Jelle Brandt Corstius

Journalist & documentairemaker

Publicaties
Biografie
Uitgeverij Fosfor geeft verramsjte boeken gewoon nog een keer uit
Deze maand strijk ik voor Nieuw-Nederland neer in de provincie Noord-Holland, om te kijken naar het veranderende medialandschap. Met, om te beginnen, een bezoekje aan de pasgeboren online uitgeverij Fosfor, die nieuwe én oude boeken digitaal uitgeeft.
Leestijd 3 minuten
79 × gedeeld
Jelle Brandt Corstius
De bewoners van dit huis zijn al onafhankelijk van Russisch gas
Na een maand inspirerende voedselinitiatieven in Gelderland gaat de reis door naar Flevoland. In deze provincie zal de komende maand het thema ruimte onder de loep genomen worden. Vandaag: volledig onafhankelijk wonen in het passiefhuis van Sixta Finsy-Besseling.
Leestijd 4 minuten
148 × gedeeld
Jelle Brandt Corstius
Foto: Hollandse Hoogte
Miljarden bananen redden met de magische mistmachine
Bijna de helft van alle groente en fruit is al bedorven voor het ons bord bereikt. Alleen al tijdens de productie wordt 20 procent voortijdig weggegooid. In de supermarkt nog eens 15 procent. Het Brabantse bedrijf Contronics heeft er een oplossing voor gevonden: de magische mistmachine.
Leestijd 5 - 6 minuten
192 × gedeeld
Jelle Brandt Corstius

Vergeet biefstuk, eet eens een buffaloworm

Terwijl in Brussel een machtsstrijd over voedselzaden woedt, werken ze in Wageningen en Ermelo aan een andere toekomst van onze voedselvoorziening: insecten voor menselijke consumptie. Nederland is zelfs al een van de grootste insectenproducenten ter wereld.
Leestijd 6 - 7 minuten
305 × gedeeld
Jelle Brandt Corstius
Foto: Eva Meijer (voor De Correspondent)

Deel je kliekjes, kweek je vlees, manipuleer je broccoli

Vandaag gaat mijn project Nieuw Nederland van start: een zoektocht naar nieuwe, mogelijk revolutionaire initiatieven die een blik werpen op de toekomst van Nederland. Thema 1: voedsel. Plaats van onderzoek: Gelderland.
Leestijd 9 - 12 minuten
452 × gedeeld
Jelle Brandt Corstius
Je bent wat je eet, maar je weet niet wat je eet
De Kerst komt eraan, maar wat staat er dan eigenlijk op tafel? Weten we nog wel wat wij eten? De Correspondent gaat in januari op zoek naar het antwoord. In Gelderland. Wie kent er nog revolutionaire voedingsinitiatieven?
Leestijd 2 minuten
171 × gedeeld
Jelle Brandt Corstius
Wat de paraplu en kachel ons leren over innovatie
Het lijken malle en onbenullige ontwikkelingen: een stormparaplu en een efficiëntere houtkachel. Maar ze laten zien dat zelfs de oudste en onveranderlijke uitvindingen nog voor verbetering vatbaar zijn. Op zoek naar hun opvolgers.
Leestijd 3 minuten
134 × gedeeld
Jelle Brandt Corstius
Het beursplein in Amsterdam op 15 oktober 2011. Foto Jeroen Oerlemans/Hollandse Hoogte
Verbeter de wereld, begin niet in een tent
Vandaag twee jaar geleden kwam Occupy naar Nederland. De eerste tenten werden neergezet op het Beursplein in Amsterdam. Vijf maanden later werden ze weer weggehaald. Wat begon als een inspirerend evenement eindigde in een rommelig zooitje. Wat is de erfenis van Occupy? Een gesprek met twee Occupiers van het eerste uur.
Leestijd 5 - 6 minuten
123 × gedeeld
Jelle Brandt Corstius
Stop bitching, start a revolution
Nederland is in crisis, de werkloosheid stijgt en de regering wil nog verder bezuinigen. Tijd om in actie te komen. En daar heb ik jullie hulp bij nodig.
Leestijd 2 minuten
234 × gedeeld
Jelle Brandt Corstius