Henk van Straten

Schrijver, gespecialiseerd in muziek

Publicaties
Biografie

Een maestro bij wie het niet uitmaakt of hij fictie of non-fictie schrijft, omdat hij zijn personages in beiden zodanig vormgeeft dat ze (nooit) echt zouden kunnen zijn: dat is Henk van Straten.

Vera Mulder

Correspondent Vooroordelen

Amsterdam, oktober 2016. Foto: Maarten van der Kamp

De foto’s van deze laatbloeier zijn hét medicijn tegen de perfectie van Instagramfilters

Drie jaar zwierf Maarten van der Kamp (34) met zijn analoge camera door Amsterdam. De sobere beelden die hij schoot zijn een lofzang op de feilbaarheid en imperfectie. Ik liep een dag mee met de nieuwe chroniqueur van de hoofdstad.
Leestijd 9 - 12 minuten
237 × gedeeld
Henk van Straten
Zes redenen om de serie Transparent te kijken
Transparent, de serie over een gezin dat te maken krijgt met een vader die vrouw wordt, won al flink wat prijzen. Hieronder nog zes redenen waarom je de serie tijdens onze Roze Maand móét kijken. Bevat spoilers.
Leestijd 5 - 6 minuten
73 × gedeeld
Henk van Straten
Jayden Franken, 8 jaar, staat klaar om de wedstrijd te beginnen. Foto: Adrie Mouthaan
Deze kinderen doen aan thaiboksen. Zonder duidelijke regels die hen beschermen
Kinderen van nog geen tien jaar die elkaar te lijf gaan: wat moet je daar eigenlijk van vinden? Terwijl sportorganisaties de regels voor kinderboksen aanscherpen, loop ik een dagje mee met twee thaiboksers: de broertjes Jayden en Jordy.
Leestijd 8 - 11 minuten
54 × gedeeld
Henk van Straten
De man die bepaalt hoe Nederlandse hiphop eruitziet, wil zelf niet in beeld
Teemong. Praten met journalisten doet de meest gevraagde videomaker in de Nederlandse rapindustrie liever niet. Niettemin mocht ik de opname van een nieuwe videoclip bijwonen. Zo kon ik toch een beeld krijgen van de man wiens kunst zo gerespecteerd wordt dat hij muzikanten overtuigt met pitches als: ‘Er staat een Chinees in een open veld en die gaat allemaal shit slopen.’
Leestijd 9 - 12 minuten
88 × gedeeld
Henk van Straten
De Nederlandse Alistair Overeem (L) en Andrei Arlovski uit Belarus vechten tijdens  de UFC Fight Night 87 in Ahoy op 8 mei, 2016 in Rotterdam. Foto: Dean Mouhtaropoulos / Getty Images
Theo Maassen vindt deze vechtsport maar vulgair. Tijd om hem van het tegendeel te overtuigen
Vriend en cabaretier Theo Maassen heeft maar weinig op met vechtsport: ‘We laten kinderen niet neuken. Ik vind dat ook voor vechten gelden.’ Ik denk daar anders over en neem hem mee naar een fight night. Overtuig ik hem, of overtuigt hij mij?
Leestijd 11 - 15 minuten
133 × gedeeld
Henk van Straten
Twee jongens tijdens een match op het kickboksgala waar Henk van Straten en Yahya Mokhtari elkaar ontmoetten in 2012. Foto: Isabella Rozendaal

Zo haal je (mogelijke) criminelen van de straat. En krijg je ze er weer op

Wat is het verband tussen kickboksscholen in probleemwijken en criminaliteit? En hoe moet je daar als maatschappij mee omgaan? Niemand weet dat beter dan voormalig kickboksschooleigenaar Yahya Mokhtari. Met hem en zijn jongens kijk ik terug. ‘Van zachte armen blijkt niemand gecharmeerd op straat.’
Leestijd 14 - 19 minuten
182 × gedeeld
Henk van Straten
Een dag uit het leven van de schrijver die getekend werd
Welke levens gaan er schuil achter al die onbekenden om je heen? Ik zie ze, fotografeer ze en verzin hun verhaal. In deel 10: de schrijver die getekend werd in de trein.
Leestijd 3 minuten
33 × gedeeld
Henk van Straten
Een dag uit het leven van de man die zijn zoon niet kende
Welke levens gaan er schuil achter al die onbekenden om je heen? Ik zie ze, fotografeer ze en verzin hun verhaal. In deel 9: vaderlijk glimlachen, voor het eerst in de Python en de brok in je keel.
Leestijd 3 minuten
37 × gedeeld
Henk van Straten
Een dag uit het leven van de jongen wiens moeder ‘ontwaakte’
Welke levens gaan er schuil achter al die onbekenden om je heen? Ik ontmoet ze, fotografeer ze en verzint hun verhaal. Deel acht: de moeder die haar zoon en zijn vrienden meeneemt naar een festival.
Leestijd 3 minuten
42 × gedeeld
Henk van Straten
Een dag uit het leven van de man die het allemaal maar burgerlijk vond
Welke levens gaan er schuil achter al die onbekenden om je heen? Ik zie ze, fotografeer ze en verzin hun verhaal. Deel 7: hoe je leven op zijn kop gezet kan worden door een man in de trein.
Leestijd 3 minuten
67 × gedeeld
Henk van Straten
Een dag uit het leven van de vrouw die alles wilde wegsnijden
Welke levens gaan er schuil achter al die onbekenden om je heen? Ik ontmoet ze, fotografeer ze en verzin hun verhaal. Deel 6: de vrouw die wilde branden.
Leestijd 2 minuten
59 × gedeeld
Henk van Straten
Een dag uit het leven van de man die op Riekie wachtte
Welke levens gaan er schuil achter al die onbekenden om je heen? Ik ontmoet ze, fotografeer ze en verzin hun verhaal. Deel 5: de man die het niet verdiende te worden uitgelachen.
Leestijd 3 minuten
49 × gedeeld
Henk van Straten
Een dag uit het leven van de man die niet over gemiste kansen dacht
Welke levens gaan er schuil achter al die onbekenden om je heen? Ik ontmoet ze, fotografeer ze en verzin hun verhaal. Deel 4: de man die op niemand acht sloeg.
Leestijd 3 minuten
49 × gedeeld
Henk van Straten
Een dag uit het leven van de man die terugging naar zijn moeder
Welke levens gaan er schuil achter al die onbekenden om je heen? Ik ontmoet ze, fotografeer ze en verzin hun verhaal. Deel 3: de man die vlucht voor Barrie.
Leestijd 3 minuten
56 × gedeeld
Henk van Straten
Een dag uit het leven van de schrijver die wacht op de woorden
Welke levens gaan er schuil achter al die onbekenden om je heen? Ik ontmoet ze, fotografeer ze en verzin hun verhaal. Deel 2: de schrijver uit Duitsland die in Amsterdam de laatste hand zou leggen aan zijn roman. '‘Geht gut,’ whatsappte hij naar Ulrike.’
Leestijd 2 minuten
58 × gedeeld
Henk van Straten
Een dag uit het leven van Hank en Claudette
Welke levens gaan er schuil achter al die onbekenden om je heen? Ik ontmoet ze, fotografeer ze en verzin hun verhaal. Deel 1: over een Amerikaanse droom op het Amsterdamse IJ.
Leestijd 3 minuten
58 × gedeeld
Henk van Straten