Huisregels

Jouw kennis en (ervarings)deskundigheid verdienen een podium op De Correspondent. Daarom ontwikkelden wij een bijdragesectie op het moment dat vele nieuwssites deze juist sloten. In deze bijdragesectie wisselen leden kennis en ervaringen uit over het onderwerp waarover we publiceren.

We geloven namelijk dat iedereen expert is op een gebied. Misschien ben je tennisser, huisvader of directeur van een multinational. Dan hopen we dat je jouw ervaringen deelt onder onze stukken over sport, opvoeding of economie.

Of zoals we het in ons manifest omschrijven: van de meeste onderwerpen waarover wij verslag doen, weten onze leden collectief veel meer dan wijzelf. Daarom wil De Correspondent niet alleen informatie zenden, we hopen deze ook te ontvangen. We zien jou niet als een passieve nieuwsconsument, maar als een deskundige die waardevolle kennis kan bijdragen.

Om dit gesprek onder artikelen optimaal te voeren, hanteren wij bepaalde uitgangspunten:

  • Bijdragen kan alleen onder je echte en volledige naam
    Op De Correspondent publiceren alle journalisten onder hun eigen naam. Ook bronnen worden niet anoniem opgevoerd, tenzij er een zwaarwegende reden is om daarvan af te wijken. Datzelfde geldt voor bijdragen op De Correspondent. Op deze manier weten we met wie we in gesprek zijn.
  • Deel eerst wat je weet, dan pas wat je vindt
    Het belangrijkste doel van de bijdragesectie op De Correspondent is het uitwisselen van kennis, expertise en ervaringen over het onderwerp ter sprake. Het uitwisselen van ervaringen en verschillende perspectieven is dé manier om uiteenlopende belevingswerelden bij elkaar te brengen. Ook daar is het gesprek op De Correspondent voor bedoeld. Om duidelijk te maken wat de bron van je expertise is, kun je achter je naam een expertisetitel invullen, zoals ‘student medicijnen’ of ‘patiënt’. Heb je geen kennis over het onderwerp? Deel dan vooral je nieuwsgierigheid. Een goede vraag kan ook een zeer waardevolle bijdrage zijn.
  • Formuleer je bijdrage als aanvulling, niet als aanval
    Een journalistieke productie heeft bij ons nooit het laatste woord. Het zijn altijd tussentijdse conclusies in het onderzoek van een correspondent. Bijdragen zijn bedoeld om dit onderzoek aan te vullen, niet aan te vallen. Beschik jij over kennis die de strekking van een artikel onderuithaalt of in een ander licht zet? Tref je feitelijke onjuistheden aan? Wijs daar dan op constructieve wijze op, zodat het de correspondent, andere leden en het onderzoek verder helpt. Besef dat er achter elk artikel een mens zit, die er tijd en moeite in heeft gestopt. Behandel daarom het plaatsen van een bijdrage alsof iemand tegenover je staat.
  • Houd het gesprek on topic
    Onder artikelen willen we een gesprek dat het onderwerp verrijkt. Daarom is het belangrijk om bij het onderwerp ter sprake te blijven. Natuurlijk is een zijpaadje niet altijd problematisch, maar als het afleidt van het onderwerp dan kan een bijdrage of draadje worden verwijderd door een moderator om het gesprek overzichtelijk te houden.
  • Doe dit in tien bijdragen per week, het maximum dat ieder lid heeft
    Met een maximumaantal bijdragen per week hopen we dat leden hun bijdragemogelijkheid alleen inzetten als ze denken iets belangrijks te kunnen toevoegen aan het onderwerp. Op maandag ontvangt ieder lid opnieuw tien bijdragen. Overgebleven bijdragen kunnen niet worden meegenomen naar de week erop. Op ‘Mijn bijdragen’-pagina kun je zien hoeveel bijdragen je deze week nog over hebt. Met een vast aantal voor ieder lid hopen we ook dat we te horen krijgen van veel verschillende mensen en zo meer perspectieven kunnen belichten.
  • De bijdragesectie sluit na een maand
    Door het sluiten van de bijdragesectie is duidelijk wanneer een gesprek is afgesloten. Correspondenten zijn waarschijnlijk al verder met hun onderzoek op dat punt, en daarom zullen we na sluiting linken naar hun profielpagina met artikelen.
  • Een correspondent praat waar nodig mee
    Correspondenten kijken op de dag van publicatie – en soms langer of iets later – mee in de bijdragesectie, en reageren naar eigen inschatting op vragen en feedback. Ze kunnen ook gasten uitnodigen, zoals een geïnterviewde uit het stuk, die ook op leden reageren. Houd er rekening mee dat correspondenten via meerdere kanalen (soms honderden) reacties krijgen op hun journalistiek, en dat reageren niet altijd mogelijk is.
  • Over de scheids wordt niet geklaagd
    De moderator kan, in overleg met de hoofdredactie van De Correspondent, in bepaalde gevallen besluiten een bijdrage te verwijderen. Dat kunnen we doen in de volgende gevallen:
    • Je bijdrage is in strijd met (een van) de richtlijnen voor het gesprek
    • Je slaat in de bijdragen steeds op hetzelfde aambeeld
    • Je bijdrage is racistisch, discriminerend of bedreigend
    • Je speelt op de persoon
    • Je bijdrage bevat gescheld of geschreeuw
    • Je bijdrage bevat aperte onwaarheden of verdachtmakingen
    • Je bijdrage is destructief of sfeerverziekend

