Jan Drentje

Onderzoeker politieke geschiedenis

Publicaties
Biografie

Jan Drentje, Gronings historicus, staatsrechtkenner, Thorbeckespecialist en rector van een school in Zwolle schreef me een stuk over de huidige VVD te willen schrijven. Het heeft een scherp, onderbouwd en leesbaar verhaal opgeleverd.

Marc Chavannes

Correspondent Politiek

Hoofdbestuur van de vereniging 'Schoonheid in Opvoeding en Onderwijs' in 1914. Foto: Hollandse Hoogte / Spaarnestad Photo
Hoe de onderwijsinspectie zélf bijdroeg aan de verslechtering van het onderwijs
De onderwijsinspectie luidde vorige week de noodklok: het Nederlandse onderwijs zou de sociale verschillen vergroten. Maar de inspectie zou meer mogen reflecteren op haar eigen rol daarin.
Leestijd 3 minuten
249 × gedeeld
Jan Drentje
Foto: Andrew Hetherington / Redux / HH
Ik las drie biografieën om te begrijpen wat er nu met Donald Trump gebeurt
Een geesteszieke, een meesteronderhandelaar, of toch een creatie van Vladimir Poetin? Nu onthullingen wijzen op nauwe banden tussen de regering-Trump en de Russen, probeer ik grip te krijgen op de president van Amerika.
Leestijd 7 - 9 minuten
220 × gedeeld
Jan Drentje
Vierde Engels-Nederlandse zeeoorlog, Battle of Dogger Bank, 5 augustus 1781. Foto:  DeAgostini / Getty Images
Wat de geschiedenis leert over de gevolgen van Brexit voor Nederland
Vandaag besluiten de Britten of ze bij de Europese Unie blijven. Wat betekent een mogelijk Brexit voor Europa en de positie van Nederland?
Leestijd 8 - 11 minuten
247 × gedeeld
Jan Drentje
Illustratie: Jip Piet Hilhorst (voor de Correspondent)

De context waarin Donald Trump groot kon worden werd al in 1987 beschreven

Al in 1987 beschreef historicus Paul Kennedy Amerika als een grootmacht in verval. Zijn tijdgenoten sloegen zijn waarschuwingen resoluut in de wind. Ten onrechte, blijkt nu. Want als je naar de opkomst van Donald Trump kijkt, zie je dat het land er in veel opzichten nog net zo voor staat als dertig jaar geleden. Het was een kwestie van tijd tot een politicus daar munt uit zou slaan.
Leestijd 9 - 12 minuten
492 × gedeeld
Jan Drentje
Vluchtelingen zijn gestrand op de grens van Griekenland en Macedonië, begin maart 2016. Foto: Louisa Gouliamaki / AFP
Thierry Baudets tegenstrijdige pleidooi tegen Europa
Nu steeds meer vluchtelingen Europa binnenkomen en landen hun grenzen sluiten, móést er een Europees plan komen om de migrantenstroom in te dammen. Het opvallende daaraan is: zij die pleiten voor het sluiten van de Europese grenzen, moeten het minste van Europa hebben. Neem Thierry Baudet.
Leestijd 6 - 7 minuten
221 × gedeeld
Jan Drentje
Foto: Getty Images

Liberalen en vriendjespolitiek, al eeuwen een gelukkig huwelijk

Het afzwaaien van Loek Hermans als waarnemend burgemeester van Zutphen laat weer eens zien: achter de schermen van het politieke theater heeft een liberaal netwerk de bestuurlijke touwtjes in handen. En dat gaat al eeuwen zo. Die geschiedenis laat goed zien hoe de politiek die we kennen uit het journaal een show voor de bühne werd.
Leestijd 6 - 8 minuten
455 × gedeeld
Jan Drentje