Jon Henley

Journalist, gespecialiseerd in de Britse politiek

Publicaties
Biografie

Wat moeten wij van Brexit weten? We legden jullie vragen voor aan Jon Henley, Europaredacteur van The Guardian. Niemand kan de gevolgen van Brexit zo goed duiden als deze bereisde sterjournalist, die eerder verslag deed uit Nederland en Parijs.

Marc Chavannes

Correspondent Politiek

Illustraties: Jip Piet (voor De Correspondent)

In 8 minuten bijgepraat over de Brexit: akkoordje hier, rapportje daar, maar we zijn geen steek verder

Na twee jaar schrijven, onderhandelen, ruziën en concepten maken is de stofwolk rond de Brexit nog altijd even ondoordringbaar. Geen man of vrouw die weet hoe post-Brexit-Brittannië eruit zal zien. Het enige dat vaststaat is dat de Britten nooit zullen krijgen wat hun is beloofd.
Leestijd 7 - 9 minuten
369 × gedeeld
Jon Henley
Foto: Dan Kitwood / Getty Images

In 8 minuten bijgepraat over Brexit, chaotische Britse politiek en die arme Theresa May

Niemand heeft een moeilijkere baan dan Theresa May nu. In haar regering valt de een na de ander weg, in Brussel wordt ze tegengewerkt en ondertussen is het bijna onmogelijk voor een bepaalde Brexit te kiezen. Hoe nu verder?
Leestijd 6 - 8 minuten
230 × gedeeld
Jon Henley
Conservatieven wachten op de komst van Theresa May op een vliegveld in Newcastle op 5 juni 2017. Foto: Justin Tallis / AFP

De Britse verkiezingen gaan allang niet meer over de Brexit

De Lagerhuisverkiezingen van donderdag gaan tussen Conservatieven van Theresa May en Labour van Jeremy Corbyn. Toen May de verkiezingen uitriep, was de verwachting dat ze haar tegenstander zou verpletteren - en daarmee steun voor de Brexit zou krijgen. Maar de campagnes zijn overschaduwd door terroristische aanslagen.
Leestijd 8 - 11 minuten
142 × gedeeld
Jon Henley
Illustratie: Jip Piet (voor De Correspondent)

De Britse regering lijdt aan waanbeelden (en vier andere inzichten over de Brexit tot nu toe)

Een Brexit zal Nederland hard raken. Daarom sprak premier Mark Rutte gisteren met Theresa May over de gevolgen voor Nederland. Ondertussen zette ik vijf andere belangrijke ontwikkelingen op een rij.
Leestijd 8 - 10 minuten
382 × gedeeld
Jon Henley
Illustrations by Jip Piet Hilhorst for The Correspondent
De belangrijkste twaalf vragen over Brexit beantwoord
Morgen stemt Groot-Brittannië over wel of niet lid blijven van de Europese Unie. Waarom opeens afscheiden? En wat betekent dit voor ons? Vanuit Groot-Brittannië beantwoord ik jullie prangendste vragen.
Leestijd 13 - 18 minuten
222 × gedeeld
Jon Henley
Illustrations by Jip Piet Hilhorst for The Correspondent

De belangrijkste twaalf vragen over Brexit beantwoord

Over twee weken stemt Groot-Brittannië over wel of niet lid blijven van de Europese Unie. Veel Nederlanders snappen er weinig van. Waarom opeens afscheiden? En wat betekent dit voor ons? Vanuit Groot-Brittannië beantwoord ik jullie prangendste vragen.
Leestijd 13 - 18 minuten
406 × gedeeld
Jon Henley