Oproepen

Onder onze artikelen gaat het gesprek verder. De auteur kan richting geven aan dit gesprek met een oproep: een vraag aan jullie. Dit kan een vraag zijn naar ervaringen of naar kennis. Als jij een reactie hebt op die oproep, dan waarderen we het enorm als je die deelt in de bijdragesectie.

Probeer hierbij zo veel mogelijk te linken naar relevante bronnen die jouw bijdrage ondersteunen. Net zoals correspondenten in artikelen gebruikmaken van bronnen, verwachten we dat ook van leden.

Uiteraard zijn andere aanvullingen op het stuk meer dan welkom, ook als die niet een directe reactie op de oproep zijn. Het is altijd mogelijk dat een auteur een punt mist, of dat een bepaalde invalshoek beter kan worden belicht.

Moderatie

De moderator bepaalt of een bijdrage verwijderd wordt, bij twijfel in overleg met de hoofdredactie.

Leden kunnen zelf ongepaste bijdragen rapporteren, en medewerkers van De Correspondent kunnen deze delen met de moderator. Wanneer een ongepaste bijdrage gerapporteerd of gezien wordt, maken we een zorgvuldige afweging, want we nemen het verwijderen van ledenbijdragen niet lichtzinnig op. Wanneer jouw bijdrage verwijderd wordt, ontvang je hier een mail over.

Leden die de gespreksregels herhaaldelijk of grof overtreden, kunnen worden geblokkeerd voor het plaatsen van bijdragen, tijdelijk of voor onbepaalde tijd. De moderator zal dit besluit delen en motiveren, en herzien indien daar goede redenen voor zijn. Besef dat moderatie mensenwerk is en veel tijd in beslag neemt, waardoor we niet eindeloos kunnen communiceren over een besluit.

Verifiëren

We verifiëren iemands beroep of studie. Als je je beroep of studie hebt laten verifiëren, dan kom je terecht in onze digitale rolodex en krijg je een vinkje achter je expertisetitel. Vanuit de rolodex kan de gespreksredacteur contact met je opnemen, bijvoorbeeld om je uit te nodigen om deel te nemen aan een gesprek of om een artikel voor publicatie te becommentariëren.

Dat we alleen beroepen en studies verifiëren, betekent niet dat ervaringen er in onze ogen minder toe doen. Integendeel, persoonlijke ervaringen met structurele ontwikkelingen die het leven van alledag vormen zijn cruciale ingrediënten in onze journalistiek en we nodigen je van harte uit deze te delen. De doodeenvoudige reden is dat we ervaringen niet kunnen verifiëren met een werkgeversverklaring of een diploma.

Ook goed om te weten: we verifiëren slechts de expertisetitel, niet de inhoud van de bijdrage. Als je een geverifieerde expertise hebt, kun je nog steeds dingen zeggen die onjuist zijn. We vertrouwen in het ‘zelfreinigend vermogen van de bijdragesectie’. Dat wil zeggen dat we geloven dat feitelijke onjuistheden door andere leden of de auteur gecorrigeerd zullen worden. Claims waarvan we vermoeden dat ze aantoonbaar onjuist zijn factchecken we bovendien zelf en verwijderen we als we dat nodig achten.

