Janno Lanjouw

Journalist, gespecialiseerd in voedselbeleid

Publicaties
Biografie

Janno Lanjouw is als journalist zeer begaan met de voedselindustrie. En hij weet er ook nog eens razend veel van af. Daarom vroegen wij hem voor een serie over de toekomst van ons voedsel.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Martijn van Dam tijdens het startschot voor een pilot om consumenten meer inzicht te geven in de herkomst van het voedsel dat ze kopen in de supermarkt on november, 2016. Foto: Bas de Meijer / HH
Volgens veel experts moet er één voedselbeleid komen. Dus vroeg ik de politiek verantwoordelijke wat hij daarvan denkt
Meerdere experts zeiden het afgelopen jaar tegen me: we hebben een voedselbeleid nodig in Nederland. Dan kunnen we alle grote problemen in één keer aanpakken. Dus vroeg ik de hoofdverantwoordelijke, staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam, wat hij hiervan denkt. Jullie kunnen ook vragen stellen.
Leestijd 7 - 9 minuten
73 × gedeeld
Janno Lanjouw
Bij de persconferentie van het fictieve Monsanto Tribunaal. Foto: Jan Dirk van der Burg (voor De Correspondent)
Monsanto versus de Mensheid: een ‘rechtbank’ met alleen ‘aanklagers’
Om ervoor te zorgen dat wij te eten hebben, gebruiken boeren massaal bestrijdingsmiddelen, geproduceerd door bedrijven als Monsanto. Dat kun je een slechte zaak vinden. Je kunt zelfs een rechtszaak beginnen, zoals een aantal activisten deze week deden tijdens een fictief tribunaal. Maar in plaats van preken voor eigen parochie kun je beter deze vraag stellen: waarom kunnen boeren nog niet zonder?
Leestijd 7 - 9 minuten
172 × gedeeld
Janno Lanjouw
De staatssecretaris Martijn van Dam brengt een bezoek aan Duijvestijn Tomaten op 21 maart, 2016. Foto Najib Nafid / Hollandse Hoogte
Na Wereldvoedseldag is de vraag: wat wil jij weten over ons voedselbeleid?
Overal ter wereld werd zondag stilgestaan bij voedsel en de productie daarvan. Ik belde de staatssecretaris, Martijn van Dam (PvdA) om het daar eens over te hebben. Want wie is er nu aan zet - de overheid of de consument? Aan de telefoon kwamen we daar niet helemaal uit. Volgende maand praten we verder. Ik neem je vragen en ideeën graag mee.
Leestijd 2 minuten
47 × gedeeld
Janno Lanjouw
Foto: Marcel van den Bergh / HH
Volgens expert Louise Fresco is dit hét moment voor een voedselbeleid. Zo moet dat er dan uitzien
Veel voedselwetenschappers stellen dat een landbouwbeleid alleen niet meer voldoende is: de impact die voedsel heeft in verschillende beleidsdomeinen moet centraal staan. Deze vrijdag komt de Wageningen Universiteit bij monde van bestuursvoorzitter Louise Fresco met een visie op hoe zo’n landbouw- en voedselbeleid eruit moet zien.
Leestijd 7 - 9 minuten
186 × gedeeld
Janno Lanjouw
Huisvrouwen houden demonstratie voor meer vlees, augustus 1948. Foto: Spaarnestad Photo / Hollandse Hoogte
We zouden het eens over een strenger voedselbeleid moeten hebben
Een voedselbeleid: dát hebben we nodig als we honger, milieuvervuiling, klimaatverandering willen tegengaan en biodiversiteit, volksgezondheid en eerlijke handel willen waarborgen. Dat beweren beleidsmakers, ondernemers en wetenschappers. Alleen: dat beleid ís er al.
Leestijd 8 - 10 minuten
169 × gedeeld
Janno Lanjouw
In een onderzoek van PARUS is gekeken naar het effect van verschillende golflengten en kleuren ledlicht op de groei van sla. De afbeelding hierboven is een klein onderdeel uit het onderzoek naar enkele golflengten, met van links naar rechts 475 nm, 600 nm, 630 nm en 660 nm. De bovenste rij is na zeven dagen en de onderste rij na 21 dagen. Beelden: PARUS
Waarom we niet zo uit de hoogte moeten doen over verticale landbouw
Een groeiende wereldbevolking op een aarde die niet meegroeit: hoe gaan we dat aanpakken? Eén denkrichting wil de hoogte in: voedselproductie in of op gebouwen. Daarmee wordt de tot nu toe steeds groeiende kloof tussen platteland en stad voor het eerst weer kleiner. Met behulp van hightech oplossingen nota bene.
Leestijd 5 - 6 minuten
67 × gedeeld
Janno Lanjouw
Nederlandse meelwormen en krekels smaken naar karton, vindt deze chef
Nederlandse insecten smaken belabberd, constateert chef en voedselonderzoeker Ben Reade. Hij kan het weten. Hij reisde de wereld rond op zoek naar de lekkerste insecten. Morgen gaat Bugs, een documentaire over die zoektocht, in première in Amsterdam. Ik sprak met hem over zoemende insecten, buzzwords en systemische verandering.
Leestijd 6 - 7 minuten
74 × gedeeld
Janno Lanjouw
Plastic lekkernijen in de werkkamer van Jaap Seidell. Foto: Florian Braakman (voor De Correspondent)

