Hind Fraihi

Journalist, gespecialiseerd in de (radicale) islam

Publicaties
Biografie

Een journalist die undercover in een wijk gaat wonen om de leefwereld van jonge moslims in Europa bloot te leggen. Dat doen maar weinigen. Ik prijs me dan ook gelukkig dat Hind Fraihi in deze wereld onze gids is.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Uit de door vrouwen gepresenteerde Arabische talkshow Kalam Nawaem. Foto: MBC

De Arabische vrouw is op tv. Nu nog onderwerp ván tv

In 1996 begon de pan-Arabische zender Al Jazeera, dat de wereld kennis liet maken met een nieuwe vrouw: de satellietprinses. Mooi, professioneel, intelligent en goedgebekt. Nu zet ook de gewone vrouw dat kroontje op, niet op televisie maar op sociale media.
Leestijd 5 - 6 minuten
137 × gedeeld
Hind Fraihi
Tijdens een protest voor vrouwenrechten in Berlijn. De tweede van links is de Egyptische internetactiviste Aliaa Elmahdy. Foto: Lars Dickhoff/Hollandse Hoogte
Het is tijd voor een Lente in de hoofden van Arabische mannen
Er is geen woord voor ‘feminisme’ in het Arabisch. Toch is er een lange traditie van Arabische vrouwen die zich laten gelden. In deel 2 van dit drieluik over het Arabische feminisme richt ik me op de rol van Arabische vrouwen tijdens revoluties. Eerst lopen ze voorop, maar als de revolutie voorbij is, worden ze geacht hun oude plek weer in te nemen. Kan dat anders?
Leestijd 7 - 9 minuten
108 × gedeeld
Hind Fraihi
Een balletvoorstelling van '1001 Nachten' (1983). Foto: Andre LeCoz/HH

Het woord ‘feminist’ bestaat niet in het Arabisch (maar ze zijn er wel)

Er is geen woord voor ‘feminisme’ in het Arabisch. Toch is er een lange traditie van Arabische vrouwen die zich via het woord laten gelden. In deel 1 van dit drieluik over het Arabische feminisme richt ik me op een groep Arabische vrouwen waar je zelden over hoort: de jihadista’s.
Leestijd 5 - 6 minuten
171 × gedeeld
Hind Fraihi