Joris van Casteren

Journalist

Publicaties
Biografie

Joris van Casteren is een begenadigd reportageschrijver. Met zijn fluwelen pen neemt hij je mee in werelden die altijd buitengewoon en soms zelfs - letterlijk - buitenaards zijn.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Solmaz Aliyeva (65) en haar zoon Anar Aliyev (29) in hun huis in Stadskanaal. Foto: Tryntsje Nauta (voor De Correspondent)
Het schrijnende verhaal van de familie die 15 jaar op een verblijfsvergunning wachtte
Vijftien jaar wachtten ze op een vergunning om in Nederland te mogen blijven. Nu mogen Solmaz Aliyeva (65) en haar zoon Anar Aliyev (29) eindelijk blijven. Hun verhaal laat zien wat er allemaal mis kan gaan in het Nederlandse asielbeleid.
Leestijd 6 - 8 minuten
76 × gedeeld
Joris van Casteren
Op het Euifeest in het Overijsselse stadje Hasselt waar afgelopen weekend ook de kraam van Bond tegen Vloeken stond. Foto: Niels Stomps (voor De Correspondent)
De Bond tegen Vloeken strijdt al honderd jaar tegen schuttingtaal. Ik ging mee op pad
Deze vrijdag strijdt de Bond tegen Vloeken honderd jaar tegen schuttingtaal en krachttermen. Wie zit er achter deze illustere club? En waarom mag je eigenlijk niet vloeken? Ik ging twee jaar geleden mee op campagne in de Biblebelt. ‘Rhododendron is een gevaarloze vloekvervanger.’
Leestijd 7 - 9 minuten
48 × gedeeld
Joris van Casteren
Portret van Joseph Roth. Beeld: Giovanni Giovannetti/Hollandse Hoogte
Lees deze meesterlijke reportages van schrijver Joseph Roth
Onlangs verscheen een fantastische bundel reportages van de befaamde Joods-Oostenrijkse journalist en schrijver Joseph Roth. In de veertig meesterlijke verhalen toont Roth een minutieuze fascinatie voor uit het lood geslagen figuren. En goed nieuws: er liggen nog meer dan 1.500 stukken klaar voor vertaling.
Leestijd 4 minuten
73 × gedeeld
Joris van Casteren
Hellingen in een krater op Mars. Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
Dit wonderlijke boek laat zien hoe het is om naar een andere planeet te migreren
In Engeland ontmoette ik Ryan en Melissa, Britse kandidaten van het geruchtmakende Mars One-project. Hoe het voelt om daarheen te gaan en alles achter te laten, las ik in de onlangs verschenen roman Het boek van wonderlijke nieuwe dingen. Een aanbeveling.
Leestijd 3 minuten
86 × gedeeld
Joris van Casteren
Cor Jaring in de autowasstraat in Amsterdam, 2013. Foto: Sander Troelstra

