Joris Luyendijk

Journalist

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Hij is dé inspiratiebron voor de filosofie achter De Correspondent. Ik was dan ook heel blij dat Joris Luyendijk het journalistiek experiment Kunnen we praten? op dit platform wilde vormgeven. Praat mee!

Rob Wijnberg

Hoofdredacteur

Uit de serie 'Retail' door Tim Davis. Onder het artikel kun je meer lezen over deze serie.

Een ongemakkelijke waarheid: de ideologie van keuzevrijheid sloopt onze democratie, samenleving en planeet

De afgelopen dertig jaar is van alles een ‘markt’ gemaakt: van onze politiek, van ons eten, zelfs van onze informatie. Daardoor staan we machteloos tegenover de grootste bedreiging van onze tijd: klimaatontwrichting. Zo stevenen we, in alle vrijheid, af op een ecologische ramp.
Leestijd 10 - 13 minuten
922 × gedeeld
Joris Luyendijk
Hongarije, Országház. Uit de serie Parliaments of the European Union door Nico Bick.

Wat ooit gold als hoogste vorm van journalistiek, ondermijnt nu juist de democratie

Onderzoeksjournalisten golden altijd als hoeders van de democratie, die ze met hun werk versterkten. Tegenwoordig voeden zij juist het wantrouwen in de politiek. Omdat er te weinig met hun onthullingen gebeurt. En omdat populisten met hun onderzoek aan de haal gaan. Volstaat het nog wel om alleen aan te tonen wat er mis gaat?
Leestijd 13 - 18 minuten
651 × gedeeld
Joris Luyendijk
Kunnen We Praten is voorbij. Deel hier wat jullie geleerd hebben
Drie weken geleden begon ik met Kunnen We Praten? Negen interviews, duizenden reacties en tientallen interessante discussies verder ben ik benieuwd: wat hebben jullie geleerd?
Leestijd 1 minuut
112 × gedeeld
Joris Luyendijk
‘Het ‘verbinden’ waar politici het over hebben, is een stoplap voor onmacht’
Het is alsof we het verleerd zijn: zonder ruzie een gesprek voeren over onze politieke verschillen. Daarom sprak ik Willem Jan Hilderink (28), die schrijft en in Amsterdam woont. Hij legt uit hoe hij naar de politiek kijkt.
Leestijd 6 - 7 minuten
94 × gedeeld
Joris Luyendijk
‘Ik ben biseksueel en ik merk dat links de homo’s laat vallen’
Het is alsof we het verleerd zijn: zonder ruzie een gesprek voeren over onze politieke verschillen. Daarom sprak ik Jordy van Lith (24), communicatiecoach uit omgeving Den Bosch.
Leestijd 3 minuten
84 × gedeeld
Joris Luyendijk
‘Ik merk dat de islam een grotere rol begint te spelen. Er is meer homohaat’
Het is alsof we het verleerd zijn: zonder ruzie een gesprek voeren over onze politieke verschillen. Daarom sprak ik Erwin van Dalen, die PVV wil stemmen 15 maart.
Leestijd 5 - 6 minuten
137 × gedeeld
Joris Luyendijk
‘Je moet niet verwachten dat je meteen in een villa kan gaan wonen. Je moet het opbouwen’
Het is alsof we het verleerd zijn: zonder ruzie een gesprek voeren over onze politieke verschillen. Daarom sprak ik een weduwe van 77 uit Zeeland. Ze gaat PVV stemmen 15 maart.
Leestijd 7 - 9 minuten
102 × gedeeld
Joris Luyendijk
‘Je moet Wilders zeker geen vier jaar geven, dan krijg je een burgeroorlog’
Het is alsof we het verleerd zijn: zonder ruzie een gesprek voeren over onze politieke verschillen. Daarom sprak ik een bedrijfsleider van rond de dertig uit Friesland. Hij weet nog niet wat hij moet stemmen op 15 maart.
Leestijd 5 - 6 minuten
186 × gedeeld
Joris Luyendijk
‘Ik heb niks met Geert Wilders. Maar het is een partij waar ik mijn ei kwijt kan’
Het is alsof we het verleerd zijn: zonder ruzie een gesprek voeren over onze politieke verschillen. Daarom sprak ik een ondernemer, van midden veertig uit Noord-Brabant. Hij wil PVV stemmen op 15 maart.
Leestijd 5 - 6 minuten
149 × gedeeld
Joris Luyendijk
De gemene deler van PVV-stemmers: het gevoel dat hen iets is afgenomen
Het is alsof we het verleerd zijn: zonder ruzie een gesprek voeren over onze politieke verschillen. Daarom sprak ik een werkende rechtenstudente uit Zuid-Holland die PVV wil stemmen. In dit stuk reageer ik op jullie bijdragen.
Leestijd 3 minuten
65 × gedeeld
Joris Luyendijk
Er kwamen zoveel bijdragen op mijn interview, dat de geïnterviewde hier reageert
Het is alsof we het verleerd zijn: zonder ruzie een gesprek voeren over onze politieke verschillen. Daarom sprak ik een gepensioneerde, gehuwde, kinderloze man uit Noord-Holland die mogelijk PVV stemt. In deze bijdrage reageert hij op al jullie reacties.
Leestijd 8 - 11 minuten
56 × gedeeld
Joris Luyendijk
Beeld door onze redactioneel vormgever Leon Postma
Welkom bij Kunnen We Praten? Zo kan jij meedoen aan het gesprek
Het is alsof we het verleerd zijn: zonder ruzie een gesprek voeren over onze politieke verschillen. Met dit initiatief proberen we daar verandering in te brengen. Hier leg ik uit wat de bedoeling is en kun je alle verhalen vinden.
Leestijd 2 minuten
245 × gedeeld
Joris Luyendijk
‘Ik denk dat de samenleving écht beter af is met tegenstellingen’
Het is alsof we het verleerd zijn: zonder ruzie een gesprek voeren over onze politieke verschillen. Daarom sprak ik een gepensioneerde, gehuwde, kinderloze man uit Noord-Holland. Hij denkt erover PVV te stemmen.
Leestijd 8 - 10 minuten
229 × gedeeld
Joris Luyendijk