Hidde Boersma

Journalist, gespecialiseerd in ecomodernisme

Publicaties
Biografie

Hidde Boersma is een uitstekend wetenschapsjournalist die een reeks verhalen maakt over ecomodernisme. Gaat dat de natuur, het klimaat en de mens redden?

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Het veld met soja van boer en kaasmaker Erik van Oosterhout uit het Brabantse Made. Uit het project SOY van Annette Behrens

Soja uit Zuid-Amerika heeft een slecht imago. Dus wat zijn de alternatieven?

We eten soja uit Zuid-Amerika én voeren de boon aan ons vee. Maar aan die soja kleeft ontbossing, overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen en landonteigening. Dus proberen boeren soja in Nederland te kweken.
Leestijd 9 - 12 minuten
171 × gedeeld
Hidde Boersma Annette Behrens
Koreaanse sojabonen uit het project SOY van Annette Behrens

Soja heeft ten onrechte een slecht imago. En Nederland loopt voorop in de verduurzaming van de boon

Soja wordt geassocieerd met ontbossing van de Amazone en de ondergang van kleine lokale boeren. Maar in Nederland is sojagebruik wel duurzaam. Nu is het zaak de rest van de wereld mee te krijgen.
Leestijd 6 - 8 minuten
225 × gedeeld
Hidde Boersma Annette Behrens
Foto: Michael Wolf / laif

Waarom heel de wereld in de stad zou moeten wonen

Overheden vinden steden maar eng. Al eeuwen proberen ze ze in te dammen. Terwijl steden op zo’n beetje alle vlakken béter zijn dan het platteland. Laten we die 1,5 miljoen mensen die wekelijks naar de stad trekken dus omarmen.
Leestijd 9 - 12 minuten
239 × gedeeld
Hidde Boersma
Het onkruid wordt gewied in Ens, Nederland. Bert Janssen / Hollandse Hoogte
Nog een reden dat biologische akkerbouw niet duurzaam is: het is te moeilijk
Biologische akkerbouw is lang niet zo duurzaam als vaak wordt beweerd. Daar is een nieuwe reden voor gevonden: het is moeilijker. Dit is van groot belang voor ontwikkelingslanden.
Leestijd 2 minuten
168 × gedeeld
Hidde Boersma
Mark Lynas in een volkstuinencomplex in de buurt van zijn huis, waar hij zelf ook een stukje grond beheert. Beeld: Philip Fountain

Ooit vernielde deze man genetische proefvelden. Nu verdedigt hij ze met verve

Vroeger vernielde Mark Lynas experimenten met genetische modificatie, nu is hij er een van de grootste pleitbezorgers van. In plaats van ‘in harmonie met de natuur leven’ moeten we er vol op inzetten. Wat deed hem van mening veranderen? Ik besloot hem te interviewen. Onder het artikel kun je met Lynas in gesprek gaan.
Leestijd 8 - 10 minuten
503 × gedeeld
Hidde Boersma
Detail van een houtsnede met daarop afgebeeld een boerderij gekleurd in geel, blauw en rood. Maker onbekend, datering ca 1850. Reproductie: Rijksmuseum
Het wantrouwen tegen de wetenschap, wat kunnen we daar aan doen?
Genetische modificatie, vaccins, kunstmest - allemaal zegeningen die de wetenschap ons heeft gebracht, maar die door een groeiende groep neo-romantici worden gewantrouwd. Tijd voor een herwaardering van de labjassen (die zelf ook onafhankelijker moeten worden).
Leestijd 12 - 16 minuten
191 × gedeeld
Hidde Boersma
Behangselschildering van een Hollands landschap met een scène bij een tolhek door Jurriaan Andriessen in 1776. Reproductie: Rijksmuseum

De wetenschap leert: lokaal, kleinschalig en natuurlijk voedsel is lang niet altijd beter voor de wereld

Lokaal, in harmonie met de natuur, het liefst in eigen tuin. Zo willen de zogenoemde neo-romantici dat hun voedsel, hun geneesmiddelen en meer geproduceerd wordt. Maar deze ideeën zijn lang niet altijd beter voor de natuur. En zeker niet voor ontwikkelingslanden.
Leestijd 9 - 12 minuten
761 × gedeeld
Hidde Boersma
Het overgebleven koren en stro wat op het agrarische veld is achtergebleven nadat het koren geoogst (genus Triticum aestivum) wordt verbrand.Door het vuur worden ongewenste insecten en onkruid vernietigd en het is minder duur dan het spuiten van pesticides. Beeld: Getty Images
Kan intensieve landbouw de natuur redden? Een reactie op jullie vragen
Mijn artikel over intensieve landbouw en zijn waarde voor natuurbescherming riep veel reacties op. Daarom een deel twee, waarin ik uitgebreid op de commentaren inga.
Leestijd 11 - 15 minuten
259 × gedeeld
Hidde Boersma
Luchtfoto van landbouwgebied nabij Johannesburg, 2015. Foto: Thomas Trutschel/Getty Images
Kun je de wereld voeden en tegelijk de natuur redden?
Ecomodernisten stellen dat intensieve landbouw beter is voor de planeet dan biologische. Want door bepaalde stukken land heel intensief te gebruiken, kunnen andere delen geheel aan de natuur teruggegeven worden. Geen populair standpunt, maar: klopt het?
Leestijd 6 - 7 minuten
484 × gedeeld
Hidde Boersma
Gekweekte tilapia. Foto: Michiel Wijnbergh / Hollandse Hoogte
Vis op het kerstmenu? Kies voor kweekvis
Kweekvis heeft een pr-probleem. Hij zou alleen maar inferieure vissoorten leveren, die ook nog eens liggen te baden in hun eigen uitwerpselen. Toch wordt het hoog tijd dat we allemaal aan de kweekvis gaan, zodat we de oceanen met rust kunnen laten.
Leestijd 5 - 6 minuten
146 × gedeeld
Hidde Boersma
Canada, 1988. Een opstandig paard tijdens de 75e ploegwedstrijd. Foto: Dick Loek / Getty Images
Welvarender worden én de natuur alle ruimte geven, kan dat?
Volgens ecomodernisten is een stijgende welvaart helemaal niet de vijand van het milieu. Sterker nog, het is essentieel om ons los te kunnen koppelen van de natuur, zodat die ruimte krijgt om te floreren. Ik ging op zoek naar bewijzen voor deze controversiële stelling.
Leestijd 12 - 16 minuten
183 × gedeeld
Hidde Boersma
Het Nationale Park Tara in Montenegro. Foto: Guenther Bayerl / Hollandse Hoogte
Ecomodernisme voor beginners - een spoedcursus in een stroming die de groene beweging wil vernieuwen
2015 is het jaar van de doorbraak voor ecomodernisten. Ze pleiten voor intensivering van de landbouw, de energiewinning en het wonen. Zo is het mogelijk, stellen ze, om groen en welvarend tegelijk te zijn. Hoe haalbaar is dit? Begin van een reeks verhalen.
Leestijd 5 - 6 minuten
250 × gedeeld
Hidde Boersma