Inge Oosterhoff

Journalist

Publicaties
Biografie

Journalist Inge Oosterhoff liep voor de Nederlandse herdenking van de afschaffing van de slavernij door New York. Op zoek naar sporen van Nederlands slavenverleden toen dat New York stichtte. Ze vond er schrikbarend weinig.

Arjen van Veelen

Correspondent Klein Nederland

Alle foto's: Inge Oosterhoff
De Roze Zusters bidden voor de wereld. Alleen komen ze bijna nooit buiten
Voor dit Paasweekend ging ik op bezoek bij de Roze Zusters. In Utrecht bidden ze vanachter een hek voor de buitenwereld. Wat voor beeld hebben ze daarvan, als ze zelf nooit buiten komen?
Leestijd 7 - 9 minuten
83 × gedeeld
Inge Oosterhoff
Een NYPD-smart in New York City op 23 oktober, 2016. Foto: Christian Hansen / Hollandse Hoogte
In deze megastad kom je voor gevaarlijk oversteken al voor de rechter
Agenten houden jaarlijks honderdduizenden mensen aan, die vaak niks hebben misdaan. Als je zwart of latino bent is de kans extra groot dat je onterecht wordt opgepakt. Ik zie door de ogen van activist Robert Gangi hoe aanklagers en rechters meewerken aan dit illegale systeem - in New York.
Leestijd 6 - 7 minuten
108 × gedeeld
Inge Oosterhoff
Edwin Raymond. Foto: Christopher Anderson / Magnum Photos
Ik sprak met de klokkenluider die aantoonde dat de New Yorkse politie discrimineert
Begin dit jaar kwam het naar buiten: de New Yorkse politie voert een geheim beleid. Agenten krijgen arrestatiequota opgelegd en straffen daarom jaarlijks honderdduizenden onschuldigen. Als je zwart bent of latino, is de kans extra groot dat je onterecht wordt opgepakt. Ik sprak de man die dit aan het licht bracht.
Leestijd 9 - 12 minuten
69 × gedeeld
Inge Oosterhoff
Politieagenten lopen door Harlem in New York City, eind 2013. Foto: Seth Wenig / AP
Een korte geschiedenis van het discriminerende New Yorkse politiebeleid
De New Yorkse politie houdt jaarlijks honderdduizenden burgers aan, 90 procent van hen is zwart of latino. Dit komt door illegale quota die de politie er in het geheim op na houdt. In dit verhaal: hoe dat precies werkt.
Leestijd 6 - 7 minuten
74 × gedeeld
Inge Oosterhoff
Deze foto is gemaakt tijdens mars van Selma naar Montgomery, de deelnemers vragen aandacht voor het stemrecht, 1965. Foto: Robert Abbott Sengstacke/Getty

Hoe discriminerende stemwetten de Amerikaanse verkiezingen beïnvloedden

De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen werd door velen verklaard vanuit de kloof tussen hoog- en lageropgeleiden, of de kloof tussen arm en rijk. Maar de cijfers laten nog een ander verhaal zien: het verschil dat er echt toe deed, is dat tussen wit Amerika en de rest.
Leestijd 7 - 9 minuten
368 × gedeeld
Vera Mulder Inge Oosterhoff
New Amsterdam, 1660

Onder Wall Street ligt ons eigen slavernijverleden. Tijd voor een rondleiding

De afgelopen dagen werd Nederlands slavernijverleden herdacht. Zelden belicht: de slaven die Nederland hield toen het stichtte wat nu New York heet. Daarom liep ik door die stad op zoek naar sporen van dat onderbelichte verleden. Wat gaat er onder Wall Street verscholen?
Leestijd 8 - 11 minuten
295 × gedeeld
Inge Oosterhoff