turkse Izmir en zag: niet mensensmokkelaars, maar de Turkse maffia stuurt al die vluchtelingen in rubberen bootjes de zee op.
Leestijd 8 - 11 minuten
226 × gedeeld
Fernande van Tets
Een Syrische vluchteling in Libanon. Foto: Liam Maloney/Hollandse Hoogte

Deze historici schrijven nu al de oorlogsgeschiedenis van Syrië

Het einde van de oorlog in Syrië is nog lang niet in zicht. Toch verzamelen verschillende organisaties al bewijsmateriaal voor rechtszaken na de oorlog. Materiaal om niet te vergeten, om beide kanten van het conflict te tonen. Vier portretten van organisaties en hun strijd voor het niet-vergeten.
Leestijd 5 - 6 minuten
95 × gedeeld
Fernande van Tets
Op 29 februari 2012 onderschepten de autoriteiten in Jemen een partij van zo'n 4,6 miljoen Captagonpillen die vanuit Pakistan op weg was naar Saoedi-Arabië. Foto: Yahya Arhab/ANP

Dit is de pil die de feesten en oorlogen in het Midden-Oosten draaiende houdt

Het is een van de meest gebruikte en geproduceerde drugs in het Midden-Oosten. Toch kent vrijwel niemand het pilletje hier: Captagon, ook wel jihad meth genoemd. Geproduceerd met ingrediënten uit Europa, in elkaar gedraaid door strijders in Syrië. Vanuit Libanon schets ik de gevolgen.
Leestijd 6 - 8 minuten
354 × gedeeld
Fernande van Tets