Als we je bijdrage gebruiken voor nieuwe journalistiek, gelden onze journalistieke regels, dus een bijdrage wordt nooit klakkeloos overgenomen in nieuwe stukken.

Wil je je laten verifiëren? Klik dan hier

Stuur een mail naar verificatie@decorrespondent.nl met je:

Naam

E-mailadres waarmee je lid bent bij De Correspondent

Functietitel

Organisatie/onderwijsinstelling (optioneel)

Voorgestelde functietitel op De Correspondent

Voorbeelden: 'Huisarts', 'Antropoloog bij ministerie van Binnenlandse Zaken', 'Gepensioneerd systeemmedewerker bij Bibliotheek van Zeeland.'

Je e-mailadres bij deze organisatie (optioneel)

Dit versnelt het verificatieproces

Telefoonnummer (optioneel)

Zodat we je eventueel kunnen bellen met vragen.

Kun je ons helpen het verificatieproces te versnellen door minstens één link toe te voegen die aantoont dat je inderdaad deze functie hebt?

Denk aan een interview met jou vanuit je functie, een vermelding op de site van de organisatie waarvoor je werkt, een interview, (academische) publicaties op jouw naam, et cetera. Mocht je een LinkedIn-profiel hebben, dan kun je dat als tweede verwijzing toevoegen.

Link 1 (verplicht):
Link 2 (optioneel):
Link 3 (optioneel):

Je kunt ook een document meesturen dat je functietitel bevestigt. Bijvoorbeeld een diploma (maar geen gevoelig document als een paspoort s.v.p.). Na verificatie verwijderen we deze documenten weer.

Uitlichten - in onze nieuwsbrief

Correspondentmedewerkers en gastschrijvers kunnen bijdragen uitlichten onder een artikel. Dit zorgt ervoor dat je, als lid, in één oogopslag ziet welke bijdragen door de auteur, of door andere collega’s, waardevol worden gevonden.

De redenen voor uitlichten lopen uiteen: de bijdrage bevat een kritisch tegengeluid, een nieuw inzicht, een antwoord op de oproep of een relevante expertise of ervaring. De redactie kan bijdragen uitlichten en van een passend label voorzien, zodat leden direct zien welke bijdragen een goede toevoeging zijn aan onze journalistiek. Soms nemen we een goede bijdrage over in onze nieuwsbrief. Als we daarbij je volledige naam willen gebruiken, vragen we daarvoor vooraf toestemming.

Privacy

Je bijdrage blijft binnen de ledenomgeving van De Correspondent en is niet indexeerbaar door Google. We kunnen de inhoud van je bijdrage gebruiken om te publiceren in onze nieuwsbrieven of op te nemen in een vervolgverhaal. Als we je met naam en toenaam willen citeren in nieuwsbrieven en/of vervolgverhalen en daarbij je volledige naam gebruiken, dan zullen we altijd om toestemming vragen.

Hier lees je hoe wij met jouw privacy omgaan.

Als lid kun je op elk moment je bijdrage aanpassen. Houd er rekening mee dat de oude bijdrage wel te bekijken blijft. Bij een overtreding van de huisregels, verwijdert de moderator de desbetreffende bijdrage. Het verzoek om een eigen bijdrage helemaal te laten verwijderen, honoreren we in principe niet.

Klik hier om meer te lezen over dat uitgangspunt
De reden dat wij bijdragen in principe niet verwijderen, is omdat de bijdragesectie journalistieke relevantie heeft en nuttige verdieping biedt bij artikelen – voor de correspondent en andere leden. Ook willen we voorkomen dat gesprekken bij het verwijderen van individuele bijdragen onnavolgbaar worden.

Wij maken enkel een uitzondering op deze regel indien je vanwege de inhoud van de bijdrage ernstige persoonlijke, beroepsmatige of fysieke schade zou kunnen oplopen. Neem contact op met ons ledenteam post@decorrespondent.nl als dat het geval is. Deel een link naar de bijdrage en wees zo specifiek mogelijk in je verzoek. Wij wegen elk verzoek zorgvuldig. We halen nooit in een keer alle bijdragen van een lid weg.