Hanco Kolk

Striptekenaar

Publicaties
Biografie

Wie weet er nou meer van beeldverhalen dan een van Nederlands beste striptekenaars? Hanco Kolk laat zien dat verhalen meer op elkaar lijken dan je denkt. Hij onderzocht de geschiedenis van verhalen en vertelt ze aan ons - natuurlijk in stripvorm.

Sterre Sprengers

Adjunct-hoofdredacteur

De moraal van elk verhaal? De heilige graal

In Harry Potter is het een steen en een stok. In Pulp Fiction een koffertje met lichtgevende inhoud, zonder verdere uitleg. De heilige graal, ofwel het plotelement waardoor iedereen in een verhaal opeens gaat rennen. Maar wat ís het nu eigenlijk? Een duik in de geschiedenis.
201 × gedeeld
Hanco Kolk
Hoe de kampioen der kampeerders transformeerde in Tom Hanks op een strand
Terwijl half Nederland op vakantie ging, dook ik deze maand in de geschiedenis van twee iconische reizigers. Robinson Crusoe, en zijn ideologische tegenhanger: Gulliver. Hoe verging het de beide avonturiers in de eeuwen na hun schepping?
86 × gedeeld
Hanco Kolk
Een kleine geschiedenis van de actieheld (in stripvorm uiteraard)
Van James Bond tot Jason Statham: onze actiehelden weerspiegelen de tijd. Bovendien vertellen ze iets over het ideaalbeeld dat mannen van zichzelf koesteren. In deze strip ga ik op zoek naar wat actiehelden over onszelf vertellen.
86 × gedeeld
Hanco Kolk
Kijk naar de grootste films van onze tijd en zie: we zijn nog steeds In de Ban van de Ring
Wat hebben Star Wars, Harry Potter, Avatar en Game of Thrones gemeen? Het is allemaal high fantasy die voortkomt uit In de Ban van de Ring van J.R.R. Tolkien. In dit beeldverhaal teken ik de oorsprong en grote invloed van dat boek op.
253 × gedeeld
Hanco Kolk
Speuren naar Sherlock Holmes, aartsvader aller detectives
Sherlock, Elementary, Sherlock Holmes. De Britse detective is nog steeds de koning van het genre, en dat al bijna anderhalve eeuw. Maar waar komt Sherlock Holmes nu eigenlijk vandaan? Een speurtocht naar de vaderen van de aartsvader aller detectives.
152 × gedeeld
Hanco Kolk
De populairste eend ter wereld was eigenlijk een geit
Wie is er niet mee opgegroeid? Donald Duck, de wereldberoemde eend van Walt Disney, werd afgelopen jaar tachtig. Waar komt deze wereldberoemde eend eigenlijk vandaan? Een zoektocht, in stripvorm uiteraard.
214 × gedeeld
Hanco Kolk
Het monster van Frankenstein is gecreëerd door een vrouw (maar het is geen liefdesbaby)
Iedereen kent hem, maar niemand weet waar hij vandaan komt: het monster van Frankenstein. Als je de boeken induikt, komen de wonderlijkste verhalen boven. Frankenstein is bedacht door een vrouw, die de beroemde schrijvers Lord Byron en Percy Shelley naar de kroon wilde steken. Een geschiedenis in woord en beeld.
94 × gedeeld
Hanco Kolk

Begin het jaar met een sprookje: waar komt Assepoester eigenlijk vandaan?

Een maand geleden lanceerde Disney Studio’s de reclamecampagne voor een nieuwe verfilming van Assepoester. Het beeld was iconisch: één glazen muiltje. Ik vroeg mij af: waar komt het lijdzame meisje eigenlijk vandaan? Een zoektocht in beeld.
214 × gedeeld
Hanco Kolk

Batman is 200 jaar oud en komt uit Frankrijk. Dit is zijn verhaal

Wat hebben Donald Duck, Assepoester en Batman gemeen? Het zijn allemaal iconische figuren uit de westerse verhalengeschiedenis. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? En hoe zijn ze in de loop van de tijd veranderd? De komende tijd zal striptekenaar Hanco Kolk hun geschiedenis uit de doeken doen. Vandaag: Batman.
317 × gedeeld
Hanco Kolk