Han van de Wiel

Journalist, gespecialiseerd in energie & klimaat

Publicaties
Biografie

Han is een duurzaamheidsspecialist met een lange staat van dienst. Dat zie je in zijn stukken: grondig onderbouwde verhalen die nieuw licht werpen op de complexe materie die klimaat en energie is.

Jelmer Mommers

Correspondent Klimaat & Energie

Illustraties: Boris Lamelos (voor De Correspondent)

Zo beïnvloeden olie- en gasbedrijven het Nederlandse onderwijs

Fossiele-energiebedrijven zoals Shell en Gasterra benadrukken in lesmateriaal voor scholen de voordelen van gas. De overheid legt ze geen strobreed in de weg.
Leestijd 13 - 18 minuten
285 × gedeeld
Jelmer Mommers Han van de Wiel Kauthar Bouchallikht
Meetapparatuur om broeikasgas te meten in de werkplaats van klimaatonderzoeker en meetdeskundige Arjan Hensen. Alle foto's: Nick van Tiem (voor De Correspondent)

Onthulling: Nederland stoot veel meer broeikasgas uit dan de overheid beweert

De Nederlandse uitstoot van het gevaarlijke broeikasgas methaan is niet met 43 maar met 20 procent gedaald sinds 1990. Dat blijkt uit metingen die nog niet eerder in de aandacht zijn geweest. Dit heeft grote gevolgen voor het Nederlandse klimaatbeleid.
Leestijd 10 - 13 minuten
381 × gedeeld
Han van de Wiel
Jakarta, Indonesië. Uit het fotoboek 'Metropolis'. Foto: Martin Roemers / HH

Dit is een van de effectiefste manieren om de wereldwijde uitstoot van CO2 terug te brengen

Als het tocht sluit je deuren en ramen. Als de uitstoot van CO2 drastisch naar beneden moet, schroef je de wereldwijde subsidies op fossiele brandstoffen terug. Zou je denken. Maar overheden verzaken. Daarmee blijft een prachtige kans op radicale CO2-reductie, sociale voordelen én een eerlijke markt voor groene energie onbenut.
Leestijd 7 - 9 minuten
339 × gedeeld
Han van de Wiel
Bij de oostpunt van Ameland met boorplatform van de Nam voor aardgaswinning. Foto: Siebe Swart/Hollandse Hoogte

Als we zo graag groen willen zijn, waarom investeren we dan in gas?

Gas is een relatief schone brandstof en we hebben er veel van. Dat maakt het de ideale transitiebrandstof in de overgang van fossiele naar groene energie. Althans, dat stellen voorstanders. Maar als je het nader onder de loep neemt, blijkt het wondermiddel erger dan de kwaal.
Leestijd 6 - 7 minuten
361 × gedeeld
Han van de Wiel
Het kunstwerk "Constellation no. 3" van de Chinese kunstenaar Chu Yun. Een installatie van huishoudelijke apparaten in een volledig verdonkerde ruimte. Universum van stand-by lampjes. Sluimerend energieverbruik. Foto: Todd Heisler/The New York Times/HH

Is het einde van de energierekening in zicht?

De groene stroom van energiecoöperaties gaat een revolutie veroorzaken, zo luidt de stellige overtuiging van Frans Stokman van energiecoöperatie Grunneger Power. ‘In 2030 is de energievoorziening groen. En betalen wij geen energierekening meer.’ Is dat wensdenken of een serieuze ontwikkeling? Ik zocht het uit.
Leestijd 8 - 11 minuten
459 × gedeeld
Han van de Wiel