Hoe fotograaf Cor Jaring het leven omarmde

Over twee weken opent in Amsterdam een overzichtstentoonstelling van de beroemde Nederlandse fotograaf Cor Jaring (1936-2013). Diens rauwe foto’s van protestbeweging Provo gingen in de jaren zestig de hele wereld over. De rest van zijn leven zou hij bekend komen te staan om zijn pure en avontuurlijke manier van fotograferen. Een portret.
Leestijd 11 - 15 minuten
183 × gedeeld
Joris van Casteren
Duinen en windstrepen op Mars. Beeld: NASA
Op zoek naar buitenaards leven, op de Amsterdamse Zuidas
Van sterrenkundige Lucas Ellerbroek (1984) verscheen onlangs het boek Planetenjagers. Op zoek naar buitenaards leven. Met hem bouw ik op de Amsterdamse Zuidas op schaal een sterrenstelsel na. Wat vindt hij van de Nederlandse organisatie Mars One, die in 2025 mensen naar Mars wil sturen?
Leestijd 6 - 7 minuten
110 × gedeeld
Joris van Casteren
Bij het uitgiftepunt van de Voedselbank in Amsterdam aan de Admiraal de Ruijterweg wordt voedsel verdeeld. Foto: Niels Stomps (voor De Correspondent)
Na Sint-Maarten deelt de Voedselbank vooral veel snoep uit (en dat is niet erg gezond)
Wat zit er eigenlijk in de voedselpakketten die de Nederlandse Voedselbanken verspreiden? Niet veel goeds, blijkt uit door de Vrije Universiteit verricht onderzoek. Donderdagavond bezocht ik een uitgiftepunt. ‘Die paprika’s geef ik wel aan mijn hamster.’
Leestijd 8 - 10 minuten
122 × gedeeld
Joris van Casteren
De Pieter Schelte, het grootste schip ter wereld, maakte een proefvaart buiten de haven van Okpo in Zuid-Korea op 4 september 2014. Het schip begon begin oktober aan zijn tocht naar Rotterdam, waar het wordt afgebouwd. Foto: ANP
Een boot naar je vader vernoemen, mag dat als hij een nazi was?
Botenfirma Allseas leverde kortgeleden het grootste schip ter wereld af. Eigenaar Edward Heerema leek het wel een goed idee dat schip te vernoemen naar zijn vader, Pieter Schelte Heerema. Eén probleem: zijn vader was een fervent nationaalsocialist.
Leestijd 3 minuten
143 × gedeeld
Joris van Casteren
Foto: Hollandse Hoogte
Hoe Clemens K. de grootste Nederlandse subsidieroof ooit pleegde
Boekhouder Clemens K. trok een kunstfonds leeg om zijn criminele handelen te bekostigen. Zijn bizarre verhaal is door Rudie Kagie en Marian Husken opgeschreven in het net verschenen boek De miljoenenroof. Hoe boekhouder Clemens K. het kunstfonds kaalplukte en spoorloos verdween. Een aanbeveling.
Leestijd 4 - 5 minuten
87 × gedeeld
Joris van Casteren
De broers Jules en Edmond De Goncourt in 1860. Foto: Hollandse Hoogte
Van de smerigheden in dit 19e-eeuwse dagboek zouden twintigers van nu steil achteroverslaan
De broers Jules en Edmond De Goncourt hielden lange tijd samen een dagboek bij. Onlangs verscheen een herdruk, vol hilarische anekdotes over de beroemde schrijvers van toen. Dagboek grossiert in scabreuze details en geeft inzicht in het schrijversleven van die tijd.
Leestijd 4 minuten
116 × gedeeld
Joris van Casteren
Curzio Malaparte. Foto: Hollandse Hoogte
Malaparte, de schrijver die ’s nachts met de honden mee blafte
Gisteren werd de Nederlandse vertaling van het Dagboek van een vreemdeling in Parijs van de bekende Italiaanse schrijver Curzio Malaparte (1898-1957) gepresenteerd. In het dagboek lezen we dat de schrijver een tijdlang goede betrekkingen onderhield met Benito Mussolini, en hoe zijn boeken tot stand kwamen. En ook dat hij graag ’s nachts met de honden mee blafte.
Leestijd 3 minuten
36 × gedeeld
Joris van Casteren
Cap Blanc-Nez in Frankrijk. Foto: Dutton Colin/Hollandse Hoogte
Waarom sprongen deze twee meisjes van de Franse rotsen?
In januari 2005 sprongen twee vijftienjarige meisjes van de kliffen in Cap Blac-Nez, even onder het Franse Calais. De Belgische schrijfster Lara Taveirne (31) schreef er de fantastische roman De kinderen van Calais over. Ik bezocht met haar de kaap, op zoek naar feit en fictie.
Leestijd 7 - 9 minuten
116 × gedeeld
Joris van Casteren
Op het Euifeest in het Overijsselse stadje Hasselt waar afgelopen weekend ook de kraam van Bond tegen Vloeken stond. Foto: Niels Stomps (voor De Correspondent)

Sodeju, of de eeuwige strijd van de Bond tegen Vloeken

Al meer dan 98 jaar strijdt de Bond tegen Vloeken tegen schuttingtaal en krachttermen. Wie zit er achter deze illustere club? En waarom mag je eigenlijk niet vloeken? Ik ging mee op campagne in de Biblebelt. ‘Rhododendron is een gevaarloze vloekvervanger.’
Leestijd 8 - 10 minuten
202 × gedeeld
Joris van Casteren
Barnhill in 1984, toen nog met een verzorgde moestuin voor het huis. Foto: Christopher Cormack/Hollandse Hoogte

