Janno Lanjouw

Journalist, gespecialiseerd in voedselbeleid

Avatar Janno Lanjouw
Avatar Karel Smouter

Janno Lanjouw is als journalist zeer begaan met de voedselindustrie. En hij weet er ook nog eens razend veel van af. Daarom vroegen wij hem voor een serie over de toekomst van ons voedsel.

Karel Smouter
Adjunct-hoofdredacteur

Martijn van Dam tijdens het startschot voor een pilot om consumenten meer inzicht te geven in de herkomst van het voedsel dat ze kopen in de supermarkt on november, 2016. Foto: Bas de Meijer / HH

Interview

40

Volgens veel experts moet er één voedselbeleid komen. Dus vroeg ik de politiek verantwoordelijke wat hij daarvan denkt

Meerdere experts zeiden het afgelopen jaar tegen me: we hebben een voedselbeleid nodig in Nederland. Dan kunnen we alle grote problemen in één keer aanpakken. Dus vroeg ik de hoofdverantwoordelijke, staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam, wat hij hiervan denkt. Jullie kunnen ook vragen stellen.

Leestijd 7 - 9 minuten
Bij de persconferentie van het fictieve Monsanto Tribunaal. Foto: Jan Dirk van der Burg (voor De Correspondent)

Reportage

72

Monsanto versus de Mensheid: een 'rechtbank' met alleen 'aanklagers'

Om ervoor te zorgen dat wij te eten hebben, gebruiken boeren massaal bestrijdingsmiddelen, geproduceerd door bedrijven als Monsanto. Dat kun je een slechte zaak vinden. Je kunt zelfs een rechtszaak beginnen, zoals een aantal activisten deze week deden tijdens een fictief tribunaal. Maar in plaats van preken voor eigen parochie kun je beter deze vraag stellen: waarom kunnen boeren nog niet zonder?

Leestijd 7 - 9 minuten
Foto: Marcel van den Bergh / HH

Interview

30

Volgens expert Louise Fresco is dit hét moment voor een voedselbeleid. Zo moet dat er dan uitzien

Veel voedselwetenschappers stellen dat een landbouwbeleid alleen niet meer voldoende is: de impact die voedsel heeft in verschillende beleidsdomeinen moet centraal staan. Deze vrijdag komt de Wageningen Universiteit bij monde van bestuursvoorzitter Louise Fresco met een visie op hoe zo’n landbouw- en voedselbeleid eruit moet zien.

Leestijd 7 - 9 minuten

correspondent logo