Jessica de Vlieger

Journalist, gespecialiseerd in economie

Publicaties
Biografie

Mensenrechtenverdragen, defensieverdragen, anti-nucleaire pacten - het zijn de bekendere verdragsvormen. Jessica de Vlieger schrijft over een wat obscuurdere doch belangrijke tak van internationaal verdragsrecht: het investeringsrecht.

Jesse Frederik

Correspondent Economie

Mark Rutte op bezoek bij de Indonesische president Yudhoyono. In november 2013 was Rutte samen met een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven op bezoek in Indonesië om de economische banden tussen beide landen te versterken. Foto: Jerry Lampen/ANP

Waarom het verzet tegen investeringsverdragen groeit

Indonesië zegt al haar 67 investeringsverdragen op, om te beginnen het verdrag met Nederland. Een veelzeggend besluit. Ook in Europa groeit het verzet tegen de verdragen die multinationals in staat stellen miljoenenclaims in te dienen vanwege ‘nadelig’ overheidsbeleid. ‘Als dit een persoonlijk contract was, zou niemand het ondertekenen.’ Een update.
Leestijd 5 - 6 minuten
244 × gedeeld
Jessica de Vlieger Jesse Frederik
Illustratie: Esther Aarts (voor De Correspondent)

Hoe Nederland een claimparadijs voor multinationals werd

Gisteren schreven we hoe de democratie wordt uitgehold door multinationals die via investeringsverdragen miljardenclaims tegen overheden indienen. Vandaag: hoe Nederland het claimparadijs bij uitstek is geworden.
Leestijd 8 - 10 minuten
381 × gedeeld
Jessica de Vlieger
Illustratie: Esther Aarts (voor De Correspondent)

Hoe investeringsverdragen de democratie uithollen

Als overheden beleid invoeren dat grote multinationals niet zint, bijvoorbeeld om roken te ontmoedigen, kunnen deze bedrijven via investeringsverdragen miljarden aan claims indienen. In tien jaar is het aantal claims zo sterk gegroeid dat deze schaduwrechtspraak de democratie dreigt uit te hollen.
Leestijd 8 - 11 minuten
601 × gedeeld
Jessica de Vlieger