Hier schreef George Orwell zijn profetische meesterwerk 1984

1984, het beroemde boek van George Orwell, is het meest aangehaalde boek sinds Edward Snowden de NSA-documenten openbaarde. Orwell schreef het in een afgelegen huis op het Britse eiland Jura, een eiland dat niet op Google Maps stond, maar - ironisch genoeg - na protesten van de bewoners alsnog werd toegevoegd. Ik bezocht het huis, op zoek naar de geest van de grote schrijver.
Leestijd 13 - 18 minuten
210 × gedeeld
Joris van Casteren
Een bewoner van het dorp Herpen snoeit zijn heg. Foto: Niels Stomps (voor De Correspondent)

De Q-koorts is weg, maar het lijden is nog niet voorbij in Herpen

In het Brabantse Herpen was in 2007 de grootste Q-koorts-uitbraak aller tijden. Sindsdien zijn er in Nederland zeker twaalf mensen overleden aan de mysterieuze ziekte. Uit een recent bevolkingsonderzoek is gebleken dat één op de drie Herpenaren destijds ziek is geweest; een aantal moet de rest van hun leven medicijnen slikken. Een portret van een gekweld dorp, zeven jaar na de ramp.
Leestijd 9 - 12 minuten
127 × gedeeld
Joris van Casteren
Foto's: Niels Stomps (voor De Correspondent)
Op jacht naar wilde zwijnen en het verhaal achter het lokfluitincident
De Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) kwam onder vuur te liggen toen begin februari de directeur, Douwe Boersma, met een verboden lokfluit in een Fries weiland werd betrapt. Maandagavond kwamen meer dan honderd jagers bijeen in Laag Soeren voor de jaarlijkse wildzwijntelling. Ik telde mee en informeerde terloops naar de, nog altijd gevoelige, kwestie-Boersma.
Leestijd 12 - 17 minuten
91 × gedeeld
Joris van Casteren
Hafid Bouazza. Foto's: Károly Effenberger/Hollandse Hoogte
Schrijver Hafid Bouazza heeft zijn delirium tot roman verheven
Schrijver Hafid Bouazza’s roman Meriswin is net verschenen. Na jaren van ziekenhuisopnamen, geploeter, drank-, drugs en medicijnenverslaving volgde de rijkste roes: het schrijven van het boek. Redenen genoeg voor een gesprek over literatuur, het leven en de onontdekte gebieden van de verbeelding.
Leestijd 9 - 12 minuten
101 × gedeeld
Joris van Casteren
Mevrouw Aliyeva en Anar op hun kamer in het asielzoekerscentrum in het Groningse lintdorp Musselkanaal. Foto: Dirk-Jan Visser
En opeens stonden de asielzoekers en de staatssecretaris oog in oog
Gisteren zou in de Tweede Kamer de zaak van de Azerbeidzjaanse familie Aliyeva, waar ik eerder op De Correspondent over schreef, besproken worden. Zij zitten al dertien jaar in een asielzoekerscentrum en wachten op een asielbesluit. Ook het debat blijkt uitgesteld. Dan opeens, bij de koffiecorner, ontmoet de familie de man die hun lot in handen heeft. Een update.
Leestijd 3 minuten
74 × gedeeld
Joris van Casteren
Foto: Dirk-Jan Visser (voor De Correspondent)

Deze familie zit al dertien jaar in een Nederlands asielzoekerscentrum

De familie Aliyeva uit Baku in Azerbeidzjan kwam in 2001 naar Nederland om het geweld in het thuisland te ontvluchten. Hier zou hun zaak eerlijk bekeken worden. Inmiddels wonen ze al bijna dertien jaar in asielzoekerscentra. Het verhaal van een familie die door iedereen vergeten lijkt.
Leestijd 10 - 13 minuten
253 × gedeeld
Joris van Casteren
Els Snick in de hal van de woning van de bejaarde dochters van fotograaf Maurice Antony. Foto: Illias Teirlinck (voor De Correspondent)
Hoe Joseph Roth verdween uit Oostende
Schrijver Joseph Roth (1894-1939) is hot. Vijfenzeventig jaar na zijn tragische dood wordt het werk van de berooide, aan lager wal geraakte auteur herdrukt en maken tal van beroemde schrijvers goede sier met hem. In Oostende, waar Roth langere tijd verbleef, werd onlangs een Roth Genootschap opgericht. Ik ging met de oprichtster op pad, op zoek naar sporen van Roth.
Leestijd 11 - 15 minuten
104 × gedeeld
Joris van Casteren