Jaap Tielbeke

Journalist & filosoof

Publicaties
Biografie

Jaap Tielbeke liep stage bij De Correspondent en schreef ook nadien nog voor ons platform. Dat hij snel zou doorbreken, stond toen al vast. Geniet hier van zijn vroege schrijfsels, over alles tussen Uruguay en de deeleconomie.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Deze illustratie is speciaal voor dit verhaal gemaakt door de Uruguayaanse illustrator Fermín Hontou. Hij maakt onder andere spotprenten voor verschillende kranten in Uruguay.

In dit progressieve gidsland is huisvesting gratis en wiet legaal

Wat als de overheid de armen gratis huizen zou geven? En de wiet volledig zou legaliseren? Meestal blijven dit soort vragen abstracte discussies. Zo niet in Uruguay. Hoe kan het dat dit landje zo’n progressief experiment werd? Ik doe verslag vanuit de hoofdstad Montevideo.
Leestijd 10 - 14 minuten
396 × gedeeld
Jaap Tielbeke
Had Europa maar meer Politici Zonder Eigenschappen
Voor de reeks Moderne Klassiekers las ik De man zonder eigenschappen van Robert Musil. Een door en door Europese roman, over een kantelpunt in de twintigste eeuw: het einde van dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije en het begin van de Eerste Wereldoorlog. Hoe het boek deze tijd benadert, is een les voor het Europa van nu.
Leestijd 5 - 6 minuten
84 × gedeeld
Jaap Tielbeke
Foto: Roel Visser/Hollandse Hoogte
Het ‘nieuwe verhaal’ van Europa blinkt nog steeds uit in vaagheid
De peilingen voor de Europese verkiezingen voorspellen: de eurosceptische partijen zullen meer stemmen krijgen dan ooit. Hoe komt dat? Volgens de kunstenaars en intellectuelen van het project A New Narrative for Europe omdat het verhaal van de EU niet meer aanspreekt.
Leestijd 7 - 9 minuten
109 × gedeeld
Jaap Tielbeke
Deze series laten zien hoe onze visie op de politiek veranderd is
Als je naar de Amerikaanse hitserie House of Cards kijkt, zijn alle politici schurken die eigenbelang boven landsbelang stellen. Hoe anders was dat tien jaar geleden in de serie The West Wing, waarin hoofdzakelijk integere intellectuelen de dienst uitmaakten. Wat zegt dit over ons vertrouwen in en onze visie op de politiek?
Leestijd 5 - 6 minuten
110 × gedeeld
Jaap Tielbeke