Wat echt gezond eten is weten we nog niet (maar wie wil dat horen?)

Het ongezonde westerse dieet schaadt het milieu, dieren en onszelf. Hoe kan de overheid daar verandering in brengen? En wat is gezond eten eigenlijk? Ik interviewde hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell, die aan de basis van de nieuwe Schijf van Vijf stond.
Leestijd 7 - 9 minuten
783 × gedeeld
Janno Lanjouw
Kruidenier de Weerd in Nieuwe Niedorp, 8 december 1954. Foto: J.J.M. de Jong / Spaarnestad Photo / HH
Ons voedselsysteem kan veranderen. Maar de politiek moet het spits afbijten
Politicoloog Herman Lelieveldt schreef een boek over voedselpolitiek dat duidelijk maakt waarom het systeem veranderen vreselijk moeilijk is. Maar wat is de oplossing?
Leestijd 5 - 6 minuten
250 × gedeeld
Janno Lanjouw
'Welke vorm van landbouw willen we?' Foto: Getty
Op dit congres is (bijna) iedereen overtuigd: met deze vorm van landbouw kunnen we de toekomst aan
De discussie onder mijn vorige stuk over hoe moeilijk het is als consument duurzamere keuzes te maken, liep snel uit op een loopgravengevecht tussen veganisten en andersdenkenden. Daarom wordt het tijd het vlees voorlopig even in de koelkast te laten liggen en de aandacht te verleggen naar een andere vastgelopen strijd: welke vorm van landbouw willen we?
Leestijd 5 - 6 minuten
250 × gedeeld
Janno Lanjouw
Stilleven van groentes, circa 1840. Foto: Gabriel-Germain Joncherie/Getty Images
Waarom minder vlees eten zo moeilijk is
Als we het voedselsysteem willen veranderen - zodat het de aarde minder belast - moeten we ons voedselpatroon aanpassen. Maar kunnen we dat wel, minder vlees en chocolade eten?
Leestijd 5 - 6 minuten
453 × gedeeld
Janno Lanjouw
Illustratie: Jeremy Paillotin
Hoe ziet het voedselsysteem van de toekomst eruit?
Duurzaam voedsel: iedereen heeft er de mond van vol. Behalve de ruim 800 miljoen hongerigen op de wereld. Dat roept de vraag op: we kunnen wel massaal verduurzamen, maar is er dan wel genoeg te eten? Begin van een verhalenreeks.
Leestijd 6 - 8 minuten
329 × gedeeld
Janno Lanjouw
Illustratie: Doeke van Nuil (voor De Correspondent)

Monsanto is niet het kwaad. Monsanto is de status quo

De Amerikaanse multinational Monsanto is naast marktleider in landbouwzaden ook wereldwijde kop van Jut. Ondanks de slechte reputatie van het bedrijf werken miljoenen boeren met Monsanto’s producten. Waarom slaagt de tegenbeweging er niet in Monsanto een halt toe te roepen?
Leestijd 9 - 12 minuten
608 × gedeeld
Janno Lanjouw