Jeroen van Raalte

Journalist & historicus

Publicaties
Biografie

Ik ken Jeroen van Raalte als een journalist die verder kijkt dan de waan van de dag en begrijpt dat veel van wat wij nieuws noemen vaak een rijke traditie heeft.

Dimitri Tokmetzis

Correspondent Extremisme

Illustratie: Nozzman (voor De Correspondent)

Een dag uit het leven van een man die alles kwantificeert (maar dan ook echt alles)

Met behulp van apps en apparaten kunnen we onszelf verbeteren. Althans, dat is de heilige overtuiging van de Quantified Self-beweging, een groep toegewijde self-trackers die allerlei data over hun lichaamsfuncties en levensstijl verzamelen om tot zelfinzicht te komen. Hebben de self-trackers gelijk? Ik besluit een dagje mee te lopen.
Leestijd 8 - 11 minuten
354 × gedeeld
Jeroen van Raalte
Foto: Thomas Raupach/Hollandse Hoogte

De eeuwige wederkeer van het anarchisme

Provo’s, krakers, punkers - het zijn vervlogen tijden. Het anarchisme lijkt al sinds het einde van de jaren tachtig morsdood. Maar wie goed kijkt, ziet overal nieuwe vormen van anarchisme opkomen. Op internet én daarbuiten. Kunnen deze nieuwe anarchistische bewegingen tezamen een vuist maken tegen de gevestigde orde?
Leestijd 12 - 17 minuten
354 × gedeeld
Jeroen van Raalte
Foto: Thomas Schlijper/Hollandse Hoogte

Hoe ABN Amro weet dat jij een buggy nodig hebt

Informatie over transacties van rekeninghouders gebruiken om advertenties op maat aan te bieden: ING zag er onlangs na een storm van verontwaardiging voorlopig vanaf. Maar ABN Amro blijkt dit al wel te doen, tipte een Correspondent-lezer. En het lijkt pas het begin van wat banken met de financiële data van hun klanten van plan zijn.
Leestijd 8 - 11 minuten
469 × gedeeld
Jeroen van Raalte Maurits Martijn
In Minority Report veroordeelt technologie de verkeerden
‘Big Brother’ is de meest gebruikte metafoor wanneer we het over surveillance hebben. Maar surveillance kent vele gedaanten en heeft uiteenlopende consequenties. Daarom bespraken we vorige week boeken, en bespreken we deze week films, die de verschillende aspecten ervan in beeld brengen. Vandaag aflevering 6: de film Minority Report.
Leestijd 3 minuten
70 × gedeeld
Jeroen van Raalte
Mini-docu: In Brazilië is er één ding belangrijker dan voetbal: soaps
Deze maand kijkt de hele wereld naar Brazilië. Maar waar kijken de Brazilianen zélf naar, het hele jaar door? Het antwoord: soaps. Maar liefst 87 procent van de Brazilianen kijkt dagelijks naar de zogenoemde telenovelas. Anders dan hier imiteren de soaps het dagelijks leven niet: ze geven haar vorm, ontdekte videocorrespondent Elizabeth Salgado.
Kijktijd 11 minuten
106 × gedeeld
Jos de Putter Jeroen van Raalte